
Topoverleg Witte Huis over chiptekort auto-industrie
WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Witte Huis houdt maandag virtueel topoverleg over het tekort aan chips waarmee vooral de auto-industrie kampt. Er doen topbestuurders van verschillende grote bedrijven mee aan dat overleg. Door het chiptekort hebben grote autobouwers wereldwijd fabrieken moeten stilleggen.
Het gaat bijvoorbeeld om autoconcerns General Motors (GM) en Ford Motor, chipproducenten Intel en NXP Semiconductors, defensiebedrijf Northrop Grumman en Google-moeder Alphabet. De vergadering draait om het versterken van de Amerikaanse logistieke keten voor chips, aldus het Witte Huis. De nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan, economisch adviseur Brian Deese van president Joe Biden en handelsminister Gina Raimondo zijn hierbij aanwezig.
Het tekort ontstond omdat er tijdens de pandemie veel meer vraag is naar zaken als laptops, computers en mobiele telefoons voor mensen die thuiswerken, evenals naar spelcomputers. De auto-industrie wordt nu hard getroffen omdat die ten tijde van de eerste coronadip de productie afschaalde en chipbestellingen verlaagde. Toen de markt weer aantrok hadden chipfabrikanten inmiddels zoveel andere orders gekregen dat er lange levertijden waren ontstaan voor de chips aan de autobouwers.
In het recent door Biden gepresenteerde infrastructuurplan van ruim 2 biljoen dollar is ook 50 miljard dollar opgenomen voor de Amerikaanse chipindustrie. Met dat geld moet onder meer productiecapaciteit in de Verenigde Staten worden opgebouwd. Onder meer de Taiwanese chipfabrikant TSMC heeft al aangekondigd een chipfabriek in de VS te willen bouwen en ook Intel wil fabrieken in eigen land bouwen en uitbreiden.
Meer uit Financieel
WAARDENBURG (ANP) - De vraag naar detachering is in het afgelopen kwartaal opnieuw gedaald. Volgens de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) heeft de verschuiving van flexwerk naar vaste banen door de zzp-wet veel impact op de detacheringsbranche.
45 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag flink omhoog. Beleggers reageerden positief op de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China afgelopen weekend in Zwitserland. De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent sprak van productieve gesprekken en aanzienlijke vooruitgang. Ook volgens de Chinese vicepremier He Lifeng zijn er belangrijke stappen gezet. De twee landen lieten maandag in een gezamenlijke verklaring weten hun handelstarieven te verlagen.
49 minuten geledenGENÈVE (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten en China verlagen hun onderlinge importheffingen fors voor een periode van negentig dagen. Dat hebben de landen bekendgemaakt in een gezamenlijke verklaring die in Genève is vrijgegeven. Deze stap is bedoeld om de handelsspanningen te verminderen en de twee grootste economieën ter wereld nog drie maanden de tijd te geven hun geschillen op te lossen.
53 minuten geledenLONDEN (ANP) - OpenAI en Microsoft heronderhandelen de voorwaarden van hun partnerschap om de maker van chatbot ChatGPT in de toekomst naar de beurs te kunnen brengen, terwijl Microsoft toegang blijft houden tot de AI-modellen van OpenAI. Dat meldde de Financial Times op basis van ingewijden.
1 uur geledenSINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is gedaald nadat de Verenigde Staten en China optimisme uitspraken over de handelsgesprekken, afgelopen weekend in het Zwitserse Genève. Volgens de delegaties is er grote vooruitgang geboekt bij die gesprekken tussen de economische grootmachten. Later op de dag worden details over de uitkomst van dat overleg verwacht.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in april afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 331 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn 31 minder faillissementen dan in dezelfde maand een jaar eerder, ofwel een daling van 9 procent. Ten opzichte van maart is het aantal faillissementen gestegen met 23 procent.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De aanleg van windmolens op land stokt, waardoor klimaatdoelen voor de langere termijn uit zicht dreigen te raken. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is vorig jaar maar voor 127 megawatt aan windmolens bijgebouwd. Dat zijn slechts zo'n 33 turbines en het gaat om de kleinste toename sinds 2017. In Zuid-Limburg, Twente en rond Amersfoort staan nog helemaal geen windmolens.
8 uur geleden