
Staat draait op voor kosten ontmanteling kerncentrale Dodewaard
DEN HAAG (ANP) - De belastingbetaler draait op voor de ontmanteling van de kerncentrale Dodewaard. De Staat is van plan om alle aandelen van de eigenaren over te nemen, laat het kabinet aan de Tweede Kamer weten. De kerncentrale is al in 1997 stilgelegd.
Er wordt al jaren onderhandeld over de ontmanteling van de centrale die in 2045 moet beginnen. Volgens de Staat is de eigenaar niet in staat om de kosten daarvan te dragen. Het is de bedoeling dat het ministerie van Financiën de aandelen koopt voor 1 euro. De aandeelhouder zal daarbij het totale eigen vermogen van 75 miljoen euro overdragen. "Zo wordt onder de huidige omstandigheden zo veel als mogelijk recht gedaan aan het principe ‘de vervuiler betaalt’", schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur).
Met deze minnelijke schikking "zal de Staat de overheidsbijdrage aan de ontmantelingskosten zo laag mogelijk weten te houden", aldus de bewindsvrouw. Het is de bedoeling dat Dodewaard zal worden ondergebracht bij het staatsbedrijf COVRA die onder andere verantwoordelijk voor de inzameling, verwerking, opslag en eindberging van radioactief afval in Nederland.
Aandeelhouders
Het Nederlands Elektriciteit Administratiekantoor (NEA) is eigenaar van de Gemeenschappelijke Kernenergiecentrale Dodewaard (GKN). De aandelen van het NEA zijn in handen van vier elektriciteitsbedrijven, te weten ENGIE, EPZ, Vattenfall en Uniper. Dodewaard was de eerste kerncentrale van Nederland en werd in 1969 in gebruik genomen.
Naast het eigen vermogen van 75 miljoen van het NEA zit in GKN ook nog 87 miljoen euro eigen middelen. Het geld zal gebruikt worden voor de ontmanteling, maar het is onvoldoende om die te betalen. Recent onderzoek maakte duidelijk dat de ontmantelingskosten tussen de 243 miljoen en 334 miljoen euro bedragen.
Meer uit Financieel
PARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
11 uur geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
11 uur geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
12 uur geledenSJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.
13 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.
13 uur geledenHANOI (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Vietnam is in de eerste helft van dit jaar met ruim 7,5 procent gegroeid, de hoogste groei in meer dan tien jaar. Dat komt vooral door een sterke export. De Vietnamese economie profiteert ook in toenemende mate van het toerisme.
14 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG) - Het oliekartel OPEC+ zal in augustus de olieproductie fors sterker opvoeren dan aanvankelijk verwacht. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 550.000 vaten per dag, aldus afgevaardigden. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd.
16 uur geleden