Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Overheidssteun zorgt alsnog voor tsunami van faillissementen'

'Overheidssteun zorgt alsnog voor tsunami van faillissementen'

ROTTERDAM (ANP) - Door de overheidssteun wegens de coronacrisis zijn 3800 bedrijven overeind gehouden, die in normale omstandigheden failliet zouden gaan. Dat berekende onderzoeksbureau Altares Dun & Bradstreet. De onderzoekers verwachten dat de bedrijven uiteindelijke alsnog zullen omvallen, wat leidt tot een "tsunami" van bankroeten.

Altares Dun & Bradstreet verwacht een "stilte voor de storm" en denkt dat de bijna vierduizend zogenoemde zombiebedrijven alsnog failliet gaan, alleen op een later moment. Wanneer dat zal zijn is volgens het bureau lastig te voorspellen.

Behalve de faillissementen waarschuwt het onderzoeksbureau ook voor een zogeheten 'double dip', een tweede klap voor de economie als er een eventuele tweede lockdown komt. Transport, industrie, bouw en groothandel zijn volgens het onderzoek de meest risicovolle sectoren. In het geval van een hernieuwde lockdown met economische consequenties volgen nog eens 3300 extra faillissementen.

Scenario

Het onderzoeksbureau analyseerde ruim drie miljoen bedrijven en baseert zich op het meest recente economische scenario van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) uit juni en de ontwikkeling van het bruto binnenlands product van Nederland.

Het OESO-scenario voorspelde volgens het onderzoeksbureau in de 12 maanden na de start van het vierde kwartaal van 2020 14.789 faillissementen, ruim 3300 faillissementen meer dan bij een eerste economische dip. De faillissementen zullen ook sneller toenemen door de matige groei van de economie volgend jaar die bij een tweede dip voorspeld wordt.

Afhankelijk

"Een dip in Nederland kan erger zijn dan in de rest van de wereld, omdat wij afhankelijk zijn van de landen om ons heen", legt Altares-onderzoeker Barry de Goeij uit. "Als het daar slecht gaat, dan gaat het bij ons ook slecht."

In 2019 gingen er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in totaal ruim 3200 bedrijven failliet, 2 procent meer dan in 2018.

Meer uit Financieel

Frankrijk wil meer bescherming staalsector tegen Chinese import

PARIJS (ANP/RTR) - Frankrijk wil dat er meer bescherming komt voor de Europese staalsector tegen het dumpen van goedkoop staal op de Europese markt door Chinese staalbedrijven. Dat heeft een woordvoerder van de Franse regering donderdag gezegd in een reactie op het nieuws dat staalconcern ArcelorMittal ongeveer zeshonderd banen schrapt bij Franse vestigingen.

10 minuten geleden
Motorfabrikant KTM legt productie stil door gebrek aan onderdelen

MATTIGHOFEN (ANP/BLOOMBERG) - De noodlijdende Oostenrijkse motorfabrikant KTM moet de productie drie maanden stilleggen vanwege een tekort aan onderdelen. Dit is ontstaan door een eerdere stop van 90 dagen in de productie, die nodig was om het bedrijf te reorganiseren.

48 minuten geleden
Trump dreigt met hogere importheffingen bij uitblijven deals

WASHINGTON (ANP/DPA/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft gedreigd alsnog hogere importheffingen op te leggen aan landen waarmee de Verenigde Staten geen deal kunnen sluiten. Twee weken geleden had hij deze zogenoemde wederkerige heffingen voor negentig dagen verlaagd naar 10 procent om ruimte te bieden aan onderhandelingen. Dat zijn tarieven voor landen die zelf ook heffingen hebben op Amerikaanse goederen.

53 minuten geleden
FlixBus merkt flinke vraag naar busreizen richting Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - FlixBus merkt een flinke vraag naar boekingen richting Amsterdam, waar dit jaar meerdere evenementen plaatsvinden. De busvervoerder constateert veel interesse voor ritjes rond Koningsdag, de viering van het 750-jarig bestaan van de stad en het festivalseizoen. FlixBus past daarom zijn capaciteit aan om te voldoen aan de toestroom van "recordaantallen" reizigers.

1 uur geleden
ACM spoort voedselbedrijven aan claims te controleren

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) spoort bedrijven in de levensmiddelensector aan hun duurzaamheidsclaims te controleren en zo nodig aan te passen. Volgens de toezichthouder worden er veel onduidelijke claims gedaan op producten, in advertenties en in winkels. Consumenten hebben juist behoefte aan duidelijkheid om duurzaamheid mee te wegen in hun keuze voor een bepaald eet- of drinkproduct, meent de ACM.

1 uur geleden
Na ING verlaagt ook ABN AMRO spaarrente

AMSTERDAM (ANP) - Ook ABN AMRO gaat de spaarrente verlagen. Vanaf volgende maand krijgen spaarders over het spaarsaldo tot en met 500.000 euro nog maar 1,25 procent rente. Dat is nu 1,5 procent. De renteverlaging geldt voor zowel particuliere als zakelijke spaarders. Ook de rente op kinderspaarrekeningen daalt met een kwart procentpunt.

2 uur geleden
Albert Heijn, Etos en Gall & Gall vinden nieuwe topvrouw bij bol

ZAANDAM (ANP) - Margaret Versteden-Van Duijn is vanaf september de nieuwe topvrouw van Albert Heijn, Etos en Gall & Gall. Zij volgt Marit van Egmond op, die in maart al haar vertrek aankondigde. Versteden-Van Duijn staat nu nog aan het roer van bol, de webwinkel die net als Albert Heijn, Etos en Gall & Gall onder moederconcern Ahold Delhaize valt.

2 uur geleden