Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Stikstofuitstoot ook niet goed voor nieren'

'Stikstofuitstoot ook niet goed voor nieren'

GRONINGEN (ANP) - Een hoge uitstoot van stikstof is niet goed voor de nieren, meldt de universiteit van Groningen. Dat blijkt volgens een woordvoerder uit een onderzoek onder ruim 143.000 inwoners van Noord-Nederland.

"Er bleken in Noord-Nederland significante verschillen te zijn tussen regio’s in de mate waarin chronische nierschade voorkomt. Deze verschillen waren niet goed te verklaren door bekende risicofactoren als leeftijd, hoge bloeddruk en suikerziekte. Uit de ruimtelijke analyses bleek blootstelling aan stikstofdioxide een belangrijke factor te zijn. Hoe groter de blootstelling aan stikstof was, des te lager was de nierfunctie."

Er is geen reden tot grote paniek, blijkt uit een toelichting van hoogleraar nierziekten Gerjan Navis. Er zijn kleine verschillen waargenomen, waarbij het gebied rond Emmen er het slechtst af kwam en dat rond Buitenpost (Friesland) het best. Maar al met al is het "gelukkig niet zo erg. Het is niet de schuld van de boeren dat de dialyseafdelingen vol liggen", verzekert ze. Ze verwijst naar de medeonderzoeker Qing Qing Cai, die uit het zwaar vervuilde Peking afkomstig is. " 'Jullie hebben helemaal geen luchtvervuiling', zei ze."

Luchtvervuiling door stikstofdioxide is vooral afkomstig van verkeer en vervoer. Ook de industrie draagt bij aan de uitstoot. De stikstofuitstoot van de landbouw zit niet zozeer in stikstofdioxide, maar in ammoniak uit mest. De onderzoekers maakten in hun studie gebruik van een data- en biobank waarin informatie over de gezondheid van drie generaties inwoners van Noord-Nederland gedurende dertig jaar wordt verzameld.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Technologie

'Computermodel beperkt risico's bij zwangerschap'

MAASTRICHT (ANP) - Een computermodel dat inschat hoeveel risico aanstaande moeders lopen op zwangerschapscomplicaties, is erg succesvol. Dat staat in een promotieonderzoek van Pim van Montfort, meldt het Maastricht UMC+.

4 dagen geleden
Nederlanders vinden robot voor micro-operatie uit

MAASTRICHT (ANP) - Sommige operaties, bijvoorbeeld aan heel kleine bloedvaatjes, zijn slechts voor enkele chirurgen weggelegd doordat iedere trilling van de hand telt. Maar volgens het Maastricht UMC+ kunnen ze in de toekomst waarschijnlijk toch door meer artsen worden uitgevoerd dankzij een Nederlandse vinding: supermicrochirurgische operaties met robotondersteuning.

1 week geleden
Lancering ESA-satelliet richting zon geslaagd

CAPE CANAVERAL (ANP) - De lancering van een satelliet van de Europese ruimteorganisatie ESA richting de zon is geslaagd. Maandag om 05.03 uur (Nederlandse tijd) werd de Solar Orbiter vanuit het Amerikaanse Cape Canaveral in Florida de ruimte in gestuurd met behulp van een Atlas V 411-raket.

2 weken geleden
Schubdier is mogelijk bron coronavirus

PEKING (ANP/RTR) - Het schubdier is mogelijk een bron van het coronavirus waar in China al meer dan 630 mensen aan zijn overleden, zeggen Chinese onderzoekers. Het zoogdier wordt illegaal verhandeld voor zijn schubben en voor zijn vlees.

2 weken geleden
'Nieuwe' wesp ontdekt in Vondelpark

AMSTERDAM (ANP) - In het Vondelpark in Amsterdam is een tot nog toe onbekende wesp gevonden. Dat meldt de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Het beestje is meteen vernoemd naar het park en heet voortaan Aphaereta vondelparkensis.

4 weken geleden
Wetenschappers maken slangengif in lab

UTRECHT (ANP) - Onderzoekers hebben gifklieren van slangen laten groeien en slangengif laten produceren in een lab. Slangengif kan een bron voor medicijnen zijn, maar het 'melken' van echte slangen is natuurlijk een hachelijke onderneming.

1 maand geleden
'Grotere kans op sterfte door te veel vitamine B12'

GRONINGEN (ANP) - Wetenschappers van het UMCG in Groningen waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van te veel vitamine B12. Volgens de onderzoekers hebben mensen met een hogere waarde van deze vitamine in het bloed een grotere kans op sterven.

1 maand geleden