Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Schorren redden levens bij dijkdoorbraak'

'Schorren redden levens bij dijkdoorbraak'

RILLAND - Dijken met schorren zijn beter bestand tegen stormen dan hogere dijken zonder natuur voor de oever. ‘Bovendien redden ze mensenlevens als een dijk wel doorbreekt’, schrijft een team wetenschappers uit onder meer Yerseke deze week in het online maandblad Nature Sustainability.

Klimaatverandering en zeespiegelstijging bedreigen ons land steeds meer, stelt professor Tjeerd Bouma. Hij is onderzoeker aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) in Yerseke. ‘Daarom zoeken we betaalbare manieren om de kust veilig te houden. Dit onderzoek laat zien dat we nog veel kunnen leren van ons verleden.’

Watersnoodramp

Een team wetenschappers van het NIOZ, de TU Delft en Universiteit Antwerpen analyseerde de Kerstvloed van 1717, langs de Noordzeekust, en de Watersnoodramp van 1953. ‘Bij de Kerstvloed, die meer dan 14.000 mensen het leven kostte, waren er minder dijkdoorbraken op plekken met een hoog opgeslibde, met planten begroeide zone voor de dijk.’ In het noorden van Nederland worden dit kwelders genoemd, in het zuiden schorren. ‘Hiervan was men zich in de achttiende eeuw al bewust’, aldus historicus Tim Soens van de Universiteit Antwerpen. ‘Dijken zonder schorren waren hoger en breder gemaakt, maar bleken toch zwakker dan de dijken met natuurbescherming.’

Golfaanval

Schorren verminderen ook sterk de golfaanval op dijken tijdens extreme stormen, zegt onderzoeker Vincent Vuik van de TU Delft. ‘Onze berekeningen voorspelden dit al, maar nu hebben we voor het eerst bewijs ervan’, aldus Vuik. ‘En het mooie is dat onze voorouders dit blijkbaar al beseften. Als je een dijk met de hand moet bouwen, denk je goed na waar je die het hoogste en breedste maakt. Met die benadering kunnen we ook nu nog geld besparen.’

‘Analyse van de dijkdoorbraken tijdens de stormvloed van 1953, die meer dan 1800 mensen het leven kostte, laat ook zien dat de doorbraken aanzienlijk minder diep waren als er een schor voor de dijk lag’, zegt gepensioneerd universitair hoofddocent Paul Visser van de TU Delft. Op die plekken liep veel minder water de polders in en was er dus meer tijd om te vluchten, legt Visser uit. ‘Met minder natuur had de Ramp van 1953 meer slachtoffers gemaakt en vice versa’, stelt Bouma.

Wisselpolders

Dat schorren niet alleen golven dempen, maar ook dijkdoorbraken klein houden, is een belangrijk gegeven voor toekomstige kustverdediging. ‘Dit nieuwe inzicht betekent dat opslibbende wisselpolders ervoor kunnen zorgen dat kustzones extra veilig worden’, aldus Bouma. Wisselpolders zijn lage polders tussen 2 dijken die een aantal jaren door slibrijk zeewater worden overstroomd om op te hogen. ‘Onze analyses tonen aan dat bij zeespiegelstijging dit effect alleen maar belangrijker wordt voor onze veiligheid.'

Klik hier voor meer informatie over het onderzoek.

Meer uit Reimerswaal

Schooldirecteur over project Ons Kruiningen: 'Als we ogen blijven sluiten, gebeurt er niets'

KRUININGEN - 'Ons Kruiningen' is een project van de lange adem en de voorbereiding begon al zo'n drie jaar geleden, vertelt directeur Jolanda Wedage van basisschool Voorhoute. Ze blijft onverminderd enthousiast. "We hebben met allerlei partijen te maken en daardoor kost overleg tijd, maar samen kom je verder", zegt ze over het project dat dit najaar is gelanceerd. Het hele dorp willen de partijen betrekken bij 'Ons Kruiningen', met als doel het gezellig te houden en elkaar aan te spreken als dit niet zo is.

1 dag geleden
Plan voor opvang 70 Oekraïners in Kapelle

KAPELLE - Als de gemeenteraad van Kapelle ermee instemt, wonen er na de zomer zeventig vluchtelingen uit Oekraïne op het perceel op de hoek van de Postweg en Oostambachtweg in Kapelle. De woonunits worden voor drie jaar geplaatst. Als er behoefte aan is, kan deze periode verlengd worden en is er ook ruimte voor uitbreiding met tien extra units. Dat vertelden de Kapelse burgemeester Constantijn Jansen op de Haar en de gemeentelijk projectleider woensdag bij een informatieavond.

1 dag geleden
Toekomst van kassen: 'Minder arbeidsmigranten treft vele sectoren'

RILLAND - Nieuwsuur heeft de toekomst van de glastuinbouwsector onderzocht, omdat er veel arbeidsmigranten werken - dat onder meer drukt op de woningmarkt - en de producten voornamelijk worden geëxporteerd naar het buitenland. Het onderzoek focust zich op kassengebied het Westland, maar Reimerswaal en Kapelle hebben ook relatief veel kassen. Hoe kijkt de branche hier naar de toekomst?

2 dagen geleden
Musical 'De Jantjes' is genieten voor iedereen

GOES/WEMELDINGE - Als regisseur van Muziektheater Zeeland brengt de Belgische Hugo Segers aardig wat tijd door in de auto. Zeker nu, aan de vooravond van de première van 'De Jantjes'. Dat hij deze reistijd op de koop toe neemt, is een compliment aan het toneelgezelschap. "Het is een amateurvereniging op hoog niveau", stelt Segers. Zaterdagmiddag 9 maart voeren ze 'De Jantjes' op in theater de Mythe in Goes en Vrienden van de Bode kunnen gratis entreebewijzen winnen!

3 dagen geleden
Julianaschool Krabbendijke blij met nieuw, toekomstbestendig pand

KRABBENDIJKE - De Julianaschool in Krabbendijke heeft haar gloednieuwe pand aan de Scoudestraat in gebruik genomen. De nieuwbouw is uitgerust met nieuw meubilair, de nieuwste technologie en is heel toekomstbestendig. De eerste lessen zijn al gegeven en zowel de leerlingen als docenten zijn ontzettend blij met de nieuwe school.

3 dagen geleden
Ruim vier ton subsidie voor belevingsroute Yerseke Moer

YERSEKE - Stichting Het Zeeuwse Landschap ontvangt 413.288 euro provinciale subsidie om het natuurschoon van de Yerseke Moer beter in de etalage te zetten. Met het geld kunnen bijvoorbeeld beleefpunten, met uitzicht en informatieborden over de flora en fauna, gemaakt worden. Ook is er geld om de verkeersveiligheid te verbeteren.

4 dagen geleden