Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Robbert Dijkgraaf krijgt Irispenning

Robbert Dijkgraaf krijgt Irispenning

DEN HAAG (ANP) - Wetenschapper Robbert Dijkgraaf heeft maandag de Irispenning gekregen. Hij kreeg de nieuwe prijs voor excellente wetenschapscommunicatie uit handen van minister Ingrid van Engelshoven (OCW).

Dijkgraaf ontving 10.000 euro en een penning, gemaakt door Jennifer Hoes. Ook koning Willem-Alexander was aanwezig tijdens deze Avond van de Wetenschap & Maatschappij in de Ridderzaal in Den Haag.

De jury roemt Dijkgraaf omdat hij "de gave heeft om de allermoeilijkste dingen zo uit te leggen dat je tenminste denkt dat je ze begrijpt, en omdat hij een manier van denken heeft die strikte logica koppelt aan tomeloze verbeelding", aldus het juryrapport.

Supervereerd

Dijkgraaf zei "supervereerd te zijn met deze prachtige prijs, maar nog meer voor de erkenning van het belang van het uitdragen van de wetenschap waar zo velen iedere dag geweldig werk voor doen."

De prijs is door de wetenschapsmusea Rijksmuseum Boerhaave, NEMO Science Museum en Teylers Museum in het leven geroepen om instellingen, projecten of personen te bekronen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de toenemende aandacht voor wetenschap en technologie. De Irispenning zal voortaan jaarlijks worden uitgereikt.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Technologie

Amerikaanse sonde begonnen aan terugreis met gruis van ruimterots

HOUSTON (ANP) - Een Amerikaanse ruimtesonde die materiaal van een asteroïde heeft verzameld, is maandag begonnen aan de lange terugreis naar de aarde. De OSIRIS-REx is vertrokken van de ruimterots Bennu. Na een lange vlucht landt hij in september 2023 op aarde, waarna wetenschappers het gruis kunnen bestuderen.

1 maand geleden
Minihelikopter Ingenuity voltooit vierde vlucht op Mars alsnog

WASHINGTON (ANP/DPA) - De minihelikopter Ingenuity is vrijdag alsnog opgestegen op Mars en heeft met succes zijn vierde vlucht gemaakt. Die was opnieuw sneller en verder dan de voorgaande keren. Donderdag ging er iets mis bij de start en bleef het toestel aan de grond. De NASA-ingenieurs herkenden dat probleem uit eerdere tests. Een dag lukte het in de herkansing wel.

1 maand geleden
Voor het eerst astronauten naar ISS met hergebruikte raket

CAPE CANAVERAL (ANP/RTR/AFP) - Vier astronauten zijn vanuit de Verenigde Staten vertrokken naar het internationale ruimtestation ISS. Zij worden als eerste ruimtevaarders vervoerd met een raket die al eerder is gebruikt bij zo'n vlucht. De lancering van de Falcon 9 van het commerciële ruimtevaartbedrijf SpaceX verliep succesvol.

1 maand geleden
Chinese sonde aangekomen bij Mars

PEKING (ANP) - Ook China is erin geslaagd een sonde in een baan rond Mars te brengen. De Tianwen-1 (Hemelse Vragen-1) draait sinds woensdag rond de rode planeet, melden Chinese staatsmedia. Het vaartuig heeft in ongeveer 200 dagen sinds de lancering een afstand van 470 miljoen kilometer afgelegd.

4 maanden geleden
Coronavaccins werken anders dan alle vroegere vaccins

UTRECHT (ANP) - De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn beide gebaseerd op nieuwe medische technologieën. Voor het eerst is de hoofdrol weggelegd voor een genetische code, zogeheten messenger-RNA (mRNA). Eerdere vaccins waren gebaseerd op de ziekteverwekkers zelf, bijvoorbeeld verzwakt of inactief gemaakt virus. De techniek achter de nieuwe coronavaccins is wezenlijk anders, maar evengoed veilig, benadrukken de fabrikanten en de Europese medicijnautoriteiten.

5 maanden geleden
Capsule met unieke monsters van asteroïde geland op aarde

TOKIO (ANP/DPA/AFP) - Een Japanse capsule met 4,6 miljard jaar oude monsters van een asteroïde is geland op aarde. De capsule kwam zoals gepland in een woestijn in het zuiden van Australië terecht, meldt het Japanse ruimtevaartagentschap JAXA.

6 maanden geleden
China gaat naar de maan om stenen op te halen

PEKING (ANP) - Voor het eerst sinds 1976 komt een stuk maan naar de aarde. China wil een dezer dagen, vermoedelijk op dinsdag, een verkenner lanceren die op de maan stenen moet verzamelen. Die missie, Chang'e 5, moet half december terugkeren op aarde.

6 maanden geleden