Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-EU-onderhandelaar kandidaat Franse presidentsverkiezingen

Oud-EU-onderhandelaar kandidaat Franse presidentsverkiezingen

PARIJS (ANP) - Voormalig EU-onderhandelaar voor de brexit, Michel Barnier, stelt zich kandidaat voor de Franse presidentsverkiezingen. De Fransman maakte donderdag bekend dat hij namens de centrumrechtse partij Les Républicains (LR) volgend jaar mee wil doen aan de presidentsverkiezingen.

In een interview met TF1 vertelde de 70-jarige Barnier dat hij "Frankrijk weer gerespecteerd wil maken". Barnier wil het opnemen tegen zittend president Emmanuel Macron, met wie hij nauw samenwerkte tijdens de brexitonderhandelingen, om "het land te veranderen". Hij sloeg een meer rechtse toon aan dan de president en sprak bijvoorbeeld over de noodzaak om "het gezag van de staat te herstellen" en "de immigratie te beperken".

In de jaren 70 begon Barnier zijn politieke carrière, toen als jongste parlementslid ooit van Frankrijk. Hij was onder meer minister van Buitenlandse Zaken en Landbouw en werd in 2016 hoofdonderhandelaar namens de Europese Unie (EU) voor de brexit. In de internationale pers kreeg hij vanwege die rol veel aandacht, maar bij het Franse publiek is hij relatief onbekend.

Barnier is het meest prominente lid van de centrumrechtse partij Les Républicains dat heeft gezegd zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen. Het is nog niet duidelijk of de partij een voorverkiezing organiseert of het lid dat het hoogste in de peilingen staat later dit jaar als kandidaat naar voren schuift.

Bij de presidentsverkiezingen in 2022 wordt Marine Le Pen van de rechts-populistische partij Rassemblement National (RN) waarschijnlijk de belangrijkste tegenstander van Macron.

Meer uit Buitenland

EU-ombudsman bekritiseert fraudeaanpak Europarlement na Qatargate

BRUSSEL (ANP) - De Europese Ombudsman is kritisch over antifraudemaatregelen bij het Europees Parlement. Het Europarlement heeft weliswaar de ethische regels aangescherpt na het omkoopschandaal vorig jaar waarbij Europarlementariërs geld ontvingen van Qatar en Marokko. Maar de ombudsman vindt het onduidelijk hoe die nieuwe maatregelen worden gecontroleerd.

18 minuten geleden
Britse premier onder vuur van partijgenoten over migratieplan

LONDEN (ANP) - Conservatieve parlementariërs klagen steen en been dat hun premier Rishi Sunak niet in staat lijkt illegale migratie te stoppen. Ze vinden zijn voornaamste plan om dat te doen in samenwerking met Rwanda ook ontoereikend. Dinsdag komt het Lagerhuis bijeen om over Sunaks inmiddels aangepaste plan te debatteren en te stemmen.

19 minuten geleden
Onvermurwbaar Hongarije jaagt EU-landen schrik aan

BRUSSEL (ANP) - EU-landen maken zich zorgen over het verzet van Hongarije tegen hulp aan Oekraïne en de volgende stap voor dat land naar EU-lidmaatschap. Drie dagen voor de EU-top waar de EU-leiders het daarover eens hopen te worden, geeft Hongarije nog geen krimp.

1 uur geleden
Raad van Europa bezorgd over asielzoekers aan Finse grens

STRAATSBURG (ANP) - De Raad van Europa, die toeziet op de naleving van de mensenrechten in Europa, heeft Finland laten weten zorgen te hebben over de rechten en verzorging van asielzoekers aan de Finse grens, nu Finland zijn grens met Rusland heeft gesloten.

1 uur geleden
Twee doden bij schietpartij in Zwitserland, politie zoekt dader

SION (ANP/RTR) - De Zwitserse politie is op zoek naar een man die twee mensen heeft doodgeschoten in de Zwitserse plaats Sion. Een derde raakte gewond, aldus de politie.

2 uur geleden
VN-chef hamert op klimaattop op het belang van uitfasering en geld

DUBAI (ANP) - VN-chef António Guterres is maandag speciaal ingevlogen op de klimaattop in Dubai om politici en onderhandelaars aan te moedigen snel tot een overeenkomst te komen. De onderhandelende partijen moeten het nog eens worden over óf fossiele brandstoffen uitgefaseerd gaan worden en over het geld dat daarvoor nodig is.

3 uur geleden
Hooggerechtshof geeft Modi gelijk in kwestie Jammu en Kashmir

NEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - Het Indiase hooggerechtshof heeft de regering van premier Modi gelijk gegeven in het ontnemen van de gedeeltelijke autonomie van Jammu en Kashmir in het noorden van India. In 2019 zei de Indiase regering dat het gebied onder het centrale bestuur van New Delhi moest vallen en maakte het grondwettelijke recht op autonomie van Jammu en Kashmir ongedaan.

3 uur geleden