
Ruime meerderheid voor parlementaire enquête toeslagenaffaire
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer stemt donderdag toch over een parlementaire enquête over de toeslagenaffaire en het bredere functioneren van overheidsdiensten. Het voorstel is een beetje aangepast, waardoor ook het CDA kan instemmen. Daarmee steunt een ruime meerderheid het voorstel om het overheidsschandaal uitgebreider te onderzoeken.
Naast het CDA stemmen ook D66, GroenLinks, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, DENK, 50PLUS, Forum voor Democratie en de eenpitters Henk Krol en Femke Merel Van Kooten-Arissen in met het voorstel van de SP. Of de VVD mee zal stemmen, is nog niet duidelijk.
Het CDA wilde meer duidelijkheid over de timing van de enquête. De PvdA maakte zich overigens ook nog zorgen dat het onderzoek mogelijk de parlementaire enquête naar de aardgaswinning en de afhandeling van de bevingsschade in Groningen in de weg zit. In het nieuwe voorstel is opgenomen dat de toeslagenverhoren voor de zomer van 2022 moeten worden gehouden. De Kamer stemde dinsdag in met het inhoudelijke voorstel voor de Groningen-enquête, dus dat onderzoek gaat al snel van start.
De parlementaire enquête is het zwaarste instrument dat het parlement heeft. De enquêtecommissie bestaat uit Kamerleden en kan informatie opeisen van ministeries. Ook kunnen ambtenaren, politici en andere betrokkenen onder ede worden gehoord. Dit gebeurde al tijdens de parlementaire ondervraging naar het toeslagenschandaal, maar voor zo'n enquête krijgt de commissie langer de tijd. Daardoor kan het onderwerp beter worden uitgezocht.
Het rapport van de ondervragingscommissie, dat in december werd gepubliceerd, leidde al tot het aftreden van het kabinet. Maar de SP zegt dat die commissie "lang niet alles heeft onderzocht" en wil een uitgebreider onderzoek om lessen te trekken. De commissie-Van Dam heeft bijvoorbeeld geen onderzoek gedaan naar het selecteren op nationaliteit en de omgang met persoonsgegevens door de Belastingdienst.
Meer uit Politiek
ARNHEM (ANP) - Na Limburg heeft ook de provincie Gelderland een nieuwe coalitie. De BoerBurgerBeweging (BBB), VVD, CDA, ChristenUnie en SGP laten zaterdag weten dat ze een coalitieakkoord hebben bereikt. De vijf partijen bezetten samen 30 van de 55 zetels in Provinciale Staten. Het akkoord wordt woensdag gepresenteerd.
14 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging (BBB) gaat meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2026. Het BBB-bestuur heeft dat besloten tijdens een digitale ledenvergadering waarin veel interesse naar voren kwam over deelname aan lokale verkiezingen, meldt voorzitter Erik Stegink van de partij van Caroline van der Plas.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De oppositie in de Tweede Kamer stuurt aan op een debat over de rol van verkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) in de discussie over Kamerlid Pieter Omtzigt. Uit een reconstructie van Nieuwsuur over maart 2021 komt naar voren dat het tweetal actief de positie van Omtzigt besprak met toenmalig Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Ze noemden hem een probleem en risico voor een toekomstig kabinet als het CDA daarin zou zitten.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) zagen Pieter Omtzigt, toen nog Tweede Kamerlid namens het CDA, vanaf het begin van de formatie in maart 2021 als een probleem en een risico voor de stabiliteit van een toekomstig kabinet. Dat meldt Nieuwsuur zaterdag op basis van zowel vertrouwelijke als openbare documenten en achtergrondgesprekken.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het internet moet een publieke plek blijven waar niet alleen landen de regels bepalen, vindt het kabinet. Daarom probeert onder anderen minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) te voorkomen dat de Verenigde Naties (VN) het gezag op internet naar zich toe trekken, zoals landen als China en Rusland willen. Dat staat in de internationale cyberstrategie die hij samen met andere kabinetsleden naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
23 uur geledenLOTTUM (ANP) - Het nieuwe coalitieakkoord van de provincie Limburg ademt op veel onderdelen de geest van BBB, met tien zetels de grootste fractie in Provinciale Staten. In Limburg ligt de focus voortaan niet meer op 'stoppers', het beëindigen van boerenbedrijven dus, maar op blijvers en starters. Daartoe wordt een Blijversfonds opgetuigd dat innovaties en verduurzaming stimuleert. Ook een wens van het CDA overigens.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Maarten van Ooijen (volksgezondheid) roept supermarkten op niet op zoek te gaan naar "slimme trucs" om toch tabak te kunnen verkopen nadat het landelijke verkoopverbod voor supermarkten op 1 juli volgend jaar is ingegaan. Hij steunt gemeenten, zoals Utrecht, die ondernemers verbiedt nieuwe tabaksspeciaalzaken te openen.
1 dag geleden