'Schorren redden levens bij dijkdoorbraak'
RILLAND - Dijken met schorren zijn beter bestand tegen stormen dan hogere dijken zonder natuur voor de oever. ‘Bovendien redden ze mensenlevens als een dijk wel doorbreekt’, schrijft een team wetenschappers uit onder meer Yerseke deze week in het online maandblad Nature Sustainability.
Klimaatverandering en zeespiegelstijging bedreigen ons land steeds meer, stelt professor Tjeerd Bouma. Hij is onderzoeker aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) in Yerseke. ‘Daarom zoeken we betaalbare manieren om de kust veilig te houden. Dit onderzoek laat zien dat we nog veel kunnen leren van ons verleden.’
Watersnoodramp
Een team wetenschappers van het NIOZ, de TU Delft en Universiteit Antwerpen analyseerde de Kerstvloed van 1717, langs de Noordzeekust, en de Watersnoodramp van 1953. ‘Bij de Kerstvloed, die meer dan 14.000 mensen het leven kostte, waren er minder dijkdoorbraken op plekken met een hoog opgeslibde, met planten begroeide zone voor de dijk.’ In het noorden van Nederland worden dit kwelders genoemd, in het zuiden schorren. ‘Hiervan was men zich in de achttiende eeuw al bewust’, aldus historicus Tim Soens van de Universiteit Antwerpen. ‘Dijken zonder schorren waren hoger en breder gemaakt, maar bleken toch zwakker dan de dijken met natuurbescherming.’
Golfaanval
Schorren verminderen ook sterk de golfaanval op dijken tijdens extreme stormen, zegt onderzoeker Vincent Vuik van de TU Delft. ‘Onze berekeningen voorspelden dit al, maar nu hebben we voor het eerst bewijs ervan’, aldus Vuik. ‘En het mooie is dat onze voorouders dit blijkbaar al beseften. Als je een dijk met de hand moet bouwen, denk je goed na waar je die het hoogste en breedste maakt. Met die benadering kunnen we ook nu nog geld besparen.’
‘Analyse van de dijkdoorbraken tijdens de stormvloed van 1953, die meer dan 1800 mensen het leven kostte, laat ook zien dat de doorbraken aanzienlijk minder diep waren als er een schor voor de dijk lag’, zegt gepensioneerd universitair hoofddocent Paul Visser van de TU Delft. Op die plekken liep veel minder water de polders in en was er dus meer tijd om te vluchten, legt Visser uit. ‘Met minder natuur had de Ramp van 1953 meer slachtoffers gemaakt en vice versa’, stelt Bouma.
Wisselpolders
Dat schorren niet alleen golven dempen, maar ook dijkdoorbraken klein houden, is een belangrijk gegeven voor toekomstige kustverdediging. ‘Dit nieuwe inzicht betekent dat opslibbende wisselpolders ervoor kunnen zorgen dat kustzones extra veilig worden’, aldus Bouma. Wisselpolders zijn lage polders tussen 2 dijken die een aantal jaren door slibrijk zeewater worden overstroomd om op te hogen. ‘Onze analyses tonen aan dat bij zeespiegelstijging dit effect alleen maar belangrijker wordt voor onze veiligheid.'
Klik hier voor meer informatie over het onderzoek.
Meer uit Reimerswaal
SCHORE - Afgelopen week werd er, net als vorig jaar, een nieuwjaarswandeling georganiseerd in de gemeenten Kapelle en Reimerswaal om het nieuwe jaar in te luiden.
5 uur geledenKAPELLE - Robin Valentijn (58) woont in de gemeente Kapelle. Na een ernstig ongeluk kan hij niet meer werken en is daarom begonnen met zwerfvuilrapen. Dit kan hij doen in eigen tempo en op tijden die hem passen. Hij is inmiddels al vijf jaar met de bakfiets op pad, ondersteunt collega-rapers, geeft gastlessen op scholen en presentaties bij seniorenclubs en inloopochtenden van bijvoorbeeld kerken. Sinds kort gebruikt hij de app Helemaal Groen om zijn routes te registreren. Robin heeft de kaart van Kapelle prachtig groen gekleurd door zijn acties!
1 dag geledenKRABBENDIJKE - Bij een botsing tussen twee personenauto's is zaterdagmiddag in Krabbendijke één persoon gewond geraakt. Een andere betrokkene zou zijn meegegaan met de politie.De voertuigen kwamen rond 15.50 uur met elkaar in botsing op de kruising van de Dorpsstraat en de Willem Kosterlaan. Na de melding werden niet alleen de politie en de ambulancedienst gewaarschuwd, ook de brandweer van Krabbendijke werd met spoed ter plekke gestuurd. De brandweer heeft geholpen één van de betrokkenen uit de auto te halen.Takelwagens van meerdere bergingsbedrijven werden ingezet om de beide beschadigde auto's te takelen. Tegen 17.00 uur was de weg weer helemaal vrij.
1 dag geledenKRUININGEN - Na een aanrijding op de A58 tussen Kruiningen en Krabbendijke zijn zaterdagavond twee personenauto's afgesleept. Er hoefde niemand naar het ziekenhuis.De voertuigen kwamen kort voor 18.00 uur met elkaar in botsing op de rijbaan richting Bergen op Zoom. Een ambulanceteam was snel ter plekke en controleerde de betrokkenen. Er hoefde niemand mee naar het ziekenhuis.Politieagenten zorgden voor een eerste afzetting en namen verklaringen op van de betrokkenen. Nadat Rijkswaterstaat de rechter rijstrook volledig had afgezet, nam bergingsbedrijf Van Egeraat de beide betrokken voertuigen mee.
1 dag geledenWEMELDINGE- Op de Binnendijk is vrijdagavond een auto van de dijk gereden. De auto kwam vervolgens tegen een boom tot stilstand en vloog in brand. De drie personen, die tijdens het ongeluk in de auto zaten, konden allemaal zelfstandig de auto verlaten. De bestuurder van de auto, een 19-jarige man uit Wemeldinge, is later bij zijn woning aangehouden op verdenking van rijden onder invloed. Zijn rijbewijs is ingevorderd.
2 dagen geledenRILLAND- Bij een eenzijdig ongeluk op de A58 bij Rilland is zaterdagmorgen een personenauto in de sloot beland. De bestuurder reed, door onbekende oorzaak, eerst tegen de vangrail aan en belandde daarna, via de rechterberm, in de ondiepe sloot. Meerdere hulpdiensten, waaronder de traumahelikopter, werden opgeroepen. Deze werd ter hoogte van Bergen op Zoom geannuleerd. Ook duikteams van de brandweer werden opgeroepen. Gelukkig bleek al snel dat de inzet daarvan niet nodig was. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.
2 dagen geledenKAPELLE - Bij een auto-ongeluk op de snelweg A58 bij Kapelle is donderdagavond een dode te betreuren.
4 dagen geleden