Vitens: we moeten anders met drinkwater omgaan in Nederland
DEN HAAG (ANP) - De watersystemen in Nederland staan onder druk en daarom zullen we anders met drinkwater om moeten gaan. Ook de politiek. Die boodschap had topman Jelle Hannema van drinkwaterbedrijf Vitens zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag. Volgens hem moet er in sommige gebieden al nee worden verkocht aan bedrijven als zij een aansluiting op de waterleiding willen.
Hannema ziet vooral een rol weggelegd voor de politiek. Daar moeten volgens hem keuzes gemaakt worden. Zo zijn drinkwaterbedrijven als Vitens afhankelijk van vergunningen, bijvoorbeeld als zij de capaciteit willen uitbreiden. Die worden afgegeven door de provincies, die te maken hebben met verschillende belangen, zoals de natuur, landbouw en de woningbouw. Maar als provincies een vergunning geven waarmee drinkwaterbedrijven meer water kunnen winnen, daalt het grondwaterpeil wat de landbouw en natuur niet ten goede komt.
De Vitens-topman vraag de politiek dan ook om de zorgplicht die drinkwaterbedrijven hebben serieus te nemen, met name op de korte termijn. Voor de lange termijn investeert Vitens al in het verduurzamen van het drinkwatersysteem. Maar dat duurt nog enkele tientallen jaren. "Op korte termijn moeten we dus accepteren dat er suboptimale situaties zijn. Dat betekent dat de drinkwatervoorziening ten koste gaat van andere belangen", aldus Hannema.
Woningbouw op het spel
Het is volgens hem aan de politiek om die belangen af te wegen, al moeten kortetermijnoplossingen nu wel snel getroffen worden. "Dan kan je net buiten de gevarenzone blijven, maar het blijft precair."
Hannema reageerde onder meer op een publicatie van De Telegraaf eerder deze week. Op basis van een analyse constateerde de krant dat de bouw van 300.000 woningen mogelijk op het spel staat, omdat deze niet aangesloten kunnen worden op de waterleiding. Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) vertelde dat de problemen in Groningen, de Achterhoek, West-Brabant en Zuid-Holland al "echt knellend" waren.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP) - De aankomende Amerikaanse president Donald Trump is niet van plan om volgende week af te reizen naar het World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos. Dat meldt persbureau Reuters. Mogelijk spreekt Trump wel virtueel de economische top in de Zwitserse Alpen toe.
19 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Besi wist dinsdag een openingsverlies snel weg te werken op de Amsterdamse beurs. Beleggingsadviseur Stifel haalde de chiptoeleverancier van de kooplijst af, maar verhoogde wel het koersdoel. Het aandeel won 0,1 procent, na een aanvankelijke koersdaling van ruim 1 procent. Besi zakte een dag eerder nog 2 procent door een adviesverlaging van effectenhuis Needham.
36 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Besi behoorde dinsdag tot de schaarse dalers op de Amsterdamse beurs. Beleggingsadviseur Stifel haalde de chiptoeleverancier van de kooplijst af, maar verhoogde wel het koersdoel. Het aandeel werd 1 procent lager gezet. Besi zakte een dag eerder al 2 procent door een adviesverlaging van effectenhuis Needham.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar Besi. Beleggingsadviseur Stifel haalde de chiptoeleverancier van de kooplijst af, maar verhoogde wel het koersdoel. Het aandeel zakte een dag eerder al 2 procent door een adviesverlaging van effectenhuis Needham. Ook verwerken beleggers de nieuwe Amerikaanse maatregelen om de export van chips voor toepassingen rond kunstmatige intelligentie (AI) verder te beperken. De nieuwe regels gaan pas over een jaar in en het is aan de nieuwe regering onder leiding van president Donald Trump in hoeverre deze worden uitgevoerd.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is bezig met een herbeoordeling van haar onderzoeken naar grote techbedrijven als Apple, Meta en Google. Dat meldt Financial Times (FT) op basis van ingewijden. Dit doet Brussel op een moment dat techconcerns in de Verenigde Staten er bij de aankomende president Donald Trump op aandringen de belangen van Amerikaanse bedrijven te verdedigen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in 2024 gemiddeld 3,3 procent duurder geworden dan in 2023. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers, die gelijk zijn aan de eerder gemelde snelle raming. Daarmee was de inflatie wel wat lager dan de 3,8 procent in 2023.
3 uur geledenLOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - De gouverneur van Californië, Gavin Newsom, wil dat de staat 2,5 miljard dollar (2,44 miljard euro) uittrekt voor de aanpak van de bosbranden in Los Angeles. De financiële hulp, die Newsom vergelijkt met de steun die Europa na de Tweede Wereldoorlog kreeg met het Marshallplan, moet ook toekomstige bosbranden beter beheersbaar maken.
4 uur geleden