Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Talent naar de Top ziet: afspraak werkt bij halen vrouwenquotum

Talent naar de Top ziet: afspraak werkt bij halen vrouwenquotum

AMSTERDAM (ANP) - Organisaties en bedrijven die zich vast laten leggen op een doel om meer vrouwen te benoemen in de top, halen dat vaker. Die conclusie trekt Talent naar de Top op basis van de prestaties van de 276 organisaties die door de jaren heen waren aangesloten. Afgelopen jaar steeg het percentage vrouwen in de top bij die organisaties naar gemiddeld 32 procent. Zo'n twee derde van de aangesloten organisaties stelde meer vrouwen aan in topfuncties.

De stichting, die in 2008 vanuit diverse ministeries is ontstaan, denkt dat haar aanpak meer bedrijven kan helpen, zegt voorzitter Mariëtte Turkenburg. Zeker nu zij binnenkort wettelijk verplicht worden om aan een vrouwenquotum te voldoen. "Het werkt om een commitment aan te gaan."

Bij Talent naar de Top spreken organisaties een streefcijfer af, waar ze naartoe gaan werken. Daar kunnen ze steun bij krijgen van die organisatie of van een van de vele adviseurs op het gebied van diversiteitsbeleid. "We laten de top van het bedrijf tekenen, dus toch vaak nog de topman. Dat geeft een signaal af en dat betekent ook dat bedrijven er echt voor gaan."

Subtop

Vorig jaar had 58,3 procent van de aangesloten bedrijven een evenwichtige verdeling in het bestuur en bij 80 procent van de raden van commissarissen was dit ook zo. Bij raden van toezicht bleef dat percentage gelijk op 30, maar was er geen enkele organisatie meer zonder minimaal een vrouw als lid.

De subtop blijft nog wel een aandachtsgebied. In de twee managementlagen onder de absolute top gaat de groei van het aantal vrouwen maar langzaam. "Dat noemen we wel de lekkende pijp", legt Turkenburg uit. "Er is nog altijd een aanzienlijke uitstroom van vrouwen rond hun 35e. Cultureel wordt er toch van hen verwacht dat ze een stapje terug doen als er een gezin wordt gesticht. Door zo'n dynamiek is het moeilijk om door te gaan en voldoende ervaring op te doen."

Een ander bemoedigend teken is volgens Talent naar de Top dat meer bedrijven zich ook richten op het aanstellen van managers uit verschillende culturen. "Als ze hun doel voor vrouwen hebben gehaald, gaan veel bedrijven diversiteit breder bekijken."

Meer uit Financieel

Apple stijgt op Wall Street en nadert beurswaarde 3 biljoen

NEW YORK (ANP) - Het aandeel Apple ging maandag licht omhoog op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers kijken uit naar de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van het Amerikaanse techconcern. Volgens geruchten zal Apple een eigen virtualrealitybril (VR) presteren, een product waar de iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe product van het concern worden sinds de Apple Watch in 2014.

32 minuten geleden
Zakensite: nieuwe topvrouw Twitter nu al aan de slag

SAN FRANCISCO (ANP) - Linda Yaccarino gaat deze maandag aan de slag als nieuwe topvrouw van Twitter. Dat meldt zakensite Business Insider. Eigenlijk zou Yaccarino rond 22 juni beginnen bij het socialmediaplatform, maar dat zou nu dus vervroegd zijn.

1 uur geleden
VDL gaat in Breda fietsframes produceren

EINDHOVEN (ANP) - Industrieconcern VDL gaat zich vanaf later dit jaar bezighouden met het produceren van fietsframes. Het in Eindhoven gevestigde bedrijf zegt als alternatief te willen gaan optreden voor de producten die nu nog vooral uit Azië komen. Er moeten per jaar 70.000 aluminium frames van de band in de fabriek in Breda gaan rollen.

2 uur geleden
Expert: benzineprijs stijgt pas over paar weken door accijns

DEN HAAG (ANP) - Automobilisten hoeven zich de komende weken geen zorgen te maken over grote prijsstijgingen aan de pomp. Marktdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers verwacht niet dat de productiebeperking door oliekartel OPEC+ gaat zorgen voor veel duurdere olie. Een veel grotere invloed gaat het verhogen van de accijnzen per 1 juli hebben, waardoor de benzineprijs met ongeveer 14 cent omhoogschiet.

2 uur geleden
Krant: grote banken VS moeten hogere buffers gaan aanhouden

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Grote Amerikaanse banken zullen waarschijnlijk hun buffers om tegenslagen op te vangen moeten verhogen. Dat meldt zakenkrant The Wall Street op basis van anonieme bronnen. Na het omvallen van een aantal kleinere regionale banken eerder dit jaar zullen de kapitaaleisen van de grootbanken met gemiddeld 20 procent worden opgevoerd door de aankomende strengere regelgeving, aldus de bronnen.

2 uur geleden
Boete van 400.000 euro voor gokbedrijf Bingoal

DEN HAAG (ANP) - Aanbieder van sportweddenschappen Bingoal heeft een boete van 400.000 euro gekregen van de Kansspelautoriteit (Ksa). Volgens de toezichthouder heeft de onderneming, ook bekend als de naamgever van het Bingoal-stadion van voetbalclub ADO Den Haag, zich in reclame-uitingen gericht op jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 24 jaar, en dat is verboden.

3 uur geleden
Brussel vraagt techbedrijven aan te merken wat met AI is gemaakt

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie vraagt internetbedrijven om met onmiddellijke ingang te vermelden of een foto, filmpje of tekst met kunstmatige intelligentie (AI) is gemaakt. Zij wil die afspraak opnemen in de vrijwillige gedragscode waaraan bijvoorbeeld Google en Meta zich houden. Dat kan "meteen", zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Vera Jourova, terwijl officiële Europese regels pas na de zomer ingaan.

3 uur geleden