Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS treden opnieuw toe tot VN-Mensenrechtenraad

VS treden opnieuw toe tot VN-Mensenrechtenraad

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten zullen na ruim twee jaar afwezigheid als waarnemer toetreden tot de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. De Amerikaanse diplomaat Mark Cassayre heeft dat maandag gezegd in Genève, waar het orgaan met 47 lidstaten vergadert.

Voormalig president Donald Trump kondigde in juni 2018 de terugtrekking van de VS aan uit de organisatie vanwege veronderstelde vooringenomenheid tegen Israël en gebrek aan hervormingen. Cassayre wees op de gebreken van de raad, maar zei dat "we weten dat dit orgaan het potentieel heeft om een belangrijk forum te zijn voor degenen die overal ter wereld strijden tegen tirannie en onrecht".

Trump heeft er met zijn 'America First'-agenda voor gezorgd dat de VS zich uit meerdere internationale organisaties terugtrokken. Zijn opvolger Joe Biden heeft al een aantal van die stappen ongedaan gemaakt. Hij gelooft wel in internationale samenwerking.

Democratie, mensenrechten en gelijkheid

"De regering-Biden heeft de Verenigde Staten opnieuw gecommitteerd aan een buitenlands beleid dat is gericht op democratie, mensenrechten en gelijkheid. Effectief gebruik van multilaterale instrumenten is een belangrijk onderdeel van die visie, en in dat opzicht heeft de president het ministerie van Buitenlandse Zaken opgedragen om onmiddellijk en robuust samen te werken met de VN-Mensenrechtenraad", zei minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in een verklaring.

Ook hij wijst op de gebreken, en de noodzaak de agenda en het lidmaatschap te hervormen. Door de terugtrekking van de VS is volgens hem een "vacuüm van Amerikaans leiderschap" ontstaan dat "landen met autoritaire agenda's in hun voordeel hebben gebruikt".

Leden van de Mensenrechtenraad worden gekozen voor drie jaar en kunnen niet meer dan twee opeenvolgende termijnen vervullen. Kandidaten worden bij geheime stemming in geografische groepen gekozen om een ​​gelijkmatige vertegenwoordiging te garanderen. China, Rusland en Cuba nemen de komende drie jaar weer zitting in de Mensenrechtenraad, bleek in oktober, maar Saudi-Arabië wist geen tijdelijke zetel te bemachtigen. Nederland zit al in de raad en is lid tot 2022. De volgende zitting begint later deze maand.

Meer uit Buitenland

Dierenarts in Duitsland wordt verpletterd door koe en sterft

RAISTING (ANP/DPA) - Een 67-jarige dierenarts is zaterdagmiddag in Duitsland omgekomen door een arbeidsongeval met een koe. De man werd door het dier verpletterd in een stal in Raisting, een klein plaatsje in de Duitse deelstaat Beieren.

59 minuten geleden
Exitpoll: liberale PS grootste partij in Slowakije

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De populistische Smer-SD gaat voorlopig aan kop in de parlementsverkiezingen in Slowakije. Na het tellen van de stemmen in ruim 30 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 24,67 procent. HLAS is goed voor 16,72 procent en de liberale partij Progressief Slowakije (PS), die zaterdag in meerdere exitpolls is aangewezen als winnaar, staat op 12,58 procent.

3 uur geleden
Amerikaans Huis neemt voorstel McCarthy aan en voorkomt shutdown

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdag ingestemd met een voorstel van de Republikein Kevin McCarthy voor een noodfinanciering. De dreigende shutdown van de overheid is daarmee voorlopig van de baan. De overbruggingsperiode is 45 dagen. Daarvoor moet ook de Senaat nog wel akkoord gaan en president Joe Biden de wet snel ondertekenen.

4 uur geleden
VN-plan aangenomen om schade door chemicaliën te verminderen

BONN (ANP/AFP) - Op een VN-conferentie is zaterdag een nieuw plan aangenomen om (milieu)risico's van chemicaliën te verminderen. Het zogenoemde Global Framework on Chemicals werd aangenomen door overheden, bedrijven en NGO's.

5 uur geleden
Tienduizenden Zwitsers eisen actie tegen klimaatverandering

BERN (ANP/DPA/RTR) - Meer dan 60.000 Zwitsers zijn zaterdag, minder dan een maand voor de nationale verkiezingen, in Bern de straat op gegaan om op de kortst mogelijke termijn strengere maatregelen tegen klimaatverandering te eisen. De activisten maakten zich massaler dan ooit sterk voor "gerechtigheid voor het milieu".

7 uur geleden
Republikein McCarthy komt met voorstel om shutdown af te wenden

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Slechts uren voordat in de Verenigde Staten een shutdown van de federale overheid dreigt in te gaan, zal het Huis van Afgevaardigden zaterdag stemmen over een noodfinancieringswet om dit te voorkomen. Met een overbruggingsfinanciering moeten de federale overheidsdiensten in ieder geval 45 dagen openblijven, zo kondigde de Republikeinse voorzitter Kevin McCarthy aan.

8 uur geleden
Libië hervat vliegverkeer op Italië na bijna tien jaar

TRIPOLI (ANP/AFP) - Libië vliegt weer op Italië. Volgens de autoriteiten in Tripoli is zaterdag een toestel opgestegen met bestemming Rome. Dat was bijna tien jaar niet mogelijk door een ban van de Europese Unie. Die verbood in 2014 vluchten van Libische maatschappijen naar de EU wegens de oorlog die het Noord-Afrikaanse land verscheurde. Onder meer het internationale vliegveld Mitiga kwam onder vuur te liggen. De gewapende strijd is nog altijd niet voorbij.

8 uur geleden