Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS en bondgenoten evacueren 21.600 mensen uit Kabul in 24 uur

VS en bondgenoten evacueren 21.600 mensen uit Kabul in 24 uur

KABUL (ANP/RTR) - De Verenigde Staten en bondgenoten hebben de afgelopen 24 uur 21.600 mensen uit de Afghaanse hoofdstad Kabul geëvacueerd. De VS namen 12.700 mensen mee met 37 militaire vluchten. Bondgenoten haalden 8900 mensen op met 57 vluchten. Het is onduidelijk welke nationaliteiten de geëvacueerde personen allemaal hebben.

De VS wilden tot 15.000 Amerikanen uit Afghanistan halen en nog tienduizenden ex-medewerkers of andere mensen die gevaar lopen door de machtsovername door de radicaalislamitische Taliban. In totaal zijn sinds vorig weekend, toen de Taliban de macht grepen, ongeveer 58.700 mensen geëvacueerd door Amerikaanse troepen en hun bondgenoten, aldus het Witte Huis.

Er staat druk op de operatie doordat de Amerikaanse president Joe Biden een deadline van 31 augustus wil aanhouden. Dan moet de Amerikaanse aftocht uit Afghanistan afgerond zijn. Zijn bondgenoten hopen op een verlenging van de operatie en spreken hier dinsdag over tijdens de G7-top. De Taliban zijn het niet eens met een verlenging en willen dat de westerse troepen weg zijn op 31 augustus.

De directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, William Burns, heeft volgens Amerikaanse media een ontmoeting met Taliban-leider Abdul Ghani Baradar gehad in Kabul. Het is niet zeker waar de twee over gesproken hebben, maar vermoedelijk was de evacuatieoperatie en de deadline het gespreksonderwerp.

Meer uit Buitenland

Boeing en NASA mikken nu op 1 juni voor lancering Starliner

CAPE CANAVERAL (ANP) - NASA en Boeing mikken op 1 juni voor de lancering van de eerste bemande vlucht in hun Starliner-ruimtevaartuig, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Ingenieurs onderzoeken nog de oorzaak van een heliumlek, waardoor vorige week de lancering voor de derde keer deze maand werd uitgesteld.

14 minuten geleden
Colombia gaat ambassade openen in Palestijnse stad Ramallah

BOGOTA (ANP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft opdracht gegeven tot de opening van een ambassade in de Palestijnse stad Ramallah. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Luis Gilberto Murillo woensdag. Ramallah, waar de Palestijnse Autoriteit is gevestigd, fungeert als de administratieve hoofdstad van de Palestijnse gebieden.

16 minuten geleden
VN stemmen over herdenkingsdag voor genocide Srebrenica

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties stemmen over een internationale herdenkingsdag voor de genocide in Srebrenica. De Algemene Vergadering buigt zich over het voorstel om voortaan op 11 juli de 8000 vermoorde Bosniërs te herdenken.

19 minuten geleden
Media: VS benoemen Kenia tot 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot'

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden zal naar verwachting Kenia kwalificeren als een 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot' tijdens een driedaags staatsbezoek van de Keniaanse president William Ruto deze week. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron die bekend is met de plannen.

2 uur geleden
AI-chef Meta: taalmodellen worden nooit zo slim als mensen

SAN FRANCISCO (ANP) - Volgens het hoofd kunstmatige intelligentie (AI) van Meta, Yann LeCun, kunnen op taal gebaseerde AI-modellen nooit zo slim worden als mensen. Ook stelt LeCun, in een interview met zakenkrant The Financial Times, dat de huidige AI-methoden gebrekkig zijn.

2 uur geleden
President Ecuador roept nieuwe noodtoestand uit

QUITO (ANP) - De Ecuadoraanse president Daniel Noboa heeft vanwege het dodelijke geweld in zijn land een nieuwe noodtoestand uitgeroepen in zeven van de 24 provincies. De maatregel zal zestig dagen van kracht zijn, blijkt uit een presidentieel decreet.

2 uur geleden
Macron aangekomen in Nieuw-Caledonië om conflict met separatisten

NOUMEA (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron is geland in de Pacifische archipel Nieuw-Caledonië. Hij begint er aan een dag vol gesprekken waarin hij zal proberen de rellen te beëindigen die zijn veroorzaakt door een omstreden electorale hervorming. Dat meldt het Elysée.

2 uur geleden