Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel minder ondertekenaars vernieuwd Bangladesh-akkoord

Veel minder ondertekenaars vernieuwd Bangladesh-akkoord

DEN HAAG (ANP) - Het aantal ondertekenaars van het vernieuwde Bangladesh-akkoord, dat waakt over de gezondheid en veiligheid van arbeiders in de omvangrijke textiel- en kledingindustrie in dat land, is sterk afgenomen. Zo'n 77 kledingmerken hebben hun krabbel gezet onder de nieuwe afspraken die per woensdag ingaan, waaronder grote merken als H&M, Zara-moeder Inditex en C&A. Dat is veel minder dan de ruim 200 kledingmerken die in 2013 hun handtekening onder de eerste versie van het akkoord zetten.

Nederlandse kledingbedrijven als Prenatal, Miss Etam, Tricorp, L ten Cate, ETP, Desigual Yongo Europe en Tricorp hebben nu hun handtekening nog niet onder de vernieuwde afspraken gezet. Dat deden ze acht jaar geleden wel. De bedrijven waren vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens Wyger Wenholt van Schone Kleren Campagne is het teleurstellend dat deze bedrijven geen prioriteit geven aan de veiligheid van kledingarbeiders in de keten. Hij wijst erop dat de onderhandelingen over een verlenging van de overeenkomst met bedrijven die uiteindelijk wel hebben getekend ook uiterst moeizaam verliepen. Het duurde ook een aantal jaar voordat het vijfjarige akkoord uit 2013 werd verlengd.

Ramp

Aanleiding voor het akkoord was de ramp bij een kledingfabriek in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Een grote fabriek stortte in en dat kostte 1100 mensen het leven. Nog eens 2500 raakten gewond. Met het akkoord moesten de arbeidsomstandigheden van fabrieksarbeiders worden verbeterd.

Wenholt kan de afname van het aantal ondertekenaars niet los zien van de tijd die er sinds de ramp overheen is gegaan. Hij hoopt niet dat er een volgende ramp nodig is om kledingbedrijven weer in beweging te krijgen. Verder hoopt hij dat de politiek bedrijven onder druk kan zetten. "Vrijwilligheid blijkt in deze niet goed genoeg te werken", merkt hij op. Evengoed is hij blij dat veel grote merken binnenboord zijn gebleven.

Het nieuwe akkoord geldt voor een periode van twee jaar. Naast in Bangladesh zouden de omstandigheden in de kledingindustrie ook in andere landen verbeterd moeten worden. Vakbonden in Pakistan staan al te springen, merkt Wenholt op. "Het is een uitdaging om ook werkgevers in dat land zover te krijgen."

Meer uit Financieel

Laadpalenmaker Alfen waarschuwt voor lagere omzet

ALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft zijn omzetverwachting voor heel 2025 verlaagd. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto's. Het bedrijf rekent ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht.

58 minuten geleden
Opluchting op Amsterdamse beurs, chipbedrijven hard omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak haalden maandag opgelucht adem nadat de Verenigde Staten en China overeenkwamen om tijdelijk de importtarieven te verlagen. Door de afgenomen handelsspanningen tussen 's werelds twee grootste economieën, schoten de aandelenkoersen omhoog. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden tot de grote winnaars bij de hoofdfondsen, met winsten tot 7,7 procent.

3 uur geleden
Economen vinden deal VS en China goed nieuws voor EU en Nederland

DEN HAAG (ANP) - De tijdelijke verlaging van de importtarieven tussen de Verenigde Staten en China is goed nieuws voor de wereldeconomie en daarmee ook voor de Europese Unie en Nederland. Dat zeggen economen Bert Colijn en Arjen van Dijkhuizen in reactie op de maandag aangekondigde verlagingen, van 30 procent van de VS voor China en 10 procent van China voor de VS voor zeker negentig dagen. "Dit is een enorme de-escalatie van de handelsoorlog", zegt Van Dijkhuizen van ABN AMRO.

4 uur geleden
Ook Wall Street flink hoger na deal over tarieven met China

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag flink omhoog. Beleggers reageerden opgelucht op de de-escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De twee landen lieten na handelsgesprekken weten hun importheffingen flink te verlagen voor een periode van negentig dagen. De twee grootste economieën ter wereld krijgen daarmee extra tijd om hun geschillen op te lossen.

5 uur geleden
Iets minder winkels accepteren contant geld, meldt DNB

AMSTERDAM (ANP) - Mensen konden vorig jaar in iets minder Nederlandse winkels met contant geld betalen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) in zijn jaarlijkse onderzoek. Vooral in de grote steden en in apotheken en bioscopen komt dit steeds vaker voor.

6 uur geleden
Minister VS verwacht spoedig nieuw handelsoverleg met China

GENÈVE (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent verwacht dat binnen enkele weken nieuwe handelsgesprekken met China zullen plaatsvinden. Dat zei hij in een interview met zakenzender CNBC. Afgelopen weekend spraken de Verenigde Staten en China in het Zwitserse Genève al een forse tijdelijke verlaging af van de wederzijdse importheffingen.

7 uur geleden
Nieuwssite: sommige Tesla-werknemers willen vertrek Elon Musk

AUSTIN (ANP) - Enkele Tesla-medewerkers hebben officieel gevraagd of Elon Musk wil aftreden, waarbij ze bevestigden dat de autofabrikant kampt met een enorm vraagprobleem dat ze toeschrijven aan hun topman. Een medewerker zou om zijn verzet tegen Musk tevens zijn ontslagen. Dat meldde de Amerikaanse nieuwssite Electrek, waarover ook BNR berichtte.

7 uur geleden