Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'VS willen tiental Chinese bedrijven toevoegen aan zwarte lijst'

'VS willen tiental Chinese bedrijven toevoegen aan zwarte lijst'

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering wil een tiental Chinese bedrijven toevoegen aan een economische zwarte lijst vanwege vermeende schendingen van de mensenrechten in de regio Xinjiang. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. Bedrijven die op de lijst staan kunnen niet zonder vergunning goederen van Amerikaanse leveranciers ontvangen. Ook worden ze streng gecontroleerd.

De beslissing van het Amerikaanse ministerie van Handel volgt op de aankondiging vorige maand om vijf andere Chinese bedrijven aan de lijst toe te voegen na beschuldigingen van dwangarbeid in de Chinese regio. De Amerikaanse president Joe Biden houdt China daarvoor verantwoordelijk.

Het is nog niet duidelijk om welke bedrijven het gaat. Dit wordt naar verwachting later op vrijdag bekendgemaakt. Het Witte Huis weigerde commentaar te geven.

Kampen in Xinjiang

Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse regering zich richt op Chinese bedrijven die in verband worden gebracht met beschuldigingen van hightech surveillance-activiteiten in Xinjiang. In 2019 voegde de regering-Trump enkele van China's start-ups op het gebied van kunstmatige intelligentie toe aan de zwarte lijst, vanwege de behandeling van moslimminderheden.

China verwerpt beschuldigingen van genocide en dwangarbeid in Xinjiang. Volgens het land is het strenge beleid in de regio noodzakelijk om separatisten en religieuze extremisten aan te pakken die aanslagen beraamden en spanningen aanwakkerden tussen de overwegend islamitische Oeigoeren en de Han, China's grootste etnische groep.

Experts van de Verenigde Naties en mensenrechtengroeperingen schatten dat meer dan een miljoen mensen in de afgelopen jaren zijn vastgehouden in kampen in Xinjiang. De meesten van hen zijn Oeigoeren en andere moslimminderheden.

Meer uit Financieel

Frankrijk opent gigafabriek voor productie van autobatterijen

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk opent dinsdag de eerste fabriek voor autobatterijen binnen de landsgrenzen. Het opbouwen van een batterij-industrie is een belangrijk onderdeel van het plan van de Franse president Emmanuel Macron om Frankrijk te herindustrialiseren. In het kader daarvan moet er de komende drie jaar een aantal fabrieken in het noorden van Frankrijk worden gebouwd.

49 minuten geleden
FNV: weer staking bij verffabriek PPG in Tiel, dit keer 4 dagen

TIEL (ANP) - Personeel van verffabrikant PPG in Tiel legt vanaf dinsdag vier dagen het werk neer. Het is daarmee voor de tweede keer dat in die fabriek gestaakt wordt, na ook al eerdere stakingen in onder meer Amsterdam en Uithoorn. De staking wordt aangekondigd door FNV, waarmee de vakbond de cao-eis voor een hoger salaris extra kracht bij wil zetten.

1 uur geleden
Werknemers autofabriek VDL Nedcar gaan opnieuw staken

BORN (ANP) - Werknemers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen dinsdag opnieuw het werk neer. De vakbonden hebben aangekondigd dat de fabriek voor 24 uur plat gaat. Ze vinden het bod voor een sociaal plan dat VDL heeft gedaan te laag. Binnenkort willen ze nogmaals een staking opzetten, heeft FNV-bestuurder Peter Reniers al laten weten.

3 uur geleden
Borussia Dortmund flink onderuit op Duitse beurs na missen titel

FRANKFURT (ANP) - Borussia Dortmund heeft maandag meer dan een kwart van zijn beurswaarde verloren, nadat de voetbalclub de Duitse landstitel afgelopen weekend op het laatste moment aan zich voorbij zag gaan. De koploper wist op de laatste speeldag in eigen stadion niet te winnen van FSV Mainz: 2-2. Rivaal Bayern München versloeg FC Köln (1-2) en slaagde erin om voor de elfde maal op rij de Bundesliga te winnen.

13 uur geleden
Wall Street blijft dicht vanwege Memorial Day

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag gesloten vanwege de viering van Memorial Day in de Verenigde Staten. Op die dag worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. De handel op Wall Street zal dinsdag worden hervat.

15 uur geleden
Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

17 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

18 uur geleden