Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Satelliet houdt schadelijke uitstoot zeeschepen in de gaten

Satelliet houdt schadelijke uitstoot zeeschepen in de gaten

DEN HAAG (ANP) - Met behulp van satellietgegevens wil de overheid de uitstoot van schadelijke stoffen door zeeschepen gaan opsporen. Samen met de universiteiten van Leiden en Wageningen begint de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een onderzoek naar deze nieuwe manier om toezicht te houden op de uitstoot van zwavel en stikstofdioxide op volle zee.

"We inspecteren op verschillende manieren op zwavel in de haven en voor de kust. Maar ver op zee via satellieten toezicht houden zou een mooie stap in de handhaving zijn", zegt inspecteur-generaal Jan van den Bos. Want momenteel ontbreekt het toezichthouders aan middelen om de tienduizenden schepen die dagelijks de wereldzeeën bevaren goed in de gaten te houden.

Zeeschepen moeten sinds 1 januari aan strengere regels voldoen. Dat is afgesproken in een internationaal verdrag tegen vervuiling door de scheepvaart. Een groot deel van de wereld heeft dat ondertekend. Brandstof die schepen op volle zee gebruiken, mag nog maximaal 0,5 procent zwavel bevatten. Voorheen was dat 3,5 procent. Op de Noordzee en de Oostzee gelden strengere normen: daar is nog een maximaal zwavelgehalte van 0,1 procent toegestaan. Ook de uitstoot van stikstofdioxide moet hier vanaf 2021 aan strengere eisen voldoen.

Sentinel-5P

Schonere brandstof is minder schadelijk voor het milieu en de gezondheid. Het is ook duurder. Maar reders die kosten willen besparen door toch vuile brandstof te gebruiken, riskeren boetes tot 800.000 euro.

Voor de metingen gaan ILT en de universiteiten gebruikmaken van Tropomi, een meetinstrument dat geldt als het vlaggenschip van de Nederlandse ruimtevaart. Het vliegt sinds eind 2017 rond de aarde op een Europese satelliet, de Sentinel-5P. Het apparaat meet onder meer ozon, stikstofdioxide, koolmonoxide en fijnstof. De metingen zijn zo gedetailleerd, dat het mogelijk is om in te zoomen op individuele schepen.

"Bronnen en omvang van luchtvervuiling zijn wereldwijd scherper in beeld dan ooit", meldde het KNMI eerder over het meetinstrument. "Doordat Tropomi de hele aarde in één dag ziet, wordt een schat aan informatie verzameld."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Technologie

Onderzoek: angst is in zweet terug te vinden

UTRECHT (ANP) - Angstzweet heeft een andere chemische samenstelling dan zweet dat vrijkomt bij andere emoties. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit Utrecht vastgesteld.

4 weken geleden
Onderzoekprogramma moet arme Rotterdamse kinderen helpen

ROTTERDAM (ANP) - Wetenschappers en hulpverleners gaan samenwerken om te achterhalen hoe ze Rotterdamse kinderen die in armoede leven beter kunnen helpen dan nu het geval is. In Rotterdam groeit een op de vijf kinderen in armoede op, stelt de gemeente. "Hierdoor kunnen ze last hebben van stress en schaamte en raken ze soms in een sociaal isolement."

1 maand geleden
Onderzoek: chemische bedrijven overtreden vaak veiligheidsregels

LEIDEN (ANP) - Nederlandse chemische bedrijven overtreden geregeld veiligheidsregels. Dat melden onderzoekers van de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze onderzochten 3650 inspectierapporten die zijn opgesteld tussen 2006 en 2017. De regels werden in die periode 7362 keer overtreden.

1 maand geleden
'Computermodel beperkt risico's bij zwangerschap'

MAASTRICHT (ANP) - Een computermodel dat inschat hoeveel risico aanstaande moeders lopen op zwangerschapscomplicaties, is erg succesvol. Dat staat in een promotieonderzoek van Pim van Montfort, meldt het Maastricht UMC+.

1 maand geleden
Nederlanders vinden robot voor micro-operatie uit

MAASTRICHT (ANP) - Sommige operaties, bijvoorbeeld aan heel kleine bloedvaatjes, zijn slechts voor enkele chirurgen weggelegd doordat iedere trilling van de hand telt. Maar volgens het Maastricht UMC+ kunnen ze in de toekomst waarschijnlijk toch door meer artsen worden uitgevoerd dankzij een Nederlandse vinding: supermicrochirurgische operaties met robotondersteuning.

1 maand geleden
Lancering ESA-satelliet richting zon geslaagd

CAPE CANAVERAL (ANP) - De lancering van een satelliet van de Europese ruimteorganisatie ESA richting de zon is geslaagd. Maandag om 05.03 uur (Nederlandse tijd) werd de Solar Orbiter vanuit het Amerikaanse Cape Canaveral in Florida de ruimte in gestuurd met behulp van een Atlas V 411-raket.

1 maand geleden
Schubdier is mogelijk bron coronavirus

PEKING (ANP/RTR) - Het schubdier is mogelijk een bron van het coronavirus waar in China al meer dan 630 mensen aan zijn overleden, zeggen Chinese onderzoekers. Het zoogdier wordt illegaal verhandeld voor zijn schubben en voor zijn vlees.

2 maanden geleden