Ruim 130 landen willen voedselproductie meenemen in klimaatbeleid
DUBAI (ANP) - Meer dan 130 landen verklaarden vrijdag op de klimaattop in Dubai dat ze voedselproductie en de broeikasgassen die daarbij vrijkomen mee gaan nemen in het klimaatbeleid. Ook Nederland wil zich hieraan binden en heeft de verklaring ondertekend.
Volgens het Wereld Natuur Fonds (WWF) zijn de 134 landen die hun handtekening hebben gezet ook de landen die 75 procent van alle broeikasgassen afkomstig van voedselproductie veroorzaken. João Campari van WWF noemde de verklaring "precies wat we nodig hebben", maar ook vond hij het tijd voor actie.
De Nederlandse Landbouwexpert Natasja Oerlemans van het WWF vond het voorafgaand aan de COP28 al een "geweldige kans" dat het onderwerp voedselproductie op de agenda staat. Tot nu toe hadden landen nog geen afspraken gemaakt om in klimaatbeleid ook de uitstoot van voedselproductie mee te nemen.
Ze wijst erop dat het voedselsysteem in zijn geheel verantwoordelijk is voor een derde van de uitstoot van broeikasgassen. "En ook is het heel gevoelig voor klimaatverandering. Bij weersextremen is voedselzekerheid het eerste wat eronder lijdt." Ze hoopt dat er komende dagen gerichte plannen komen als gevolg van deze toezeggingen op de klimaattop.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft gratie verleend aan 23 anti-abortusactivisten. De demonstranten zouden volgens het Witte Huis zijn vervolgd onder de regering van voorganger Joe Biden.
2 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De 29-jarige Pakistaan Zaheer Mahmood is veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf voor een mesaanval bij de voormalige redactie van Charlie Hebdo in 2020. Hij probeerde op de stoep van het gebouw in Parijs twee mensen te doden met een hakmes. De aanval hield verband met de aanslag op het satirische tijdschrift waarbij in 2015 twaalf doden vielen.
3 uur geledenSEATTLE (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft de plannen van president Donald Trump geblokkeerd om een einde te maken aan het automatisch verlenen van het staatsburgerschap aan kinderen die op Amerikaans grondgebied worden geboren. De federale rechter noemt het besluit "ronduit ongrondwettelijk".
3 uur geledenROME (ANP/AFP) - De Libiër die afgelopen zondag in Italië werd opgepakt op verzoek van het Internationaal Strafhof (ICC) is weer teruggebracht naar zijn thuisland omdat hij niet vastgehouden kon worden en gevaarlijk was, stelt de Italiaanse regering. De vrijlating kwam de regering op kritiek van de oppositie en het ICC te staan.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio reist eind volgende week naar Panama. President Donald Trump heeft aangekondigd dat hij het Panamakanaal weer in Amerikaanse handen wil krijgen. Dat is een van de onderwerpen op de agenda van Rubio, zegt zijn woordvoerder Tammy Bruce.
5 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Eurocommissaris Magnus Brunner (Migratie) sluit niet uit dat fysieke barrières als hekken of muren aan de buitengrenzen van de EU vanaf 2027 uit EU-budget kunnen worden betaald. Nu krijgen lidstaten alleen EU-budget voor bijvoorbeeld grensbewakingssystemen of mobiele grenscontroles. De Europese Commissie weigerde altijd hekken of muren voor lidstaten te betalen, maar ook op dit punt is de politieke verschuiving naar rechts in de Europese Unie zichtbaar.
5 uur geledenLIVERPOOL (ANP) - De Brits-Rwandese Axel Rudakubana gaat levenslang de cel in voor de moord op drie jonge meisjes. De 18-jarige stak hen afgelopen zomer dood tijdens een dansles in Southport. Acht andere kinderen en twee volwassenen raakten gewond.
6 uur geleden