Rutte: ministerraden zijn wel degelijk politieker geworden
DEN HAAG (ANP) - Discussies in de ministerraad zijn wel degelijk "veel politieker nu", zegt premier Mark Rutte. Het ANP becijferde dat ministerraden gemiddeld nog geen drie uur duren, terwijl Rutte na de val van zijn derde kabinet had gezegd dat die overleggen veel langer zullen duren, omdat het politieke zwaartepunt op het vrijdagse beraad komt te liggen. Dat laatste is wel het geval, stelt Rutte. Maar "het is natuurlijk niet zo dat het kabinet een debatclub is die de lengte van de vergadering een doel op zichzelf vindt".
Rutte voorspelde voor het aantreden van zijn vierde kabinet dat die ministersploeg vaak tot laat in de avond zal vergaderen. Maar inmiddels stelt hij vast dat "het ook met dit kabinet toch is gelukt om er steeds op tijd uit te komen". Wel wordt er op vrijdag "flink geknokt, gelukkig vaak dwars door de partijlijnen heen", zei Rutte in zijn wekelijkse persconferentie. "Daar let ik op. Het is natuurlijk een beetje saai als alle VVD'ers hetzelfde vinden, of alle CDA'ers". Politieke discussies "maken het team sterker".
Nieuwe bestuurscultuur
De belangrijkste reden dat werd verwacht dat de ministerraad langer zou duren, is dat het coalitieoverleg op maandag is afgeschaft. In dat overleg timmerden de fractievoorzitters van de coalitiepartijen en de vicepremiers in het tweede en derde kabinet van Rutte de onderlinge afspraken veelal dicht. Ministers voelden zich soms slechts uitvoerders. Na het toeslagenschandaal nam de roep toe om een duidelijkere scheiding tussen de Kamerfracties en het kabinet. Het vooruitzicht van lange ministerraden was dus ook een onderdeel van de nieuwe bestuurscultuur.
Volgens Rutte is inhoudelijk het zwaartepunt dus wel degelijk naar de ministerraad verschoven. Hoewel het coalitieoverleg op maandag "dat uren kon duren", is afgeschaft, komen de fractieleiders van de vier coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie wel nog wekelijks bijeen. En ook fractiespecialisten overleggen vaak met collega-Kamerleden van andere partijen die zich met dezelfde onderwerpen bezighouden.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - PVV-minister Marjolein Faber slaat een hoop "stoere taal" uit, maar komt tot dusver nog niet met maatregelen om problemen in de asielketen op te lossen. Dat zegt CDA-leider Henri Bontenbal in het programma Buitenhof.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz criminaliseert de sit-ins die pro-Palestijnse demonstranten maandag op treinstations willen houden. En daarmee zet ze eigenlijk het conflict voor maandagavond al klaar. Zo reageerde burgemeester van Amsterdam Femke Halsema zondag in het televisieprogramma Buitenhof op opmerkingen van Yeşilgöz eerder op de dag.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag met de Iraanse president Masoud Pezeshkian gebeld, en in dat gesprek de raketaanvallen door Iran en zijn bondgenoten op Israël veroordeeld. Dat schrijft Schoof op X. Ook heeft Schoof er bij Pezeshkian op aangedrongen dat Iran moet stoppen met het leveren van wapens aan Rusland.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De pro-Palestijnse demonstraties op treinstations komende maandag zijn volgens VVD-leider Dilan Yeşilgöz antisemitisch. "Het is wat het is, laten we eerlijk zijn", zegt ze daarover in het programma WNL op Zondag. Volgens haar legitimeren de demonstranten hiermee "bedoeld of onbedoeld" terreurgroep Hamas. "Ik kan me niet voorstellen dat dat de bedoeling is."
3 uur geledenZOETERMEER (ANP) - De transportbranche is blij met de duidelijkheid die het kabinet heeft gegeven over de invoering van uitstootvrije zones in binnensteden op 1 januari. Eerder wilde het kabinet dit nog uitstellen. "Dit speelt al jaren en ondernemers weten nu waar ze aan toe zijn", zegt een woordvoerder van Transport en Logistiek Nederland (TLN).
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten zijn verheugd dat zij verder kunnen met het invoeren van uitstootvrije zones in binnensteden op 1 januari. Het kabinet-Schoof wilde die invoering uitstellen, maar na een gesprek met staatssecretaris van Vervoer en Milieu Chris Jansen (PVV) vrijdag zal dat niet gebeuren, bevestigt een aantal gemeenten berichtgeving door de NOS.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een kwart van de fietsers moet binnen tien jaar vrijwillig een helm dragen. Dat doel staat in een plan dat minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Op dit moment fietst zo'n 4 procent van de Nederlanders met helm.
1 dag geleden