
Steeds meer levenslange gevangenisstraffen opgelegd in Nederland
LEIDEN (ANP) - Met de uitspraak in het grote liquidatieproces Eris rond motorclub Caloh Wagoh zijn opnieuw levenslange gevangenisstraffen tegen verdachten opgelegd. Deze straf wordt in Nederland steeds vaker opgelegd, blijkt uit cijfers. Het aantal moorden is daarentegen juist gedaald, zegt Marieke Liem, hoogleraar geweld en interventies aan de Universiteit Leiden. Ook komen er tegenwoordig niet meer gruwelijke moorden voor dan vroeger. "Als moord minder vaak voorkomt, zijn we mogelijk minder tolerant en straffen we harder".
In de afgelopen tien jaar werd in totaal 29 keer een levenslange celstraf opgelegd. In de tien jaar daarvoor was dat nog slechts vijftien keer, en tussen 1996 en 2005 lag het aantal veroordelingen tot levenslang op achttien.
Een oorzaak voor het stijgende aantal opgelegde levenslange straffen is volgens Liem niet hard te maken. "Wat wel feitelijk vast te stellen is, is dat het aantal moorden daalt. In het criminele circuit schommelt het, maar over de langere termijn is het stabiel. Ook in de jaren negentig had je al georganiseerde criminele bendes die voor geweld zorgden." Tegenwoordig is er wel veel aandacht in bijvoorbeeld talkshows en in kranten voor moordzaken, zeker de grotere. "Daardoor lijkt het vaker voor te komen, maar het gebeurt juist minder."
Dat moordzaken van tegenwoordig harder bestraft lijken te worden, ziet Liem ook. "Officieren en rechters vinden ze misschien ernstiger of de drempel om nog een keer de hoogste straf te geven is lager. Maar dat is speculatie. Ze hebben allemaal hun eigen redenen om een bepaalde straf op te leggen." Liem vindt het zorgelijk dat deze hoogste straf steeds vaker wordt opgelegd. "Levenslang is tegenwoordig echt levenslang. Het idee dat mensen na twintig jaar weer op vrije voeten staan klopt niet", zegt ze. "Het wordt ook wel een verkapte vorm van de doodstraf genoemd en is daarom een inhumane straf."
Meer uit Binnenland
WANROIJ (ANP) - Bij een schietincident in Wanroij (Noord-Brabant) is maandag een 43-jarige man uit Boxmeer om het leven gekomen. Een 31-jarige vrouw uit Gennep raakte hierbij ernstig gewond, meldt de politie in een update. Het incident gebeurde in een woning aan de Lamperen.
10 minuten geledenHAARLEM (ANP) - Bij Bevrijdingspop Haarlem zijn maandagmiddag tussen de 40.000 en 45.000 bezoekers, zei een woordvoerster van de gemeente. Na het optreden van zangeres Roxy Dekker was het zo druk dat de nooduitgangen werden opengezet.
50 minuten geledenOOSTERBEEK (ANP) - De Poolse premier Donald Tusk vindt het gooien van een rookbom op Bevrijdingsdag ongewenst. Hij vindt het "niet gepast wat er gebeurd is", zei de Poolse regeringsleider tijdens een persconferentie met premier Dick Schoof.
2 uur geledenOOSTERBEEK (ANP) - Nederland en Polen gaan militair nauwer samenwerken. Dat maakten minister-president Dick Schoof en zijn Poolse collega Donald Tusk maandag bekend. Begin juli wordt de overeenkomst getekend in Warschau.
2 uur geledenHAARLEM (ANP) - Het is druk bij de verschillende bevrijdingsfestivals in Nederland. Maandagmiddag ontstak premier Dick Schoof het bevrijdingsvuur in Wageningen, wat het startschot was voor de veertien festivals. Toen de premier op het podium stond, waren er ook pro-Palestijnse protesten.
2 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - De pro-Palestijnse protesten maandag in Wageningen gingen alle perken te buiten, vindt burgemeester Floor Vermeulen van de Gelderse gemeente. "Demonstreren mag, ook op 5 mei, maar dit was geen demonstreren maar verstoren."
3 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Premier Dick Schoof vindt het "jammer" dat er op 4 en 5 mei protesten zijn geweest. Dat zei hij vlak nadat hij het bevrijdingsvuur in Wageningen had ontstoken. Het interview werd naar binnen verplaatst omdat demonstranten op afstand 'Free Palestine' scandeerden. "Ik had gehoopt dat we zowel gisteren als vandaag met wat meer waardigheid de bevrijding zouden vieren", aldus de premier.
3 uur geleden