
VS treden opnieuw toe tot VN-Mensenrechtenraad
WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten zullen na ruim twee jaar afwezigheid als waarnemer toetreden tot de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. De Amerikaanse diplomaat Mark Cassayre heeft dat maandag gezegd in Genève, waar het orgaan met 47 lidstaten vergadert.
Voormalig president Donald Trump kondigde in juni 2018 de terugtrekking van de VS aan uit de organisatie vanwege veronderstelde vooringenomenheid tegen Israël en gebrek aan hervormingen. Cassayre wees op de gebreken van de raad, maar zei dat "we weten dat dit orgaan het potentieel heeft om een belangrijk forum te zijn voor degenen die overal ter wereld strijden tegen tirannie en onrecht".
Trump heeft er met zijn 'America First'-agenda voor gezorgd dat de VS zich uit meerdere internationale organisaties terugtrokken. Zijn opvolger Joe Biden heeft al een aantal van die stappen ongedaan gemaakt. Hij gelooft wel in internationale samenwerking.
Democratie, mensenrechten en gelijkheid
"De regering-Biden heeft de Verenigde Staten opnieuw gecommitteerd aan een buitenlands beleid dat is gericht op democratie, mensenrechten en gelijkheid. Effectief gebruik van multilaterale instrumenten is een belangrijk onderdeel van die visie, en in dat opzicht heeft de president het ministerie van Buitenlandse Zaken opgedragen om onmiddellijk en robuust samen te werken met de VN-Mensenrechtenraad", zei minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in een verklaring.
Ook hij wijst op de gebreken, en de noodzaak de agenda en het lidmaatschap te hervormen. Door de terugtrekking van de VS is volgens hem een "vacuüm van Amerikaans leiderschap" ontstaan dat "landen met autoritaire agenda's in hun voordeel hebben gebruikt".
Leden van de Mensenrechtenraad worden gekozen voor drie jaar en kunnen niet meer dan twee opeenvolgende termijnen vervullen. Kandidaten worden bij geheime stemming in geografische groepen gekozen om een gelijkmatige vertegenwoordiging te garanderen. China, Rusland en Cuba nemen de komende drie jaar weer zitting in de Mensenrechtenraad, bleek in oktober, maar Saudi-Arabië wist geen tijdelijke zetel te bemachtigen. Nederland zit al in de raad en is lid tot 2022. De volgende zitting begint later deze maand.
Meer uit Buitenland
TARRAGONA (ANP) - De bosbrand bij het Spaanse Tarragona, in de regio Catalonië, heeft zich verder uitgebreid. Een gebied van 2300 hectare is inmiddels getroffen, berichten El País en andere Spaanse media.
11 minuten geledenNARBONNE (ANP) - De Franse snelweg A9 richting de Spaanse grens is dinsdagochtend in beide richtingen weer open na de afsluiting van maandagavond vanwege een grote bosbrand bij Narbonne. Er staat nog wel een forse file, die volgens de ANWB goed is voor een half uur tot een uur vertraging. De weg was dicht tussen Narbonne en Perpignan.
42 minuten geledenLONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk beperkt het gebruik van geheimhoudingsovereenkomsten door werkgevers. Medewerkers moeten de mogelijkheid krijgen om zich uit te spreken over seksueel wangedrag of discriminatie, schrijft de BBC.
2 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers (59 procent) wil in eigen land een vuurwerkverbod zoals in Nederland. Opiniepeiler Forsa onderzocht in opdracht van tijdschrift Stern hoe er in Duitsland gedacht wordt over een vuurwerkverbod. Vrouwen (67 procent) zijn vaker voor een vuurwerkverbod dan mannen (51 procent), komt naar voren uit de enquête die door duizend mensen is ingevuld.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten gaan meer wapens aan Oekraïne leveren, zei president Donald Trump maandagavond in het Witte Huis. "We zullen meer wapens moeten sturen, voornamelijk defensieve wapens", zei Trump tegen journalisten. Volgens hem wordt Oekraïne momenteel "heel hard getroffen".
4 uur geledenAUSTIN (ANP) - Het dodental door de overstromingen in Texas is gestegen tot 104, maakten de autoriteiten maandagavond bekend, aldus The New York Times. In Kerr County, waar vrijdag de hevigste overstromingen waren, kwamen 84 mensen om, onder wie 28 kinderen. Er zijn nog 11 vermisten na de ramp in Camp Mystic, een christelijk zomerkamp voor meisjes.
7 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de Amerikaanse president Donald Trump voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. Tijdens een diner overhandigde Netanyahu Trump een brief met de nominatie, zo is te zien op beelden die onder meer door Fox News zijn verspreid.
8 uur geleden