Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staat draait op voor kosten ontmanteling kerncentrale Dodewaard

Staat draait op voor kosten ontmanteling kerncentrale Dodewaard

DEN HAAG (ANP) - De belastingbetaler draait op voor de ontmanteling van de kerncentrale Dodewaard. De Staat is van plan om alle aandelen van de eigenaren over te nemen, laat het kabinet aan de Tweede Kamer weten. De kerncentrale is al in 1997 stilgelegd.

Er wordt al jaren onderhandeld over de ontmanteling van de centrale die in 2045 moet beginnen. Volgens de Staat is de eigenaar niet in staat om de kosten daarvan te dragen. Het is de bedoeling dat het ministerie van Financiën de aandelen koopt voor 1 euro. De aandeelhouder zal daarbij het totale eigen vermogen van 75 miljoen euro overdragen. "Zo wordt onder de huidige omstandigheden zo veel als mogelijk recht gedaan aan het principe ‘de vervuiler betaalt’", schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur).

Met deze minnelijke schikking "zal de Staat de overheidsbijdrage aan de ontmantelingskosten zo laag mogelijk weten te houden", aldus de bewindsvrouw. Het is de bedoeling dat Dodewaard zal worden ondergebracht bij het staatsbedrijf COVRA die onder andere verantwoordelijk voor de inzameling, verwerking, opslag en eindberging van radioactief afval in Nederland.

Aandeelhouders

Het Nederlands Elektriciteit Administratiekantoor (NEA) is eigenaar van de Gemeenschappelijke Kernenergiecentrale Dodewaard (GKN). De aandelen van het NEA zijn in handen van vier elektriciteitsbedrijven, te weten ENGIE, EPZ, Vattenfall en Uniper. Dodewaard was de eerste kerncentrale van Nederland en werd in 1969 in gebruik genomen.

Naast het eigen vermogen van 75 miljoen van het NEA zit in GKN ook nog 87 miljoen euro eigen middelen. Het geld zal gebruikt worden voor de ontmanteling, maar het is onvoldoende om die te betalen. Recent onderzoek maakte duidelijk dat de ontmantelingskosten tussen de 243 miljoen en 334 miljoen euro bedragen.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

9 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

13 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

15 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

16 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden