Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stormloop van Nederlanders op huizen net over de Belgische grens

Stormloop van Nederlanders op huizen net over de Belgische grens

BRASSCHAAT (ANP) - Belgische makelaars zien de laatste maanden een flinke toename van Nederlandse woningzoekenden die net over de grens op zoek zijn naar een huur- of koopwoning. "Huurders vanwege de krapte op de Nederlandse huurmarkt. Kopers omwille van het prijsverschil", zegt makelaar Stijn Adams van de Belgische makelaarsorganisatie De Boer & Partners. Deze organisatie is met zestien kantoren een van de grotere spelers op de Belgische vastgoedmarkt.

"Voor de prijs van een rijtjeshuis in Breda koop je in Meersel-Dreef een villa op 1000 vierkante meter grond. De Nederlanders krijgen hier aanzienlijk meer huis voor hun geld", stelt Adams. Meersel-Dreef is een pittoresk dorp in de provincie Antwerpen, pal aan de Nederlandse grens.

De makelaar voorziet dat het aantal Nederlanders dat naar België wil verhuizen de komende jaren alleen maar groeit. "Ik verwacht dat Nederlandse beleggers ook de weg naar België gaan vinden, vooral door het negatieve belastingklimaat in Nederland. Zolang het prijsverschil zo groot blijft en de woningnood in Nederland zich voortzet verwacht ik dat deze trend doorzet", aldus Adams.

Topdrukte makelaars

Charlotte Beyers, manager bij Heylen Vastgoed, bevestigt dat de toestroom van Nederlanders zorgt voor topdrukte bij Belgische makelaars. "Nederlanders komen vanuit alle uithoeken hierheen, niet alleen uit bijvoorbeeld Breda, maar ook uit Den Haag, Rotterdam en Eindhoven. De reden is puur de prijs en dat er geen aanbod is in Nederland", zegt de vastgoeddeskundige.

Volgens Kristophe Thijs, directeur communicatie bij de Belgische federatie van vastgoedmakelaars CIB, bestaat bij sommige makelaars in de grensstreek inmiddels 80 procent van het klantenbestand uit Nederlanders. "Dat komt voor een belangrijk deel omdat er vorig jaar veel verhuurpanden zijn verkocht in Nederland. In het grensgebied zie je dat er een stormloop op gang komt van Nederlanders die naar België willen", stelt de directeur. "Maar ook bij ons is er schaarste, waardoor de huurprijzen serieus aan het stijgen zijn. In enkele gemeenten zijn de huurprijzen met 10 tot 15 procent gestegen in één jaar", vervolgt hij.

Veel Belgen zijn om die reden niet blij met de komst van de Nederlanders. "In kleinere gemeenten hebben we gemiddeld 50 aanvragen voor een huurwoning, met uitschieters tot 250 kandidaten. Als de Nederlanders dan massaal hierheen komen, is dat natuurlijk geen cadeau voor de Belgen."

Meer uit Financieel

Supermarkten roepen politiek op wat te doen aan dure boodschappen

LEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.

14 minuten geleden
AFM wil extra bescherming consument om opkomst achteraf betalen

AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.

1 uur geleden
Terugroepactie Citroën stokt door leveringsproblemen airbags

AMSTERDAM (ANP) - Autodealers moeten in sommige gevallen afspraken met Citroën-eigenaren verzetten vanwege een tekort aan onderdelen voor het vervangen van defecte airbags. Het is nog onduidelijk wanneer er weer voldoende airbags beschikbaar zijn.

1 uur geleden
Banken beloven incassopauze als klant schuldhulp aanvraagt

UTRECHT (ANP) - Een groep Nederlandse banken belooft het invorderen van betaalachterstanden te pauzeren bij klanten die bij de gemeente om schuldhulpverlening hebben gevraagd. Onder andere ING, ABN AMRO, Rabobank en ASN Bank hebben daarover afspraken gemaakt met de brancheorganisatie voor schuldhulpverlening NVVK. Het tijdelijk stopzetten van de incasso moet het oplossen van problematische schulden makkelijker maken.

1 uur geleden
Inflatie eurozone loopt iets op tot 2 procent

LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in juni iets opgelopen tot 2 procent op jaarbasis, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige schatting. In mei werd het dagelijks leven in de eurozone nog 1,9 procent duurder. De stijging van de consumentenprijzen in het eurogebied ligt daarmee in lijn met de doelstelling van 2 procent van de Europese Centrale Bank (ECB).

3 uur geleden
Nieuwe topman moederbedrijf Douwe Egberts snijdt in kosten

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwe topman van JDE Peet's, het bedrijf achter merken als Douwe Egberts en Pickwick, wil in de komende jaren 500 miljoen euro aan kosten besparen. De besparingen moeten komen uit een vereenvoudiging van de productenportefeuille en het organisatiemodel, efficiënter werken en een verhoging van de productiviteit. Meer dan de helft van de besparingen moet tegen eind 2027 zijn bereikt.

3 uur geleden
Al ruim 130.000 aanmeldingen voor massaclaim tegen Booking.com

DEN HAAG (ANP) - De massaclaim van de Consumentenbond tegen Booking.com heeft in minder dan een week al meer dan 130.000 aanmeldingen ontvangen. Een woordvoerster van de bond noemt dat "heel veel". Na de aankondiging van de claim donderdag lag de aanmeldwebsite er zelfs tijdelijk uit door de grote hoeveelheid aanmeldingen. Inmiddels werkt alles weer en blijven de aanmeldingen binnenstromen.

4 uur geleden