
Keijzer: aangenomen woonwet en tweestatusstelsel vergen veel werk
DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mona Keijzer (Wonen, Asiel) heeft nog veel werk om zowel de Wet regie volkshuisvesting als het tweestatusstelsel voor asielzoekers goed te laten werken, zei ze voorafgaand aan de ministerraad. Beide wetten zijn door de Tweede Kamer aangenomen, maar lastig uit te voeren. Dat stuit op verzet van oppositiepartijen die in de Eerste Kamer nodig zijn voor een meerderheid.
Keijzer gaat "horen wat de bezwaren zijn" rondom de uitwerking van het tweestatusstelsel. Uitvoeringsorganisatie IND waarschuwt vast te lopen door het nieuwe stelsel. Keijzer laat onderzoeken hoe dit uitpakt en hoopt daarna alsnog senatoren te overtuigen om de wet goed te keuren.
Voor oppositiepartij CDA is de IND-kritiek reden om tegen te zijn, ook in de Eerste Kamer. Keijzer vindt dat de christendemocraten "daden ook moeten koppelen aan hun woorden". Daarbij verwijst ze naar de wens van het CDA voor strenger asielbeleid. Zonder de steun van deze partij wordt een meerderheid in de senaat lastig.
Discriminatie
Ook de woonwet heeft nog aandacht nodig. Een aangenomen wijziging stelt dat gemeenten geen voorrang meer mogen geven aan statushouders bij sociale huur. Critici in de Tweede Kamer noemen het amendement discriminerend. Het voorstel spreekt over "vreemdelingen" die geen voorrang meer mogen krijgen. "Dat is meteen het ingewikkelde daaraan", aldus Keijzer. Dat kan volgens haar tot "rechtmatigheidsproblemen" leiden.
De woonminister werkt aan een aparte wet om hetzelfde te regelen als het amendement en wil "deze twee met elkaar in verbinding brengen". In haar wet wil Keijzer "statushouders op dezelfde manier behandelen als Nederlanders". In de praktijk wordt ongeveer 10 procent van de vrijgekomen sociale huurwoningen toegekend aan statushouders.
Meer uit Binnenland
COEVORDEN (ANP) - Plannen voor de huisvesting van veertien minderjarige vluchtelingen in Coevorden gaan niet door. De gemeente laat vrijdag weten dat de veiligheid van de meisjes op deze plek in de wijk Tuindorp niet kan worden gewaarborgd. Burgemeester Renze Bergsma zegt de beslissing met "zeer gemengde gevoelens" te hebben genomen.
5 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam wil demissionair premier Dick Schoof horen in de strafzaak van een medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De medewerker wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen aan Marokkaanse inlichtingendiensten. Schoof was voorheen hoofd van de NCTV. Ook het huidige hoofd, Pieter-Jaap Aalbersberg, is toegewezen als getuige in de zaak.
11 minuten geledenHILVERSUM (ANP) - Suzan & Freek zijn toch te zien bij The Voice of Holland. Dat maakte het muzikale duo vrijdag bekend op Instagram. "Je ziet het goed: we zijn er gewoon bij, we nemen dit najaar plaats in onze duo-stoel bij The Voice of Holland", schrijft het duo bij een foto met de andere coaches van de talentenjacht.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Asiel en Migratie, BBB) meer dan verdubbelt de eigen bijdrage voor Oekraïense vluchtelingen die genoeg verdienen. Een alleenstaande Oekraïner betaalt nu nog 105 euro per maand, maar dat wordt in oktober 244 euro. Gezinnen met twee minderjarige kinderen moeten - afhankelijk van hun situatie - maximaal 488 euro betalen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap denkt dat hij de aanvullende begroting van zijn ministerie ook door de Eerste Kamer kan loodsen. Donderdag stemde een meerderheid in de Tweede Kamer voor, maar afgaande op de partijen die tegenstemden, lijkt een meerderheid in de Eerste Kamer onhaalbaar.
3 uur geledenBAARN (ANP) - De wet die bepaalt dat het strafbaar is mensen zonder geldige papieren te helpen, is "onuitvoerbaar". Dat stelt voorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman. De Tweede Kamer stemde in met de Asielnoodmaatregelenwet waar het strafbaar stellen van hulp aan illegalen deel van uitmaakt.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De overheid moet digitaal toegankelijker worden voor burgers en minder afhankelijk van Amerikaanse techbedrijven. Dat stelt demissionair staatssecretaris Eddie van Marum (Digitalisering) in de Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS) die vrijdag verscheen.
3 uur geleden