Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techinvesteerder Prosus en chipbedrijven helpen AEX vooruit

Techinvesteerder Prosus en chipbedrijven helpen AEX vooruit

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index ging dinsdag verder vooruit onder aanvoering van techinvesteerder Prosus. Ook de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML stonden in de kopgroep. In Londen stond de bankensector in de belangstelling na het opheffen van de dividendbeperkingen voor de Britse banken. Beleggers deden het verder rustig aan in afwachting van de resultaten van Goldman Sachs en JPMorgan Chase. De kwartaalcijfers van de Amerikaanse banken, die later op de dag naar buiten komen, geven het startsein voor het cijferseizoen op Wall Street.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,4 procent in de plus op 741,34 punten. De MidKap verloor 0,4 procent tot 1055,44 punten. Frankfurt en Parijs daalden tot 0,2 procent. Londen won 0,1 procent, dankzij een sterk herstel van de Britse winkelverkopen in het tweede kwartaal.

Lloyds Banking Group en HSBC wonnen tot 1,2 procent, terwijl Barclays een eerdere winst inleverde. De Britse banken mogen van de Bank of England weer winst uitkeren aan hun aandeelhouders. Ook eindigen per direct de speciale coronabeperkingen op de hoogte van het dividend. De Britse centrale bank had de kredietverstrekkers min of meer een verbod opgelegd om dividend uit te keren om de economische schokken van de coronapandemie op te vangen.

Prosus

Prosus (plus 1,9 procent) profiteerde van een stevige koerswinst van het Chinese techbedrijf Tencent, waarin de investeerder een groot belang heeft. ASMI, Besi en ASML stegen tot 1,7 procent. Olie- en gasconcern Shell won 0,5 procent na een adviesverhoging door Barclays. ING sloot de rij met een min van 0,8 procent. De bank verkoopt zijn consumentenactiviteiten in Oostenrijk aan bank99, een dochter van Österreichische Post.

In de MidKap zakte luchtvaartcombinatie Air France-KLM 2,1 procent. Frankrijk scherpt de coronaregels aan voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Portugal. Ook moeten ongevaccineerde reizigers van buiten de Europese Unie, waaronder het VK, na aankomst in quarantaine.

Nokia

In Helsinki steeg Nokia 7,6 procent. Het Finse netwerkconcern verwacht zijn winstverwachting voor dit jaar op te schroeven dankzij een sterk tweede kwartaal. Nokia maakt op 29 juli de resultaten bekend. Swatch won 1,6 procent in Zürich. Het Zwitserse horlogebedrijf boekte in de eerste jaarhelft weer winst dankzij een herstel van de verkopen. Qiagen zakte 3 procent in Frankfurt. Het biotechnologiebedrijf verlaagde zijn verwachtingen door een zwakkere vraag naar zijn coronatesten.

De euro was 1,1841 dollar waard, tegen 1,1855 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 74,53 dollar. Brentolie klom ook 0,6 procent in prijs, tot 75,59 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Staat nog voor minder dan de helft eigenaar van ABN AMRO

DEN HAAG (ANP) - Het aandelenbelang van de Staat in ABN AMRO is onder de 50 procent gezakt. Dat meldt minister Sigrid Kaag (Financiën) aan de Tweede Kamer. Zij kondigde in februari al aan dat het resterende belang van toen iets meer dan 56 procent geleidelijk zou worden afgebouwd tot net onder de 50 procent.

27 minuten geleden
Rentevrees leidt tot rode koersen op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beurzen op het Damrak zijn op de eerste handelsdag van de week met verliezen geëindigd. Aanleiding lijkt de rentevrees die vorige week de kop opstak. Toen spraken drie beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank uit dat de rente van de Federal Reserve mogelijk verder omhoog moet om de inflatie terug te dringen.

28 minuten geleden
EU verbiedt scrubbolletjes en rubberkorrels voor kunstgras

BRUSSEL (ANP) - Scrubbolletjes, rubberkorrels voor kunstgrasvelden en andere moedwillig toegevoegde zogeheten microplastics worden in de Europese Unie verboden. De Europese Commissie wil tegengaan dat de minuscule plasticdeeltjes in de natuur terechtkomen en de gezondheid van mens en dier schaden.

31 minuten geleden
Getty komt met AI-tool voor materiaal uit eigen beeldbank

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - De aanbieder van foto- en videomateriaal Getty Images komt met een nieuwe tool die op basis van kunstmatige intelligentie (AI) afbeeldingen genereert met materiaal uit zijn eigen beeldbank. Daarmee wil het Amerikaanse bedrijf het mogelijk maken om AI-beelden te maken zonder dat mensen zich zorgen hoeven te maken over de eigendomsrechten die normaal gesproken vaak op foto's en video's zitten.

46 minuten geleden
CNV: aanstaand faillissement Big Bazar harde klap voor personeel

UTRECHT (ANP) - Het bankroet dat dinsdag dreigt voor Big Bazar is "een harde klap" voor het personeel. Dat stelt vakbond CNV in een reactie op een gerechtelijke uitspraak van maandag, waardoor de koopjesketen opnieuw geen extra tijd krijgt om afspraken te maken met schuldeisers. CNV-bestuurder Erik Maas merkt op dat de ongeveer 1300 medewerkers "zich tot het laatste moment keihard hebben ingezet om hun winkel overeind te houden".

1 uur geleden
Netflix omhoog op Wall Street na akkoord Hollywood-schrijvers

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse mediabedrijf Netflix won maandag ruim 1 procent aan beurswaarde na het voorlopige akkoord tussen de stakende scriptschrijvers met de grote Hollywoodstudio's. Beleggers reageren positief. Als de 11.500 leden van schrijversvakbond WGA akkoord gaan met de deal, zullen zij na bijna 150 dagen staken weer aan het werk gaan.

2 uur geleden
Big Bazar krijgt weer geen extra tijd van rechter, bankroet dreigt

LEEUWARDEN (ANP) - Big Bazar krijgt van de rechter opnieuw niet meer tijd om afspraken te maken met schuldeisers. Voor de derde keer heeft de rechtbank in Leeuwarden geweigerd om een schuldenexpert aan te stellen die voor de koopjesketen nog een uitweg uit de financiële problemen had kunnen zoeken. Oscar van Oorschot, de advocaat van Big Bazar, gaat ervan uit dat dinsdag het faillissement wordt uitgesproken.

3 uur geleden