Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vredesoverleg tussen Afghaanse regering en Taliban begonnen

Vredesoverleg tussen Afghaanse regering en Taliban begonnen

DOHA (ANP) - Vertegenwoordigers van de Afghaanse regering en de Taliban zijn zaterdag begonnen aan onderhandelingen die vrede moeten brengen in het decennia door geweld verscheurde land. In de Qatarese hoofdstad Doha ontmoetten delegaties elkaar voor de officiële opening van het vredesberaad.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en de speciale Amerikaanse gezant voor Afghanistan Zalmay Khalilzad waren bij de plechtigheid aanwezig. Pompeo riep de partijen op "de kansen met beide handen aan te pakken" om veiligheid te garanderen, niet alleen voor deze maar ook voor de komende generaties, "voor uw kinderen maar ook uw kleinkinderen".

Gastheer is sjeik Mohammed ben Abderrahman Al-Thani, minister van Buitenlandse Zaken van Qatar. Zijn land zal er volgens hem alles aan doen om de onderhandelingen te ondersteunen waar uiteindelijk een overeenkomst uit moet rollen op basis van "geen winnaars en geen overwonnenen".

Akkoord

De Taliban spraken in februari in Qatar met de VS af bereid te zijn tot onderhandelen als circa 5000 opgepakte opstandelingen zouden worden vrijgelaten. Los daarvan sloot Washington toen ook een akkoord met de regering in Kabul, waarin op vredesgesprekken en terugtrekking van de Amerikaanse en andere internationale troepen werd aangestuurd.

De recente vrijlating van de laatste gevangen Talibanleden maakte de weg vrij voor het begin van de onderhandelingen. De Afghaanse regering deed dit met tegenzin en loopt dan ook niet over van enthousiasme.

Blijvende vrede

De delegatieleider uit Kabul dankte zaterdag wel de Taliban bij de opening in Doha voor het vrijlaten van gevangenen en sprak de hoop uit op een blijvende vrede waar het Afghaanse volk zo naar verlangt. "Deze dag zal herinnerd worden als het eind van het lijden van ons volk."

Hij riep op tot een "humanitair staakt-het-vuren" in het hele land. Beide partijen hoeven het niet over alles eens te worden, maar moeten met elkaar in gesprek blijven om alternatieve oplossingen aan te kunnen dragen. Hij riep de Taliban op in te stemmen met een systeem waarin de belangen van iedereen zijn gewaarborgd.

Sociale vooruitgang

Pompeo ondersteunde die oproep. Hij zei te hopen dat de rechten van alle Afghanen worden beschermd en er sociale vooruitgang wordt geboekt, onder meer met betrekking tot de rol van vrouwen in het openbare leven. "Welk politiek systeem u kiest, is natuurlijk aan u", voegde hij daaraan toe.

De Taliban stelden daartegenover dat Afghanistan een onafhankelijk staat moet zijn en in de toekomst een islamitisch bestel moet hebben.

Meer uit Buitenland

Trump kan na uitspraak verder met ontmantelen onderwijsministerie

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de weg vrijgemaakt voor de regering om het ministerie van Onderwijs verder te ontmantelen. De hoogste rechters besloten om een uitspraak van een lagere rechter te schrappen, die juist een deel van de massa-ontslagen van afgelopen maanden had teruggedraaid. Door het oordeel van het Hooggerechtshof mag de regering nu weer doorgaan met het ontslaan van functionarissen.

16 minuten geleden
Zelensky is Trump dankbaar voor Amerikaanse wapens

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat hij zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump dankbaar is voor diens deal met NAVO-landen. Die overeenkomst moet ervoor zorgen dat Oekraïne de beschikking krijgt over Amerikaanse luchtverdedigingswapens, raketten en munitie. Ook zette Trump Rusland onder druk om binnen vijftig dagen een "deal" te sluiten met Oekraïne. Anders zouden zware heffingen volgen.

1 uur geleden
Xi en Modi sturen Poetin naar onderhandelingstafel, denkt Rutte

WASHINGTON (ANP) - NAVO-chef Mark Rutte verwacht dat China en India er bij Rusland op gaan aandringen om serieuzer te gaan onderhandelen met Oekraïne. Als het Kremlin dat blijft weigeren, worden zij immers getroffen door Amerikaanse sancties, stelt Rutte.

2 uur geleden
Buitenlandchef EU over ultimatum Trump: 50 dagen duurt erg lang

BRUSSEL (ANP/AFP) - De buitenlandchef van de EU heeft voorzichtig positief gereageerd op het ultimatum dat de Amerikaanse president Donald Trump aan Rusland heeft gesteld. Kaja Kallas noemde het tegenover de pers een goede zaak dat Trump een krachtig standpunt inneemt tegenover Rusland. "Aan de andere kant is 50 dagen een erg lange periode als we zien dat er elke dag onschuldige burgers worden gedood."

3 uur geleden
Hamas noemt Netanyahu struikelblok bij overleg

DOHA (ANP/AFP) - Hamas heeft tijdens het moeizaam verlopende overleg over een bestand in de Gazastrook uitgehaald naar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Die zou een deal in de weg staan. "Netanyahu is bedreven in het dwarsbomen van onderhandelingen en is niet bereid om tot enige overeenkomst te komen", stelt Hamas in een verklaring.

4 uur geleden
Rutte: dankzij deal met VS luchtafweer en raketten voor Oekraïne

WASHINGTON (ANP) - Oekraïne krijgt dankzij een nieuwe wapendeal met de Verenigde Staten "luchtverdedigingswapens, raketten en munitie", zegt NAVO-chef Mark Rutte. Europese landen kopen die van de VS, waarna zij Oekraïne kunnen helpen, zei Rutte op bezoek bij de Amerikaanse president Donald Trump. Er zitten in ieder geval de felbegeerde Patriot-luchtverdedigingssystemen bij, zei Trump.

5 uur geleden
Trump: in 50 dagen Oekraïne-deal, anders heffingen voor Rusland

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten dreigen Rusland met "heel zware heffingen" als het niet binnen vijftig dagen een "deal" sluit over Oekraïne. De Amerikaanse president Donald Trump is "heel ongelukkig" met de houding van het Kremlin, zei hij tijdens een bezoek van NAVO-chef Mark Rutte.

5 uur geleden