
Voormalig burgemeester en oud-minister Bram Peper (82) overleden
ROTTERDAM (ANP) - Bram Peper, voormalig burgemeester van Rotterdam en oud-minister van Binnenlandse Zaken, is overleden. Dat heeft zijn familie zaterdag laten weten aan het ANP.
Peper is 82 jaar geworden. Hij was drie keer getrouwd, zijn derde huwelijk was met Neelie Kroes, voormalig minister van Verkeer en Waterstaat, lid van de VVD. Peper woonde in Rotterdam en overleed zaterdagmiddag na een kort ziekbed in het bijzijn van zijn naasten.
Peper werd geboren op 13 februari 1940 en groeide op in een Haarlems arbeidersmilieu. Zijn vader was metaalbewerker, het gezin was arm. Peper had talent voor voetbal en speelde ooit een interland als semi-prof met het Nederlands amateurelftal tegen Zwitserland. Peper had carrière in het voetbal kunnen maken, maar koos voor een studie. Hij studeerde sociale wetenschappen, economie en sociologie in Amsterdam en Oslo. Na zijn studie ontwikkelde Peper politieke ambities en trad hij begin jaren zeventig als beleidsadviseur toe tot het landelijk bestuur van de Partij van de Arbeid.
Rotterdam
In 1982 werd Peper burgemeester van Rotterdam. Met zijn benoeming was niet iedereen blij. Op het stadhuis kregen velen een andere functie en daarmee maakte Peper zich niet geliefd. Ook stapelden de incidenten zich op. Zo reed hij met zijn dienstauto over een busbaan en foeterde hij een agent uit die hem daarvoor aanhield, en moest hij afkicken van overmatig drankgebruik. Echt geliefd onder de Rotterdammers werd Peper nooit, toch bleef hij in functie tot 1998.
Na zestien jaar burgemeesterschap vertrok hij naar Den Haag voor een ministerspost in het tweede kabinet-Kok. Maar het verleden bleef de kersverse minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties achtervolgen. Als Rotterdamse burgemeester zou Peper op grote voet hebben geleefd en voor 100.000 gulden hebben gefraudeerd.
Bonnetjesaffaire
Peper deed de verhalen, die bekend kwamen te staan als de 'bonnetjesaffaire' af als "lariekoek", en "verzonnen flauwekul". Maar als minister van Binnenlandse Zaken zat hij in een moeilijk parket. Hij was namelijk verantwoordelijk voor de integriteit van ambtenaren en voor het toezicht op de financiën van gemeenten. Om zich naar eigen zeggen te kunnen verweren tegen de aantijgingen, trad Peper af.
Uiteindelijk oordeelde het College van Beroep voor het Bedrijfsleven dat het onderzoek van KPMG naar de affaire "onvoldoende en onjuist" was. Er kwam een schikking, maar volledig eerherstel kreeg de ex-minister niet. Hij begaf zich weer in wetenschappelijke kringen, liever dan zich weer als politiek strateeg te ontpoppen. Hij doceerde als hoogleraar aan de Erasmus Universiteit. Hier en daar gaf hij nog een interview. Maar de hoogleraar met de wijde blik die eens Rotterdam en korte tijd ook Nederland bestuurde, zette een punt achter zijn publieke leven.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De SGP wil de stemming over de asielnoodmaatregelenwet uitstellen, zodat met spoed advies kan worden gevraagd over de strafbaarstelling van illegaliteit. De conservatief-christelijke partij is niet gerustgesteld door een brief hierover van minister David van Weel (Asiel, VVD). Daarin "lijkt de minister nu zonder onderbouwing te stellen dat álle hulp strafbaar is", schrijft de SGP op X.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Organisaties als de kerk of het Leger des Heils zullen niet snel worden bestraft als illegaliteit inderdaad strafbaar wordt, denken de partijloze premier Dick Schoof en minister David van Weel (Asiel, VVD). De demissionaire kabinetsleden geven hiermee antwoord op vragen van NSC. De coalitiepartij twijfelt over de steun aan de asielnoodmaatregelenwet omdat een wijzigingsvoorstel van de PVV om illegaliteit strafbaar te stellen hieraan is toegevoegd.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De aanvullende begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is aangenomen in de Tweede Kamer, maar krijgt waarschijnlijk geen meerderheid in de Eerste Kamer. GroenLinks-PvdA stemde voor de begroting, waarin veel extra wordt bezuinigd, maar zei later dat dat een vergissing was.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil alsnog dat het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer onderzoek doet naar de gang van zaken rondom de kwestie van oud-Kamervoorzitter Khadija Arib. Zij werd beschuldigd van wangedrag op de werkvloer, waarna in NRC uitlekte dat er een onderzoek naar haar zou worden ingesteld.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer draait een voorgenomen bezuiniging van bijna 24 miljoen euro op de nationale parken terug. Een wijzigingsvoorstel van Volt-Kamerlid Marieke Koekoek kon op een Kamermeerderheid rekenen.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie die onderwijsminister Eppo Bruins oproept om de bezuiniging op de onderwijskansenregeling te heroverwegen. De NSC-minister moet buiten de onderwijsbegroting naar geld zoeken om de regeling te behouden.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer trekt 75 miljoen euro uit om het cellentekort te verkleinen en betaalt dit uit een geldpotje dat eigenlijk is bedoeld voor de oprichting van een constitutioneel hof. Een meerderheid steunt het wijzigingsvoorstel hierover van D66, waaronder NSC. Op aandringen van NSC is in het coalitieakkoord een hof beloofd dat wetten gaat toetsen aan de grondwet. Maar de toekomst hiervan is onzeker geworden na de val van het kabinet.
21 uur geleden