
Schikking Zuid-Koreaanse accubouwers verlost Biden van dilemma
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Twee Zuid-Koreaanse fabrikanten van accu's voor elektrische auto's hebben met een schikking ter waarde van 1,5 miljard euro een slepend conflict bijgelegd. Onder andere de regering van Joe Biden maande SK Innovation en LG Chem tot een vergelijk te komen, omdat hun ruzie zijn ambities voor de elektrificatie van het Amerikaanse wagenpark in gevaar bracht.
De International Trade Commission, een Amerikaans agentschap voor eerlijke internationale handel, bestrafte SK Innovation in februari met een tienjarig verbod op de import van zijn accu's in de Verenigde Staten. Dit volgde op klachten van concurrent LG Chem over diefstal van bedrijfsgeheimen voor de productie van accu's voor elektrische auto's. Nu neemt LG Chem genoegen met een schadevergoeding die deels in cash en deels in royalty's van SK Innovation wordt betaald.
Het invoerverbod zadelde Joe Biden op met een dilemma. Als onderdeel van zijn grootscheepse investeringen in de Amerikaanse economie beloofde hij namelijk er veel aan te doen om meer mensen elektrisch te laten rijden. Bovendien zouden er 6.000 banen voor Amerikanen op de tocht komen te staan in de staat Georgia, waar SK Innovation een productielijn voor accu's voor elektrische auto's plande. Ook Ford en Volkswagen gaven aan dat hun productie van elektrische auto's vertraging oploopt zonder accu's van SK Innovation.
De Amerikaanse handelsgezant Katherine Tai bekende dat de overeenkomst na "aanzienlijke betrokkenheid" van de regering is gesloten. Biden had tot zondag om zelf de beslissing van de International Trade Commission ongedaan te maken. Maar dit zou hem op het wereldtoneel gezichtsverlies hebben opgeleverd, omdat hij daarmee de bescherming van patenten zou uithollen. Tegelijkertijd ligt banenverlies in Georgia politiek gevoelig. De zetel van één van de twee Democratische senatoren voor de staat wordt namelijk volgend jaar alweer betwist bij de tussentijdse verkiezingen.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Olaf Sleijpen is vanaf 1 juli de nieuwe president van De Nederlandsche Bank. Dat meldt DNB op de website. De huidige hoofdeconoom bij DNB volgt Klaas Knot op, die de functie sinds 2011 bekleedde.
9 minuten geledenTEL AVIV (ANP/BLOOMBERG) - Israël heeft opdracht gegeven tot de tijdelijke sluiting van het grootste gasveld van het land, maakte het Israëlische ministerie van Energie bekend. De sluiting van het aardgasveld Leviathan is een veiligheidsmaatregel in de nasleep van de Israëlische aanval op Iran. Dat laatste land kondigde vergeldingsmaatregelen aan.
1 uur geledenTILBURG (ANP) - Vakbonden VVMC en FNV zijn niet onder de indruk van de toenaderingspoging van NS om meer stakingen te voorkomen. De bonden willen niet alleen hogere lonen, maar ook betere afspraken over arbeidsomstandigheden. Ze overleggen nog intern of ze doorgaan met staken of genoeg aanleiding zien om de onderhandelingen met NS te hervatten.
1 uur geledenAMSTELVEEN (ANP) - KLM wil met FNV en CNV verder praten over een nieuwe cao voor het grondpersoneel. Dat laat een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij weten, nadat ultimatums van de twee bonden om 12.00 uur zijn verlopen. Het is nog niet bekend wat de vervolgstappen zullen zijn van FNV en CNV, die eerder met acties hebben gedreigd.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Vrouwen doen niet alleen minder vaak een aanvraag voor financiering van hun onderneming, maar krijgen ook structureel minder geld toegekend wanneer ze een aanvraag indienen dan mannelijke ondernemers. Dat meldt Code-V, de Nederlandse Code Stimuleren Vrouwelijk Ondernemerschap, op basis van het eerste nationale onderzoek op het gebied van gendergelijkheid in toegang tot financiering.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Ondernemingskamer grijpt in bij FNV na maandenlange onrust binnen de vakbond. De afdeling van het gerechtshof in Amsterdam benoemt als tijdelijke maatregel twee nieuwe leden in de raad van toezicht (rvt) van de bond. Die krijgen beslissende zeggenschap binnen die raad en moeten onder meer nieuwe verkiezingen organiseren en adviseren over mogelijke verbeteringen bij de organisatie.
2 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - De industrie en de handel in de eurozone hebben in april zware klappen gekregen door de onzekerheid rond het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. De industriële productie in het eurogebied daalde in april met 2,4 procent ten opzichte van een maand eerder, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat. De daling was groter dan economen hadden verwacht.
3 uur geleden