Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vogeltellers belangrijk bij opsporen virussen

Vogeltellers belangrijk bij opsporen virussen

EDE (ANP) - Vogeltellers spelen de komende jaren een belangrijke rol bij het opsporen van infectieziekten die naar Nederland worden gebracht door vogels. Wetenschappers verwachten dat exotische virussen die trekvogels meenemen steeds beter overleven in Nederland. Tellen en ringen van vogels brengt veranderingen in de vogelstand in een vroeg stadium aan het licht.

Dat wordt zaterdag uitgebreid besproken op de jaarlijkse bijeenkomst voor vogeldeskundigen in Ede, georganiseerd door Sovon Vogelonderzoek.

Vogels zijn drager van onder andere het usutuvirus, het westnijlvirus en vogelgriep. Muggen die zich voeden met vogelbloed kunnen dergelijke virussen op de mens overdragen. Niet alle vogelvirussen komen al in Nederland voor, maar dat is volgens de deskundigen slechts een kwestie van tijd. Een besmetting verloopt meestal mild maar de gevolgen kunnen ook ernstig en zelfs fataal zijn.

Kwetsbaar voor infectieziekten

"Door klimaatverandering doen muggensoorten het steeds beter in Nederland. Ook reizen mensen de hele wereld over. Dat in combinatie met een waterrijke omgeving en een hoge bevolkingsdichtheid maakt ons kwetsbaar voor uitbraken van infectieziekten", aldus het Vogeltrekstation van het wetenschappelijke Instituut voor Ecologie NIOO-KNAW.

Er is geen land waar zoveel vogels bekeken, geturfd of geteld worden, aldus de vogelwetenschappers. Sovon en het Dutch Wildlife Health Centre DWHC zamelen ook al een paar jaar dode vogels in voor onderzoek. Al die gegevens samen zorgen ervoor dat het snel opvalt als een vogelziekte uitbreekt in Nederland.

"Vogels zijn als het ware 'de kanarie in de kolenmijn': ze vertellen ons dat we alert moeten zijn", stelt het Vogeltrekstation. Voor het onderzoek naar de infectieziekten is de komende vijf jaar 10 miljoen euro beschikbaar.

Meer uit Technologie

Hoop op coronaprik voor mensen met zwak afweersysteem

LEIDEN (ANP) - Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben hoop gekregen op een coronavaccin dat beter geschikt is voor mensen met een verzwakt immuunsysteem. Die hebben minder baat bij de huidige coronavaccins, die vooral de aanmaak van antistoffen stimuleren. De wetenschappers zijn daarom bezig een ander vaccin te ontwikkelen, dat de aanmaak van bepaalde afweercellen extra bevordert. Bij muizen werkt het al goed, zo is nu vastgesteld.

1 jaar geleden
Prijs voor 'watermaker' Ap Verheggen

NIEUWERSLUIS (ANP) - Uitvinder Ap Verheggen krijgt de Over Hoop Prijs 2021 (25.000 euro) voor de SunGlacier, een apparaat dat waterdamp uit de buitenlucht condenseert en zo water oplevert op een plek waar dat niet lijkt te zijn. De vinding werd eerder gepresenteerd op de World Expo in Dubai. De koning en de koningin bezochten de installatie daar al en hadden zelfs een paraplu nodig. De SunGlacier leverde er 1200 liter water per dag op, dat als een regen naar beneden kwam. Buiten was het snikheet en gortdroog.

1 jaar geleden
HAPSS: eerste passagierstoestel in 2028 op waterstof naar Londen

DEN HAAG (ANP) - Vanaf 2028 moet het mogelijk zijn om met een middelgroot passagiersvliegtuig met tot tachtig zitplaatsen op waterstof van Amsterdam over de Noordzee naar Londen te vliegen. Een grote Nederlandse samenwerking bouwt momenteel een waterstofsysteem dat in bestaande vliegtuigen kan worden ingebouwd. Aan het initiatief doen verschillende bedrijven en instanties van eigen bodem mee.

1 jaar geleden
Bevingen en tsunami's gezien op sterren

GRONINGEN (ANP) - Niet alleen op de aarde komen bevingen voor, dat kan ook op sterren gebeuren. En soms zijn die 'sterbevingen' zo hevig dat er een soort tsunami ontstaat van het materiaal waar de ster van gemaakt is. Dat is een van de ontdekkingen die is gedaan met de Europese ruimtetelescoop Gaia.

1 jaar geleden
Eerste afbeelding van zwarte gat in onze Melkweg

GARCHING (ANP) - Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd een afbeelding te maken van het superzware zwarte gat in het hart van onze eigen Melkweg. Dat heet Sagittarius A*. De zwaartekracht is er zo sterk dat zelfs licht er niet aan kan ontsnappen.

1 jaar geleden
Vrij zware aardbeving geregistreerd op planeet Mars

PASADENA (ANP) - De planeet Mars is vorige week getroffen door een redelijk zware aardbeving. Die had een kracht van 5,0 en daarmee is het de zwaarste schok die ooit op een andere planeet is geregistreerd. Bevingen op Mars kunnen ook niet veel sterker worden dan dit, de magnitude komt in de buurt van het maximum.

1 jaar geleden
Europa schort ook missies met Rusland naar de maan op

PARIJS (ANP/AFP) - De Europese ruimtevaartorganisatie ESA stopt voorlopig de samenwerking met Rusland en schort drie geplande missies naar de maan op. Vorige maand beëindigde ESA al een missie met Rusland die een onbemande verkenner naar de planeet Mars moest brengen. De Russische oorlog in Oekraïne leidt volgens de Europese organisatie tot "fundamenteel veranderde omstandigheden".

1 jaar geleden