
'Overheidssteun zorgt alsnog voor tsunami van faillissementen'
ROTTERDAM (ANP) - Door de overheidssteun wegens de coronacrisis zijn 3800 bedrijven overeind gehouden, die in normale omstandigheden failliet zouden gaan. Dat berekende onderzoeksbureau Altares Dun & Bradstreet. De onderzoekers verwachten dat de bedrijven uiteindelijke alsnog zullen omvallen, wat leidt tot een "tsunami" van bankroeten.
Altares Dun & Bradstreet verwacht een "stilte voor de storm" en denkt dat de bijna vierduizend zogenoemde zombiebedrijven alsnog failliet gaan, alleen op een later moment. Wanneer dat zal zijn is volgens het bureau lastig te voorspellen.
Behalve de faillissementen waarschuwt het onderzoeksbureau ook voor een zogeheten 'double dip', een tweede klap voor de economie als er een eventuele tweede lockdown komt. Transport, industrie, bouw en groothandel zijn volgens het onderzoek de meest risicovolle sectoren. In het geval van een hernieuwde lockdown met economische consequenties volgen nog eens 3300 extra faillissementen.
Scenario
Het onderzoeksbureau analyseerde ruim drie miljoen bedrijven en baseert zich op het meest recente economische scenario van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) uit juni en de ontwikkeling van het bruto binnenlands product van Nederland.
Het OESO-scenario voorspelde volgens het onderzoeksbureau in de 12 maanden na de start van het vierde kwartaal van 2020 14.789 faillissementen, ruim 3300 faillissementen meer dan bij een eerste economische dip. De faillissementen zullen ook sneller toenemen door de matige groei van de economie volgend jaar die bij een tweede dip voorspeld wordt.
Afhankelijk
"Een dip in Nederland kan erger zijn dan in de rest van de wereld, omdat wij afhankelijk zijn van de landen om ons heen", legt Altares-onderzoeker Barry de Goeij uit. "Als het daar slecht gaat, dan gaat het bij ons ook slecht."
In 2019 gingen er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in totaal ruim 3200 bedrijven failliet, 2 procent meer dan in 2018.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag hoger geƫindigd. Gedurende de handelssessie zakten de aandelenbeurzen op Wall Street nog even weg. Beleggers reageerden op berichten dat de Amerikaanse president Donald Trump de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, wilde ontslaan. De koersen herstelden echter nadat Trump had gezegd dat Powells ontslag "zeer onwaarschijnlijk is", al sluit hij niets uit.
6 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De hoeveelheid geld die de Europese Commissie beschikbaar stelt voor de klimaattransitie en de verduurzaming van de industrie is te klein. Dat stelt Transport & Environment (T&E) in reactie op de nieuwe EU-meerjarenbegroting. Volgens de milieu- en klimaatlobbygroep maakt de Europese Commissie onvoldoende gebruik van de verduurzaming van de transportsector om het concurrentievermogen te versterken.
8 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De nieuwe Europese landbouwbegroting brengt veel onzekerheid met zich mee voor boeren en tuinders. Daarvoor waarschuwt voorzitter Ger Koopmans van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - ASML is woensdag gekelderd op de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers verwerkten de kwartaalresultaten van het Veldhovense bedrijf, dat nog niet kon bevestigen in hoeverre het volgend jaar zal groeien. Aanleiding is de "toenemende onzekerheid" door macro-economische en geopolitieke ontwikkelingen. ASML zag 11,4 procent van zijn beurswaarde verdampen.
10 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Het zonnepark in de buurt van Schiphol waarvan de panelen zonlicht zodanig weerkaatsen dat ze piloten verblinden, moet van de rechter deels verdwijnen. Maar daarmee is het probleem volgens Schiphol niet verholpen. Ook delen van het zonnepark die van de rechter mogen blijven zorgen voor een "onaanvaardbaar veiligheidsrisico", reageert de luchthaven. Schiphol hoopt dat een deze week verstuurd handhavingsverzoek van de ILT-Luchtvaartautoriteit "tot verdere actie zal leiden".
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland heeft meer ASML's nodig om de innovatie aan te jagen. De uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling (R&D) lopen al jaren achter op de Europese doelstelling. ASML steekt wel veel geld in innovatie, maar de Veldhovense chipmachinefabrikant geeft meer uit dan de volgende tien bedrijven uit de R&D Top 30. Daarmee is Nederland kwetsbaar, waarschuwen onderzoekers van TNO.
12 uur geledenHAARLEM (ANP) - Het zonnepark in de buurt van Schiphol waarvan de panelen zonlicht zodanig weerkaatsen dat ze piloten verblinden, moet deels verdwijnen. Dat heeft de rechtbank in Haarlem woensdag bepaald. Schiphol had een kort geding aangespannen tegen de eigenaar van het zonnepark, De Groene Energie Corridor. Volgens de luchthaven zijn er risico's voor de vliegveiligheid.
12 uur geleden