Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-topman roept op tot 'klimaatnoodtoestand' in alle landen

VN-topman roept op tot 'klimaatnoodtoestand' in alle landen

LONDEN (ANP/RTR/DPA) - De leiders van alle landen zouden een "klimaatnoodtoestand" moeten uitroepen om een catastrofale opwarming van de aarde te voorkomen. Dat zei VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zaterdag in zijn openingstoespraak op een klimaattop.

Die noodtoestand zou moeten gelden totdat CO2-neutraliteit is bereikt, ofwel dat er geen extra broeikasgassen meer in de atmosfeer vrijkomen, zei Guterres bij de start van de eendaagse top.

Meer dan zeventig wereldleiders zullen de eendaagse virtuele bijeenkomst toespreken vijf jaar na het klimaatakkoord van Parijs van 2015. In Parijs hadden de staten afgesproken de temperatuurstijging zo dicht mogelijk bij de 1,5 graden te houden, zei Guterres. Maar de daar gedane toezeggingen over klimaatbescherming waren niet voldoende.

Dramatische noodsituatie

Als de wereldgemeenschap niet van koers verandert, wordt in deze eeuw een catastrofale temperatuurstijging van meer dan 3 graden verwacht. "Kan iemand ontkennen dat we met een dramatische noodsituatie worden geconfronteerd?" vroeg Guterres.

De klimaatnoodsituatie is al uitgeroepen door 38 landen, zei de VN-topman. Daarbij houden ze rekening met urgentie en het risico van klimaatverandering. "Ik roep alle anderen op om mee te doen."

Urgentie

Veel steden, regio's en landen hebben al een klimaatnoodtoestand uitgeroepen, het Europees Parlement deed dat in november 2019 voor de hele EU. In de regel is dit een symbolische handeling die de urgentie van de klimaatcrisis onderstreept.

De opleving na de coronapandemie biedt een kans om de economie en de samenleving op een "groen pad" te krijgen. "Maar dat gebeurt nog niet", waarschuwde Guterres. De economisch sterke G20-staten geven met hun economische stimuleringspakketten 50 procent meer uit aan zaken als productie en verbruik van kolen, olie en aardgas dan aan klimaatvriendelijke energie. "Dat is niet acceptabel", zei de secretaris-generaal van de VN.

Meer uit Buitenland

Biden waarschuwt Iran dat het Israël niet moet aanvallen

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft Iran gewaarschuwd dat het Israël niet moet aanvallen. "Doe het niet", aldus Biden in een boodschap tot de Iraanse machthebbers, die hebben gedreigd met militaire actie tegen Israël na een aanval op Iraniërs in Syrië. Biden zei een Iraanse vergeldingsactie eerder vroeger dan later te verwachten.

24 minuten geleden
Italiaanse modeontwerper Roberto Cavalli (83) overleden

FLORENCE (ANP) - Modeontwerper Roberto Cavalli is overleden. De 83-jarige Italiaan stierf in zijn woning in Florence na een lang ziekbed, meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

48 minuten geleden
VS sturen versterkingen naar Midden-Oosten om Iraans dreigement

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten sturen versterkingen naar het Midden-Oosten nu de angst groeit dat Iran binnenkort Israël zou kunnen aanvallen. De Iraanse leiding in Teheran wil een aanval in Syrië wreken waarbij onder meer twee Iraanse generaals om het leven kwamen.

2 uur geleden
Bijna 100.000 Haïtianen vluchten binnen een maand uit hoofdstad

PORT-AU-PRINCE (ANP/AFP) - Uit angst voor bendegeweld zijn binnen een maand bijna 100.000 inwoners van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince op de vlucht geslagen.

3 uur geleden
Bronnen: Israël houdt rekening met Iraanse aanval binnen 48 uur

TEL AVIV (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Israël houdt rekening met een aanval van Iran binnen 48 uur, meldt persbureau Bloomberg op basis van personen met informatie van westerse inlichtingendiensten. Een dergelijke aanval kan leiden tot een grote oorlog in het Midden-Oosten.

5 uur geleden
Eerste vrachtwagens met noodhulp door heropende grensovergang Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De eerste vrachtwagens met noodhulp zijn via een heropende grensovergang de Gazastrook binnengereden, meldt het Israëlische leger. Ze gebruikten de grenspost Erez, in het noorden van Gaza.

8 uur geleden
Nieuwe evacuaties in Russische stad Orenburg na overstromingen

ORENBURG (ANP/AFP) - De overstromingen in de Russische stad Orenburg zijn "kritiek" geworden, meldt burgemeester Sergej Salmin. Hij heeft opdracht gegeven voor "massa-evacuaties" omdat het waterpeil in de rivier Oeral blijft stijgen.

8 uur geleden