
'Plattelandsgemeenten hebben de meeste culturele activiteiten'
HEINKENSZAND – De Culturele Raad Borsele heeft sinds dit jaar een nieuwe voorzitter. Dook Noij heeft het stokje overgenomen van Piet Hazelager, die vanaf nu weer vicevoorzitter is. De raad adviseert het college van burgemeester wethouders over het kunst- en cultuurbeleid.
Dook Noij is anderhalf jaar geleden lid geworden van de culturele raad, nadat hij minder ging werken en een zinvolle tijdsbesteding zocht. "Ik ben geen Zeeuw. Ik woonde in Amsterdam maar ben in 2008 vanwege mijn werk in Heinkenszand komen wonen. Zo'n twee jaar terug ben ik minder gaan werken en wilde graag maatschappelijke activiteiten in de gemeente oppakken."
Kunstzinnig
Aangezien hij graag naar culturele activiteiten gaat hoefde hij niet twee keer na te denken toen er een vacature kwam bij de raad. "In Amsterdam woonde ik in een woongemeenschap waar veel ruimte was voor kunstzinnige activiteiten. We organiseerden voorleesmiddagen, poëzievoordrachten en optredens van songwriters. Ik vind het ook ook leuk om naar voorstellingen te gaan. Toen ik in Zeeland kwam wonen viel mij op hoeveel er hier is te doen op cultureel gebied. Zeker in de zomermaanden zijn er alleen al in Borsele ontzettend veel activiteiten. Denk aan Oeljebroelje en Kleinkunst op Stoom, de muziekfestivals in Kwadendamme, Nisse en Ovezande, maar ook andere activiteiten zoals de Open Monumentendag en de kunstroute."
Krap
Als voorzitter gaat Noij zich richten op een aantal speerpunten. Het werven van vrijwilligers voor de werkgroep, die een uitvoerende taak heeft, en de raad is er daar één van. "Gelukkig kunnen we tijdens de uitvoering van de activiteiten altijd rekenen op genoeg vrijwilligers, maar de werkgroep bestaat uit vijf personen. Dat is aan de krappe kant. Ook bij de raad is er ruimte."
Tekorten
Een ander speerpunt is het adviseren van het college bij het opstellen van de nieuwe cultuurnota. “Het is aan ons de taak om er voor te zorgen dat kunst en cultuur de nodige aandacht blijven krijgen, zeker gezien de tekorten waarmee de gemeente momenteel kampt. Als er op bezuinigd zou gaan worden is dat jammer. Uit diverse studies blijkt namelijk het positieve effect die kunst en cultuur hebben op de gezondheid en het welzijn van mensen en de leefbaarheid binnen een gemeente. Investeren in kunst en cultuur leidt niet alleen tot besparingen op zorg, maar levert vooral ook gelukkige mensen op." Noij wil ook dat de culturele raad zich inzet om Zeeland op de kaart te zetten als Culturele hoofdstad van Europa 2033. "Dat is plan voor de lange termijn, maar een heel mooi perspectief om daar als raad aan bij te kunnen gaan dragen."
Meer uit Beveland
KAMPERLAND- Aan de Sint Felixweg heeft in de nacht van zaterdag op zondag een grote hoop snoeiafval in brand gestaan. Vanwege de omvang van de brand en het risico op overslag naar een aangrenzend tarweveld werd er met spoed opgeschaald. De brandweer van Kamperland en de brandweer van Serooskerke gingen ter plaatse. Met behulp van de dakmonitor werd de brand geblust. Ook het resterende hout werd natgemaakt om herontsteking te voorkomen. Het is niet duidelijk waardoor de brand ontstaan is.
6 uur geledenWaar in Goes staat dit beeld? Vooruit, laat de titel u maar een hint geven als het moeilijk is. Natuurlijk! Het is de top van de vijf meter hoge oude waterpomp die tussen het geparkeerde blik op de Beestenmarkt staat. De pompeuze pomp is in 1774 gemaakt door ene A. Vervoort. De eerste standplaats was de Grote Markt; qua stijl sloot de pomp goed aan bij het Stadhuis. In 1853 verhuisde de pomp naar de huidige Beestenmarkt, omdat de oude pomp daar was versleten. Op de Grote Markt kwam daarna als versiering en/of ruimtebreker een grote gietijzeren 'candelabre' te staan om te vieren dat Goes aan het gas was. Die verdween weer stilletjes aan het begin van de 20e eeuw om opgevolgd te worden door een muziektent, die de jaren '50 heeft gehaald. Maar dit terzijde, het draait nu om de pomp en de putti.
10 uur geleden's-HEER HENDRIKSKINDEREN - Een traumahelikopter is vrijdagavond geland op het schoolplein in 's-Heer Hendrikskinderen in verband met een medische noodsituatie op het aanliggende Plein. De toestand van het slachtoffer is onbekend.
1 dag geledenVerwijspraktijk Zeeland is sinds begin februari actief in het hart van Goes. De praktijk is opgericht door Alexander Verhelst - gespecialiseerd in parodontologie, implantologie en slaapstoornissen, en zijn vrouw Marjolein van Ulsen, tandarts-pedodontoloog. Inmiddels is het uitgegroeid tot een regionaal centrum voor gespecialiseerde mondzorg. Patiënten komen hier op verwijzing van hun eigen tandarts of mondhygiënist terecht voor behandelingen die in reguliere praktijken niet mogelijk zijn.
1 dag geledenGOES - Wat ooit begon als een uit de hand gelopen hobby, is uitgegroeid tot een sfeervolle en kleinschalige antiekmarkt met karakter. De Antiekmarkt Oude Stijl vindt plaats op vrijdag 11 juli van 9.00 tot 17.00 uur op het historische Bleekveld in Goes. Een plek waar liefhebbers van antiek en curiosa elkaar ontmoeten te midden van authentieke vondsten en nostalgische sfeer.
2 dagen geledenGOES - Het college van Goes wil het succesvolle programma Balansstraat voortzetten in 2025 en 2026. De Balansstraat helpt 65-plussers en chronisch zieken om hun balans te verbeteren en zo het risico op vallen te verkleinen. In totaal stelt de gemeente voor de komende twee jaar 240.000 euro beschikbaar.
2 dagen geledenGOES - De eerste vijftien studenten van het Participatielab bij sociaal werkbedrijf De Betho in Goes hebben hun mbo-diploma niveau 1 in ontvangst genomen. De officiële uitreiking markeerde het einde van een traject waarin werken en leren centraal stonden. Tijdens de ceremonie sprak André van der Reest, voorzitter van het Dagelijks Bestuur van De Betho, zijn waardering uit: "Dit is een moment vol erkenning, verbinding en trots. Studenten én medewerkers hebben een uitzonderlijke prestatie geleverd."
3 dagen geleden