
SodM: versterkingsoperatie Groningen moet drie keer sneller
DEN HAAG (ANP) - Huizen in het aardbevingsgebied in Groningen moeten drie keer sneller worden versterkt om hier zoals beloofd in 2028 mee klaar te zijn. Deze oproep doet het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) in zijn jaarlijkse voortgangsrapportage. De versterkingsoperatie is belangrijk voor de mentale gezondheid van de Groningers. De gaswinning gaat weliswaar naar nul, maar de hierdoor veroorzaakte aardbevingen gaan nog jaren door.
Het tempo waarmee huizen worden versterkt is het afgelopen jaar omhoog gegaan. In de periode van april 2022 tot dezelfde maand dit jaar zijn ruim duizend adressen versterkt. Een jaar eerder ging het nog om circa 650 adressen. De Nationaal Coƶrdinator Groningen (NCG) is hiervoor verantwoordelijk en is "op de goede weg", vindt SodM.
Dat neemt niet weg dat het tempo verder omhoog moet om de resterende 13.000 adressen uiterlijk in 2028 te verbouwen. Dat is mogelijk, zeggen de opstellers van het rapport. Zij geven een aantal adviezen om dit voor elkaar te krijgen.
Loskoppelen van projecten
Zo moet het kabinet zich hoofdzakelijk richten op de veiligheid. Andere projecten die hier niets mee te maken hebben, moeten los van de versterkingsoperatie worden uitgevoerd. Als verschillen in de versterkingsaanpak niet uit te leggen zijn, moet samen met bewoners naar oplossingen worden gezocht. Het moet bovendien duidelijker worden hoe te rollen zijn verdeeld en wie impasses doorbreekt bij een verschil in inzicht, adviseert SodM.
Vorige week adviseerde het SodM om 1 oktober 2023 definitief te stoppen met de gaswinning. Het plan is nu om per die datum te stoppen met winnen, maar nog een jaar de optie open te houden om in een noodgeval de gaskraan open te kunnen draaien. De toezichthouder zegt dat een deel van de inwoners stressklachten ontwikkelt omdat de versterkingsoperatie en het verstrekken van vergoedingen vertraging oploopt. Dat kan tot gevolg hebben dat mensen vroegtijdig komen te overlijden, zeggen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen. Vroeger stoppen met winnen neemt onzekerheid weg.
Voortduren bevingen
De bevingen zullen naar verwachting nog tientallen jaren doorgaan. In het Groninger-gasveld zijn drukverschillen ontstaan omdat decennia lang gas uit de grond is gehaald. Die druk is zich aan het vereffenen en dat veroorzaakt spanningen op breuken in de diepe ondergrond, wat tot bevingen kan leiden. Onderzoekers verwachten wel dat de kans op zware bevingen afneemt als de winning stopt.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland noemt het "goed nieuws" dat driekwart van de gemeenten geheel of deels aan de opgave van de spreidingswet voldoet. Tegelijkertijd begrijpt de organisatie dat sommige gemeenten de deadline van dinsdag niet hebben gehaald, onder meer omdat het demissionaire kabinet de spreidingswet wil intrekken. "Het is echter goed nieuws dat de juiste weg is ingezet."
5 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - "Het is fijn dat sommige gemeenten een stap naar voren doen, maar het is ook aan andere gemeenten om mensen een veilige plek te bieden", zo reageert het Rode Kruis op de dinsdag naar buiten gebrachte cijfers over de spreidingswet. Gemeenten die meer opvangplekken willen regelen "van goede kwaliteit voor mensen op de vlucht" kunnen rekenen op ondersteuning van het Rode Kruis.
9 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Dat gemeenten tienduizenden plekken voor asielzoekers hebben gevonden voor de spreidingswet is "een hele prestatie gezien alle obstakels die door het kabinet zijn opgeworpen, het is heel knap waar we staan". Dat zegt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Hij is voorzitter van een commissie die zich voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bezighoudt met de opvang van asielzoekers.
14 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben samen 74.500 opvangplekken voor asielzoekers gevonden. Dat is driekwart van de 101.500 plekken die oud-minister Marjolein Faber (Asiel) van ze had gevraagd op grond van de spreidingswet. De termijn is dinsdag verlopen.
16 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De Stichting Ideƫle Reclame (SIRE) start een campagne rond de negatieve vooroordelen over vijftigplussers. Want de vooroordelen kunnen bij 'ouderen' leiden tot een slechtere gezondheid en zelfs een korter leven. Maar ze kunnen zelf ook wat doen, zo luidt de boodschap.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia gaat na het afronden van haar bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam starten met een bachelor Nederlands Recht, eveneens aan de UvA. Daarnaast gaat ze de komende twee studiejaren een werkstudentprogramma van Defensie volgen.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) mag een deel van het tweestatusstelsel voor asielzoekers later invoeren. Dat schrijft minister Mona Keijzer voor Asiel en Migratie (BBB) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze komt hiermee met name het CDA tegemoet, dat kritiek had op het moment waarop de wet in werking zou treden. Of de wet wordt aangenomen, is nog onzeker.
9 uur geleden