Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

President Biden wil meer concurrentie in Amerikaanse economie

President Biden wil meer concurrentie in Amerikaanse economie

WASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden wil concurrentie in de economie van de Verenigde Staten meer de ruimte geven. Om dat mogelijk te maken, moet het toezicht van de mededingingsautoriteiten worden versterkt. Biden ondertekent daartoe deze vrijdag nog een decreet met meer dan zeventig initiatieven.

Volgens het Witte Huis worden Amerikaanse consumenten en werknemers al heel lang gedupeerd door de macht van grote bedrijven en het beleid van Washington bij het goedkeuren van bedrijfsovernames. Er zal nu bijvoorbeeld scherper toezicht komen op overnames in de technologie- en internetsector waarbij bedrijven kleinere rivalen opkopen om zo concurrentie uit te schakelen. Dat geldt ook voor onder meer de bankensector, de farmaceutische en zorgindustrie, luchtvaart en landbouw.

Volgens het Witte Huis betalen Amerikaanse huishoudens vanwege het gebrek aan concurrentie meer voor bijvoorbeeld geneesmiddelen. Het gebrek vertaalt zich ook in lagere lonen voor werknemers en het remmen van innovatie en economische groei. Volgens de regering kosten hogere prijzen en lagere lonen door gebrek aan concurrentie een gemiddeld Amerikaans huishouden momenteel 5000 dollar per jaar.

Meer uit Financieel

Techbedrijven stijgen op Wall Street, olieprijzen zakken weer

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven als chipmaker AMD, Facebook-moederbedrijf Meta en elektrische autofabrikant Tesla stonden donderdag tussen de stijgers op de beurzen in New York. De bedrijven kregen er tot 4,8 procent bij. Verder ging de prijs van olie weer omlaag, na een flinke opmars een dag eerder.

3 uur geleden
Tesla aangeklaagd om racisme op de werkvloer

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla is aangeklaagd door een Amerikaans agentschap dat optreedt tegen discriminatie op de werkvloer. De elektrische autofabrikant zou een racistische werkomgeving hebben gecreƫerd voor zwarte werknemers in een fabriek in Californiƫ.

4 uur geleden
ASR in cassatie tegen uitspraak gerechtshof rond 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar ASR stapt naar de Hoge Raad na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op dinsdag. Centraal in die zaak staan drie beleggingsverzekeringsproducten die in de periode tussen 1989 en 2004 werden aangeboden door Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam. De zaak is aangespannen door de vereniging Woekerpolis.nl.

5 uur geleden
ABN AMRO schrapt 70 procent van de banen in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het personeelsbestand van ABN AMRO in New York krimpt tegen het einde van het jaar met 70 procent. Het gaat om in totaal 52 van de 73 functies in de Amerikaanse stad. Het schrappen van die banen is onderdeel van de strategie van de bank om de focus meer te leggen op Europa.

6 uur geleden
Bronnen: bedrijf achter game Fortnite schrapt honderden banen

CARY (ANP/BLOOMBERG) - Epic Games, de ontwikkelaar van de populaire videogame Fortnite, ontslaat 870 werknemers. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Het bedrijf zou dat hebben aangekondigd in een memo gericht aan het personeel, maar heeft zelf nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

7 uur geleden
UWV: wetten soms te complex om benodigde hulp te kunnen bieden

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV kan mensen niet altijd de hulp bieden die ze nodig hebben, omdat Nederlandse wetten soms te ingewikkeld zijn. Dit zei de instantie donderdag in een gesprek met leden van de Tweede Kamer.

7 uur geleden
Afvalverwerker Renewi maakt koerssprong op Damrak na overnamebod

AMSTERDAM (ANP) - Afvalverwerker Renewi heeft donderdag een koerssprong van bijna 39 procent gemaakt. Dat gebeurde na een bod van een Australisch beleggingsfonds, dat het Nederlands-Britse bedrijf wil overnemen. Renewi werd daarmee gewaardeerd op zo'n 636 miljoen pond, omgerekend 736 miljoen euro. De afvalverwerker zelf vindt die prijs echter te laag.

7 uur geleden