Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Texas op weg naar allerstrengste Amerikaanse abortuswet

Texas op weg naar allerstrengste Amerikaanse abortuswet

AUSTIN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Abortus wordt in de Amerikaanse staat Texas vanaf woensdag alleen in uitzonderlijke gevallen toegestaan, tenzij het federale Hooggerechtshof er op het laatste moment een stokje voor steekt. De wet verbiedt abortus na de zesde week van de zwangerschap en moedigt de bevolking aan overtreders voor de rechter te slepen. Een aangifte tegen een kliniek die een vrouw die langer zwanger is toch behandelt kan de 'verklikker' een premie van 10.000 dollar of meer opleveren.

Zelfs als de zwangerschap het gevolg is van incest of verkrachting dreigt in deze conservatieve zuidelijke staat abortus vrijwel onmogelijk te worden. De wet genaamd SB8 zou 85 procent van de abortussen illegaal maken, en Texas verreweg de strengste staat van de VS maken op dit vlak.

Twaalf andere staten namen eerder wetten aan waarin de grens op zes weken werd gelegd, maar die werden door de rechter ongeldig verklaard. Het Hooggerechtshof erkent sinds 1973 namelijk het recht op abortus zolang de foetus niet levensvatbaar is, dat wil zeggen ongeveer de 24e zwangerschapsweek.

Klachten

Maar Texas heeft zijn wet anders geformuleerd. Het is niet aan de overheid om het verbod af te dwingen, maar uitsluitend aan burgers, die worden aangemoedigd klachten in te dienen tegen organisaties of mensen die vrouwen helpen abortussen te ondergaan. Burgers die een procedure starten krijgen bij een veroordeling minimaal 10.000 dollar aan ‘schadevergoeding’. Artsen en juristen hebben fel protest aangetekend.

Rechtbanken hebben de wet niet verboden, waarop vrouwenorganisaties naar de hoogste rechter zijn gestapt om de inwerkingtreding van de wet tegen te houden. Het hof, waar zes van de negen rechters conservatief zijn, hoeft niet direct uitspraak te doen.

Meer uit Buitenland

Australisch visum Kanye West ingetrokken om nummer 'Heil Hitler'

MELBOURNE (ANP) - Australië heeft een visum voor rapper Kanye 'Ye' West ingetrokken na de release van zijn nummer Heil Hitler. Volgens immigratieminister Tony Burke was het visum al toegekend, maar weer ingetrokken om uitspraken van de rapper, meldt nieuwswebsite ABC. "Hij heeft veel beledigende opmerkingen gemaakt waar mijn functionarissen opnieuw naar hebben gekeken na de uitgave van dat nummer", aldus Burke.

1 minuut geleden
Greenpeace: EU luistert niet goed naar eigen klimaatadviseurs

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft volgens Greenpeace onvoldoende geluisterd naar haar eigen klimaatadviseurs. De organisatie brengt in herinnering dat de Wetenschappelijke Klimaatadviesraad van de EU een maand geleden heeft aanbevolen te streven naar 90 tot 95 procent minder uitstoot van broeikasgassen in 2040. Die vermindering zou bovendien in de EU zelf moeten plaatsvinden en niet buiten de EU via koolstofhandel, vond de raad.

5 minuten geleden
Oekraïne zegt dat stopzetten Amerikaanse steun Rusland aanmoedigt

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne heeft de plaatsvervangend ambassadeur John Ginkel ontboden om uitleg te geven over berichten dat de Verenigde Staten de leveringen van wapens aan Oekraïne hebben opgeschort. Volgens Kyiv wordt Rusland daardoor "aangemoedigd" om door te gaan met de oorlog, staat in een verklaring van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken.

7 minuten geleden
Hoekstra vindt het logisch nu nieuw EU-klimaatdoel op te stellen

BRUSSEL (ANP) - Volgens Eurocommissaris Wopke Hoekstra (Klimaat) is het "logisch" dat de EU nu een nieuw klimaatdoel voor 2040 vastlegt. De Europese Commissie heeft voorgesteld de uitstoot van broeikasgassen per 2040 met 90 procent terug te dringen.

18 minuten geleden
Brussel wil 90 procent minder uitstoot 2040, wel versoepelingen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil dat de uitstoot van broeikasgassen in 2040 met 90 procent is teruggebracht vergeleken met 1990, zo stelt ze woensdag voor. Daarbij wil de Commissie het voor lidstaten wel makkelijker maken dit klimaatdoel te bereiken, zeiden Eurocommissarissen Teresa Ribera (Schone Transitie) en Wopke Hoekstra (Klimaat) op een persconferentie.

40 minuten geleden
Samenwerking tussen Iran en IAEA officieel beëindigd

TEHERAN (ANP/AFP) - De Iraanse president Masoud Pezeshkian heeft een einde gemaakt aan de samenwerking met het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Het parlement en de belangrijke Raad van Hoeders stemden daar vorige week al mee in, maar nu zijn de banden officieel verbroken.

1 uur geleden
Israëlische buitenlandminister: bevrijd zo mogelijk de gijzelaars

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gideon Saar zegt dat het land de kans moet grijpen om de gijzelaars van Hamas te bevrijden. Het bericht op X komt enkele uren nadat de Amerikaanse president Donald Trump stelde dat Israël akkoord is met een bestand van zestig dagen, al gaat Saar daar niet expliciet op in.

1 uur geleden