Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie en bonden vragen formerende partijen om meer geld

Politie en bonden vragen formerende partijen om meer geld

DEN HAAG (ANP) - In een gezamenlijke brief aan de formerende partijen vragen de top van de Nationale Politie, de centrale ondernemingsraad en vier politiebonden om meer geld om hun werk te kunnen blijven uitvoeren. Zeker omdat PVV, VVD, NSC en BBB in hun hoofdlijnenakkoord aangeven dat de politie weer zichtbaarder moet worden in de wijken.

"Een voorwaarde voor het realiseren van de ambities uit het hoofdlijnenakkoord is een stabiele financiering van de politie", schrijven ze. Ze vragen in totaal om 400 miljoen euro. Dat bedrag valt in twee delen uiteen: 200 miljoen euro extra zou gaan naar onder meer het behandelen van posttraumatische stressstoornis (PTSS), een goede uitstroomregeling en het wegwerken van personeelstekorten bij de politie ("de basis op orde"). Daarnaast willen korpsleiding, ondernemingsraad en bonden nog eens 200 miljoen euro om de politie "toekomstbestendig" te maken, zoals het vernieuwen van systemen en opleidingen op gebied van digitale ontwikkelingen.

Komt het geld er niet, dan moeten er "harde keuzes" worden gemaakt: "Gaan we minder doen aan het opsporen van de georganiseerde criminaliteit of zijn we (nog) minder aanwezig in de wijk?" Maar ruimte wordt wel geschapen door het plan van de formerende partijen om de zorg voor personen met verward gedrag weg te halen bij de politie en over te hevelen naar andere instanties. "Wij hebben hier ideeën over die wij graag inbrengen bij de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord", bieden de ondertekenaars van de brief aan.

In het akkoord op hoofdlijnen wil het beoogde kabinet 300 miljoen uittrekken voor de hele juridische keten: politie, justitie en veiligheidsdiensten.

Meer uit Politiek

Karremans: EU laat verkoopverbod aan rookvrije generatie niet toe

DEN HAAG (ANP) - Het is niet mogelijk om de verkoop van rookwaar en andere producten met nicotine aan mensen vanaf een specifieke generatie te verbieden. Europese regels verhinderen dat. Denemarken heeft dit onlangs geprobeerd, maar zonder succes, zei staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd en Preventie) in het debat over het burgerinitiatief Nicotinee. Het voorstel is dat wie na 1 januari 2012 is geboren, nooit rookwaar kan kopen. Het laat huidige rokers met rust, maar vanaf 2030 mogen nieuwe lichtingen jongvolwassenen geen tabakswaar meer kopen. Het idee is dat ze dan ook niet beginnen met roken.

11 minuten geleden
Veldkamp snapt dat Israël tijdelijk deel Syrië bezet

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft begrip voor het Israëlische militaire ingrijpen in Syrië na de val van het regime van president Bashar al Assad. Israël heeft de afgelopen dagen honderden militaire doelen in het buurland aangevallen en een bufferzone op de Golanhoogte bezet. Dat laatste moet wel tijdelijk zijn, benadrukte minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) in de Kamer.

1 uur geleden
Bijval en kritiek in Tweede Kamer voor burgerinitiatief Nicotinee

DEN HAAG (ANP) - De coalitie is verdeeld over een mogelijk verbod voor de verkoop van nicotinehoudende producten aan mensen die zijn geboren na 1 januari 2012. NSC-Kamerlid Daniëlle Jansen werkt aan een initiatiefnota hiertoe, die is gebaseerd op het burgerinitiatief Nicotinee dat donderdag in de Tweede Kamer wordt behandeld. Een verbod zou ertoe leiden dat vanaf 2030 de nieuwe generaties van 18-jarigen nooit meer nicotineproducten mogen kopen. Coalitiegenoten PVV en BBB zijn faliekant tegen het plan en noemen het "totaal betuttelend en niet werkbaar".

2 uur geleden
Veldkamp wil sancties tegen Georgië, ziet geen steun in EU

DEN HAAG (ANP) - Nederland is voorstander van sancties tegen Georgië, maar ziet daarvoor onvoldoende steun in de Europese Unie. Het liefst ziet minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) nieuwe vrije en eerlijke verkiezingen in het land in de Kaukasus, zei hij tijdens een debat in de Tweede Kamer.

2 uur geleden
Kamer gaat in debat over verbouwde begroting na onderwijsakkoord

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat nog in debat over de begroting voor volgend jaar die de afgelopen weken is aangepast in een besloten overleg tussen de regeringscoalitie en oppositiepartijen. Dit gebeurde om de bezuinigingen op het onderwijs te verzachten. GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans kreeg genoeg steun van de Kamer voor een debat.

3 uur geleden
Coalitie en oppositie akkoord over minder bezuinigen op onderwijs

DEN HAAG (ANP) - De coalitie en vier oppositiepartijen hebben overeenstemming bereikt over de begroting van onderwijs. Dat zei CDA-leider Henri Bontenbal woensdag na overleg tussen de fractieleiders. Al eerder werden ze het eens om bijna 750 miljoen euro minder te bezuinigen. Ze moesten het alleen nog eens worden over hoe dat moest worden betaald. Dat geld wordt onder meer gevonden bij VWS.

16 uur geleden
Faber bekijkt of ze ook gezinshereniging uit Syrië kan stilleggen

DE HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber gaat onderzoeken of ze voorlopig kan blokkeren dat Syriërs die in Nederland mogen blijven, hun man, vrouw of kinderen naar Nederland halen. Maandag besloot ze al om zes maanden lang geen beslissing te nemen over asielaanvragen van Syriërs. Sinds rebellen afgelopen weekend de macht overnamen in Syrië is het onduidelijk hoe veilig het is in het land.

20 uur geleden