
Tesla negeert verbod en hervat productie in Californische fabriek
FREMONT (ANP) - Autobouwer Tesla heeft zijn personeel in Californië laten weten dat medewerkers weer aan het werk kunnen. Daarmee gaat de maker van elektrische auto's in tegen een besluit van de lokale autoriteiten dat Tesla's grote fabriek in Fremont in verband met de corona-uitbraak nog niet heropgestart mag worden.
Musk benadrukte in een verklaring zelf ook aan de lopende band te gaan staan. "Als er iemand gearresteerd zal worden, dan vraag ik of ze alleen mij oppakken."
Over de opstelling van de lokale overheid was afgelopen dagen al veel te doen. Topman Elon Musk dreigde de fabriek en het eveneens in Californië gelegen hoofdkantoor van Tesla in Palo Alto zelfs te verplaatsen naar andere Amerikaanse staten, als de autoriteiten niet van mening zouden veranderen. De Teslabaas kondigde ook een rechtszaak aan tegen Alameda County, waar Fremont deel van uitmaakt.
Minister van Financiën Steven Mnuchin mengde zich eveneens in de discussie. Hij vond dat de staat Californië al het nodige moest doen om Tesla te helpen diens enige Amerikaanse autofabriek te heropenen. De gouverneur van Californië heeft op zijn beurt laten weten in gesprek te gaan met Tesla. Hij gaat er vanuit dat de fabriek volgende week pas echt opgestart kan worden.
Ondertussen meldden diverse Amerikaanse media dat er al medewerkers bij de fabriek gesignaleerd zijn. Ook leek het er maandag op dat de parkeerplaats van het terrein steeds voller raakte, allemaal tekenen dat de productiefaciliteit al weer in bedrijf zou zijn.
De autoriteiten van Alameda County zeiden maandag (lokale tijd) op de hoogte te zijn van de heropening van de fabriek. Tesla is op de hoogte gebracht dat de fabriek niet mag heropstarten zonder een goedgekeurd plan daarvoor, aldus een verklaring van de lokale overheid. Alameda County verwacht op korte termijn een voorstel van Tesla te ontvangen en hoopt dat het bedrijf mee zal werken "zonder verdere handhavingsmaatregelen".
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP) - Microsoft hoopt Europese klachten over oneerlijke concurrentie met zijn chat- en vergaderdienst Teams weg te nemen met een aantal toezeggingen. Het techconcern heeft bij de Europese Commissie onder andere voorgesteld om het softwarepakket Office 365 en Microsoft 365 ook zonder Teams aan te bieden.
1 uur geledenBEIJING (ANP/RTR) - Het tariefbestand van negentig dagen tussen China en de Verenigde Staten is te kort en moet worden verlengd. Dat meldt de Chinese staatskrant Global Times vrijdag na een ontmoeting van de handelsvertegenwoordigers van beide landen in Zuid-Korea.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Aegon stond vrijdag bij de dalers op de Amsterdamse beurs na een kwartaalupdate. De aanwas van kapitaal bij het verzekeringsconcern viel daarbij tegen. Ondanks de onzekere economische omstandigheden denkt Aegon wel de financiële doelstellingen voor dit jaar te halen. Ook kondigde het bedrijf een nieuw aandeleninkoopprogramma aan van 200 miljoen euro. Het aandeel werd 1 procent lager gezet.
4 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Het moederbedrijf van TikTok ByteDance verwacht dit jaar bijna even groot te worden als het Amerikaanse Meta. Het Chinese concern mikt op een omzetgroei van ongeveer een vijfde tot 186 miljard dollar, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram, rekent op een omzet van 187 miljard dollar.
5 uur geledenTOKIO (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - De Japanse economie is in de drie maanden tot en met maart 0,2 procent gekrompen in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Het land exporteerde minder en huishoudens gaven minder uit, meldde het economisch onderzoeksbureau van de Japanse regering bij een eerste raming. Het is het eerste kwartaal van krimp sinds begin vorig jaar.
5 uur geledenTAIPEI (ANP/RTR) - Taiwan is positief over handelsbesprekingen met de Verenigde Staten. De hoogste handelsvertegenwoordigers van beide landen spraken elkaar op een economische top in Zuid-Korea. Volgens de Taiwanese vicepremier Cheng Li-Chiun verliep dat gesprek goed.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in maart opnieuw gestegen, na een groei in februari en januari. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek nam vooral de uitvoer van machines, chemische producten en voedings- en genotmiddelen toe. De groei kwam uit op 3,2 procent.
6 uur geleden