Verdeeldheid bij aanvang VN-top over plastic in Busan
BUSAN (ANP/BELGA/AFP) - Een dag na de klimaattop in Azerbeidzjan zitten afgevaardigden van 175 landen bijeen in de Zuid-Koreaanse stad Busan, voor de vijfde en laatste internationale VN-onderhandelingsronde voor een wereldwijd plasticverdrag. Maar net als op de COP29 zijn er tegenstrijdige belangen. Toch gelooft de organisatie achter de top dat er vooruitgang kan worden geboekt.
Over een mogelijke oplossing van het groeiende plasticprobleem in de wereld konden landen het tot nu toe niet eens worden. Veel landen willen dat er een verdrag komt dat ook de almaar toenemende plasticproductie beperkt. Aan de andere kant staan landen, voornamelijk olieproducenten zoals Saudi-Arabië en Rusland, die ervoor pleiten dat de aanpak zich vooral richt op plasticafval.
Ook lopen de meningen uiteen over een mogelijk verbod op bepaalde giftige chemicaliën en over de financiering van alles rond het akkoord. De vorige gespreksronde, in Ottawa in april 2024, werd alom beschouwd als een mislukking.
Vertrouwen
Voorzitter Luis Vayas Valdivieso zei maandag tegen journalisten dat hij er vertrouwen in had dat de onderhandelingen deze week een verdrag of een tekst zouden opleveren die tot een verdrag leidt. "Zonder significante interventie zal de hoeveelheid plastic die jaarlijks in het milieu terechtkomt tegen 2040 naar verwachting bijna verdubbelen in vergelijking met 2022", benadrukte hij nog eens.
Cruciaal voor een mogelijk akkoord zullen de Verenigde Staten en China zijn. Beide landen hebben zich nog niet duidelijk achter een bepaalde oplossingsrichting geschaard.
Productiebeperkingen
Eerder dit jaar leken er uit Washington signalen te komen dat de VS bepaalde productiebeperkingen zouden willen steunen. Maar in hoeverre dat nu nog opgaat, is niet duidelijk. De verkiezing van Donald Trump tot president roept de vraag op hoe ambitieus de Amerikaanse delegatie zal zijn, aangezien een verdrag hierover waarschijnlijk toch niet door Washington zal worden geratificeerd.
Meer uit Financieel
FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone opnieuw verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank in Frankfurt besloten om de leenkosten conform verwachting met een kwart procentpunt te verlagen. Met de lagere rente wil de ECB de kwakkelende economie van het eurogebied ondersteunen. De centrale bank heeft de rente dit jaar in vier stappen van een kwart procentpunt teruggebracht van een recordniveau van 4 procent naar het huidige tarief van 3 procent.
8 minuten geledenWEESP (ANP) - Nederlanders hebben woensdag iets meer geld opgenomen bij pinautomaten, nadat bekend was geworden dat banken consumenten zullen adviseren om contant geld in huis te hebben. Volgens Geldmaat, het bedrijf dat het beheer en onderhoud van de automaten regelt voor de grote banken in Nederland, ging het om gemiddeld een paar tientjes extra.
16 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Klanten met dynamische energiecontracten passen hun stroomverbruik meestal niet aan. Dat stelt voorzitter Remko ten Barge van de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VvDE). Van de zakelijke klanten past hooguit 20 procent het verbruik aan, bij particulieren gaat het om minder dan 50 procent.
18 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Cora van Nieuwenhuizen, oud-minister en sinds 2021 voorzitter van de brancheorganisatie van energiebedrijven Energie-Nederland, heeft haar pensioen aangekondigd. Van Nieuwenhuizen (1963) treedt op 1 oktober volgend jaar af als voorzitter van Energie-Nederland. Volgens de organisatie heeft Van Nieuwenhuizen aangegeven niet beschikbaar te zijn voor een tweede termijn.
40 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat De Nederlandsche Bank meer gegevens kan verzamelen bij hypotheekverstrekkers, maar de privacy van klanten is daarbij nog niet goed genoeg geregeld. Dat concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na een toetsing van het wetsvoorstel dat het opvragen van die informatie moet regelen.
1 uur geledenPARIJS (ANP/RTR) - Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) ziet volgend jaar een ruim aanbod op de wereldwijde oliemarkt, ondanks het besluit van oliekartel OPEC+ om een productieverhoging langer uit te stellen. Het IEA wijst daarbij onder meer op een grotere olieproductie van landen buiten de OPEC+ zoals de Verenigde Staten, Guyana, Canada en Brazilië.
2 uur geledenCAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Werknemers die via hun werk een elektrische auto kunnen leasen, zullen daarvoor liever in 2025 dan in 2026 een contract afsluiten. Dit verwacht expert in wet- en regelgeving Dik van Leeuwerden van loonstrookverwerker ADP. Werkgevers en werknemers kunnen in 2026 namelijk geen gebruik meer maken van korting op de bijtelling voor nieuwe elektrische auto's.
2 uur geleden