
Ruim 130 landen willen voedselproductie meenemen in klimaatbeleid
DUBAI (ANP) - Meer dan 130 landen verklaarden vrijdag op de klimaattop in Dubai dat ze voedselproductie en de broeikasgassen die daarbij vrijkomen mee gaan nemen in het klimaatbeleid. Ook Nederland wil zich hieraan binden en heeft de verklaring ondertekend.
Volgens het Wereld Natuur Fonds (WWF) zijn de 134 landen die hun handtekening hebben gezet ook de landen die 75 procent van alle broeikasgassen afkomstig van voedselproductie veroorzaken. João Campari van WWF noemde de verklaring "precies wat we nodig hebben", maar ook vond hij het tijd voor actie.
De Nederlandse Landbouwexpert Natasja Oerlemans van het WWF vond het voorafgaand aan de COP28 al een "geweldige kans" dat het onderwerp voedselproductie op de agenda staat. Tot nu toe hadden landen nog geen afspraken gemaakt om in klimaatbeleid ook de uitstoot van voedselproductie mee te nemen.
Ze wijst erop dat het voedselsysteem in zijn geheel verantwoordelijk is voor een derde van de uitstoot van broeikasgassen. "En ook is het heel gevoelig voor klimaatverandering. Bij weersextremen is voedselzekerheid het eerste wat eronder lijdt." Ze hoopt dat er komende dagen gerichte plannen komen als gevolg van deze toezeggingen op de klimaattop.
Meer uit Buitenland
KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft donderdag gezegd dat hij de Amerikaanse president Donald Trump in een telefoongesprek had verteld dat een staakt-het-vuren van dertig dagen een "echte indicator" zou zijn voor een beweging in de richting van vrede met Rusland. Zelensky zei ook dat Kyiv bereid was dit bestand onmiddellijk in te voeren.
2 uur geledenQUITO (ANP/AFP) - De Ecuadoraanse president Daniel Noboa heeft donderdag verteld dat hij hulp had gezocht bij Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) om de drugskartels te bestrijden die het Zuid-Amerikaanse land terroriseren.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth heeft interne instructies aan het Pentagon gegeven om uiterlijk 6 juni te beginnen met het ontslaan van transgender militairen die niet zelf besluiten te vertrekken. Dat blijkt uit een memo dat persbureau Reuters heeft ingezien.
8 uur geledenOSLO (ANP) - Rusland is zorgelijk druk met militaire voorbereidingen aan de Europese oostgrens, zegt premier Dick Schoof. Het land legt infrastructuur aan waarmee het militairen zou kunnen aanvoeren. En de oostelijke NAVO-landen hebben last van allerlei Russische prikacties.
8 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Ambtenaren van de Amerikaanse stad New York hebben hun prognose voor het aantal buitenlandse toeristen dit jaar met 17 procent verlaagd. Ze stellen dat de importtarieven en het strenge immigratiebeleid van president Donald Trump bezoekers afschrikken.
8 uur geledenVATICAANSTAD (ANP) - De Nederlandse kardinaal Wim Eijk verwacht niet dat de nieuwe paus Leo XIV voor een grote revolutie gaat zorgen in de kerk. "Ik denk dat een heel belangrijke taak van de paus is om de eenheid in de kerk te herstellen", zei Eijk vlak na afloop van het conclaaf.
9 uur geledenNEW DELHI (ANP/DPA) - Pakistan heeft verschillende militaire installaties aangevallen met raketten en drones in het door India gecontroleerde deel van Kasjmir, meldde de Indiase regering donderdag. Een militair station nabij de grens in de Indiase staat Punjab was ook doelwit van de luchtaanvallen, aldus het Indiase leger op X. Pakistan heeft de aanvallen niet bevestigd.
9 uur geleden