
'Voldoende betaalbare elektrische auto's te koop in 2030'
AMSTERDAM (ANP) - In 2030 zijn er in Nederland voldoende betaalbare elektrische auto's te koop om te voldoen aan de ambities uit het Klimaatakkoord. Ook kunnen er dan voldoende laadpalen zijn en genoeg groene stroom om de accu's mee op te laden. Dat komt naar voren in een onderzoek van financieel adviseur PwC naar de haalbaarheid van elektrisch rijden.
Volgens het Klimaatakkoord mogen in Nederland vanaf 2030 alleen nog maar nieuwe auto's met een elektromotor worden verkocht. Volgens de onderzoekers zijn er "geen onoverkomelijke hindernissen" om dit doel te halen. "In 2030 zijn er voldoende betaalbare modellen beschikbaar, niet alleen voor leaserijders, maar ook voor de privérijders", aldus PwC.
In dat jaar rijden er zo’n 1,9 miljoen elektrische personenauto’s op Nederlandse wegen, samen goed voor jaarlijks 28 miljard kilometers. Vanaf 2030 komen daar jaarlijks ongeveer 400.000 nieuwe elektrische voertuigen bij.
Te duur
Op dit moment zijn elektrische auto’s voor veel consumenten nog te duur. Maar dat zal volgens de onderzoekers snel veranderen. "Autofabrikanten zetten vol in op elektrisch vanwege strengere CO2-normen in de Europese Unie en de enorme boetes die daarmee gepaard gaan", zo klinkt het. De gemiddelde prijs van een elektrische auto met een bereik van 300 km zal rond 2024 onder die van een brandstofauto duiken, zo verwacht PwC.
In 2030 rijden er naar verwachting zo’n 9,4 miljoen personenauto's rond in Nederland. Eén op de vijf auto's zal dan elektrisch aangedreven zijn. Om die op te laden zijn er 1,5 miljoen extra laadpalen nodig. Eind vorig jaar stonden er 230.000 laadpalen in Nederland.
Volgens PwC moeten er per werkdag de komende negen jaar gemiddeld 644 laadpunten worden geplaatst. Dat is volgens de onderzoekers haalbaar, mits de overheden eraan meewerken. Het is volgens PwC zaak dat het nieuwe kabinet aansluit bij positieve ontwikkelingen in de markt. Dat kan onder andere door afspraken over elektrisch rijden in wet en regelgeving te verankeren, het liefst ook binnen de EU. Daarmee ontstaat zekerheid over investeringen in nieuwe modellen en laadinfrastructuur.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het socialemediabedrijf X van Elon Musk heeft een rechtszaak aangespannen tegen de staat New York. Aanleiding is een staatswet die volgens het concern in strijd is met de Amerikaanse grondwet. Volgens die wet zijn socialemediabedrijven verplicht om gevoelige informatie vrij te geven over hoe ze toezicht houden op uitingen van haat, extremisme, desinformatie en andere content.
13 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag met verlies gesloten. Maandag hadden mediaberichten dat Iran via bemiddelende landen een wapenstilstand met Israël zou willen sluiten, nog voor enige opluchting gezorgd op de beurzen. De Amerikaanse president Donald Trump riep inwoners van Teheran later echter op de Iraanse hoofdstad onmiddellijk te verlaten. Die oproep leidde weer tot terughoudendheid.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de voorbereiding van de Volksbank op een mogelijke privatisering wordt gestaakt. Partijen vallen vooral over de grote reorganisatie bij de bank, die regiokantoren wil sluiten en honderden banen wil schrappen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Lodewijk Asscher gaat tijdelijk de raad van toezicht van vakbond FNV voorzitten. De Ondernemingskamer in Amsterdam heeft de oud-minister en voormalig PvdA-leider dinsdag benoemd. Ook oud-senator namens de PvdA Han Noten treedt toe tot de raad.
2 uur geledenFRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Duitse aanklagers hebben een strafrechtelijk onderzoek gestaakt naar de voormalige topman van DWS, de vermogensbeheerder van Deutsche Bank. Het onderzoek draaide om beschuldigingen van greenwashing bij de investeringstak van Deutsche Bank. Daarbij worden investeringen die niet groen of duurzaam zijn, toch zo gepresenteerd.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen dinsdag weer omlaag, door de aanhoudende strijd tussen Israël en Iran. Maandag zorgden mediaberichten over een mogelijke wapenstilstand tussen de twee landen nog voor opluchting bij beleggers. Ook zou Iran nucleaire onderhandelingen met de Verenigde Staten willen hervatten. De oproep van de Amerikaanse president Donald Trump aan de bewoners van Teheran om de Iraanse hoofdstad onmiddellijk te verlaten, zorgde echter weer voor terughoudendheid.
3 uur geledenCHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - Kraft Heinz heeft aangekondigd voor het einde van 2027 alle kunstmatige kleurstoffen uit zijn producten te halen. Daarmee komt het Amerikaanse voedingsbedrijf, bekend van Heinz-ketchup en Kool-Aid-limonade, tegemoet aan plannen van Robert F. Kennedy jr., de Amerikaanse minister van Volksgezondheid. Hij wil de synthetische kleurstoffen eind 2026 al uitbannen, maar volgens brancheorganisaties is daarover geen overeenkomst gesloten.
3 uur geleden