Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tientallen boeren protesteren bij Stadion Galgenwaard in Utrecht

Tientallen boeren protesteren bij Stadion Galgenwaard in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Tientallen boeren die met ongeveer vijftig tractoren naar Utrecht zijn gekomen, hebben op de parkeerplaats van Stadion Galgenwaard van FC Utrecht hun frustratie geuit aan het provinciebestuur van Utrecht. Ze protesteerden tegen de stikstofplannen van het kabinet. Gedeputeerden Mirjam Sterk (CDA) en Arne Schaddelee (ChristenUnie) van de provincie Utrecht en de commissaris van de Koning Hans Oosters gingen met hen in gesprek.

De boeren stortten dinsdag een grote berg zand voor de voeten van de aanwezige gedeputeerden en de commissaris van de Koning. Volgens de actievoerders steunt de provincie Utrecht Den Haag. Een van de boeren zei hier te staan uit "pure frustratie". "Kiest u voor de boeren of toch voor Den Haag?" Volgens een andere boer "komt alles op het bordje van de boer. Gaat de gewone burger ook inleveren?"

Sterk zei de onzekerheid te snappen. "We moeten een transitie maken. Laten we samen kijken hoever wij komen", aldus de gedeputeerde. Oosters zei de zorgen van de boeren te "horen, zien en voelen". "Wij leven mee met die zorgen."

Onduidelijkheid

De provincie vindt dat er veel onduidelijk is over de stikstofplannen. Kort geleden stuurde de provincie een brief aan de ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) waarin om hulp en duidelijkheid werd gevraagd.

Onderweg naar het voetbalstadion van FC Utrecht blokkeerden boeren af en toe kruispunten zodat de stoet kon doorrijden.

Provinciehuis

Volgens de woordvoerder van de provincie is de boeren gevraagd om niet naar het provinciehuis te komen omdat daar Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. Dinsdag bezochten demonstrerende boeren op verschillende plekken in het land provinciehuizen.

Gedeputeerde Sterk gaat onder meer over landbouw en natuur. Schaddelee gaat onder meer over communicatie, mobiliteit, recreatie en toerisme.

Meer uit Binnenland

Automobilist omgekomen door aanrijding op A27 bij Almere

ALMERE (ANP) - Een automobilist is vrijdagavond om het leven gekomen door een ongeluk op de A27 ter hoogte van Almere. Het dodelijke ongeval werd voorafgegaan door een aanrijding tussen de auto van het slachtoffer en een vrachtwagen. De automobilist is daarop uitgestapt en werd toen vermoedelijk aangereden door een andere passerende vrachtwagen, meldt de politie.

9 minuten geleden
Nederlandse militairen aangehouden door Hezbollah in Beiroet

DEN HAAG (ANP) - Drie leden van het defensieteam dat momenteel de Nederlandse ambassade in Beiroet ondersteunt, zijn aangehouden door de militante beweging Hezbollah. Dat gebeurde in een zuidelijke buitenwijk van de Libanese hoofdstad. De militairen zijn inmiddels via het Libanese leger teruggekeerd op de ambassade en maken het goed.

1 uur geleden
Honderden bij afscheidsdienst doodgeschoten rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Op het afscheid in Amsterdam-Zuidoost van de doodgeschoten rapper Bigidagoe zijn vrijdagavond zes- à zevenhonderd mensen afgekomen. Dat laat de uitvaartplanner en organisator van de afscheidsbijeenkomst weten. "Het was emotioneel en zoals verwacht erg druk."

1 uur geleden
Nog meer gedupeerden melden zich bij meldpunt Babboe-bakfiets

AMSTERDAM (ANP) - Ruim 8500 bezitters van een Babboe-bakfiets hebben zich als gedupeerde gemeld bij de website bakfietsclaim.nl. Dat is zo'n 2200 meer dan afgelopen zondag, toen er nog ongeveer 6300 claims lagen bij het door advocatenkantoor Birkway gelanceerde meldpunt. Birkway heeft inmiddels ook een Engelstalige site gelanceerd voor niet-Nederlandse gedupeerden. Enkele honderden buitenlandse Babboe-bakfietsers hebben zich al gemeld, stelt het advocatenkantoor.

4 uur geleden
Luchtalarm maakt na 2025 plaats voor NL-Alert op mobiele telefoon

DEN HAAG (ANP) - Het luchtalarm om de bevolking te waarschuwen voor calamiteiten wordt volgend jaar afgeschaft en vervangen door NL-Alert, een melding die via de mobiele telefoon binnenkomt. Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz heeft dat besloten. Ze schrijft in een Kamerbrief dat het landelijk systeem met de sirenes, die elke eerste maandag van de maand worden getest, weinig voordelen biedt en nauwelijks grote successen had. Ook is de dekking van deze alarmering veel lager dan die van NL-Alert.

5 uur geleden
Slachtoffers Thijs Römer 'opgelucht' na intrekken hoger beroep

ASSEN (ANP) - De drie slachtoffers van Thijs Römer zijn "opgelucht" dat de 45-jarige acteur afziet van het hoger beroep in de onlinezedenzaak waarbij hij betrokken is. "We hadden het niet zien aankomen", laat hun advocaat Maartje Schaap weten.

5 uur geleden
Ouders overleden baby Helvoirt twee weken langer vast

HELVOIRT (ANP) - De ouders van de overleden baby die maandag werd gevonden in een woning in Helvoirt blijven twee weken langer vast, meldt het Openbaar Ministerie. De 34-jarige moeder en de 39-jarige vader werden maandagavond aangehouden omdat ze mogelijk een rol hebben gespeeld bij de dood van het jongetje.

6 uur geleden