
Ook Wall Street omhoog door hoop op coronamedicijn
NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag met stevige winsten gesloten. Het sentiment werd gesteund door een hoopgevend bericht over het onderzoek naar een potentieel coronamedicijn. Beleggers reageerden verder op een grote stroom bedrijfsresultaten en op nieuwe cijfers over de Amerikaanse economie. De markt schrok niet van het rentebesluit van de Federal Reserve, die niet met nieuwe steunmaatregelen kwam.
De Dow-Jonesindex eindigde 2,2 procent hoger op 24.633,86 punten. De breed samengestelde S&P 500 won 2,7 procent tot 2939,51 punten en techbeurs Nasdaq kreeg er 3,6 procent bij op 8914,71 punten.
Een experimenteel coronamedicijn van farmaceut Gilead Sciences hielp coronapatiënten bij een proef sneller herstellen dan normale zorg. Volgens het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), dat het onderzoek uitvoerde, gaat het om "best goed nieuws". Ook gaan er al geruchten dat toezichthouders het middel bij wijze van noodingreep al snel willen toelaten voor grootschalig gebruik. Op de beurs dikte het aandeel Gilead bijna 6 procent aan.
Alphabet
Google-moeder Alphabet opende de boeken en kreeg er een kleine 9 procent aan beurswaarde bij. Het bedrijf groeide vooral met zijn zoekmachine, videowebsite YouTube en de clouddiensten. In maart kreeg de groei echter een tik toen de reclameinkomsten fors terugliepen.
Aan het cijferfront ging de aandacht daarnaast uit naar Boeing, dat zo'n 6 procent won. De vliegtuigmaker kampt door de coronacrisis met de nodige tegenwind. Zo is de vraag naar vliegtuigen en diensten minder, nu maatschappijen wereldwijd hun vliegtuigen aan de grond houden. Om kosten te besparen wil Boeing afscheid nemen van circa 10 procent van zijn personeelsbestand.
Olieprijzen
Op Wall Street stond de Amerikaanse economie als geheel eveneens in de schijnwerpers. In het eerste kwartaal van dit jaar kromp de economie volgens een eerste raming met 4,8 procent. Dat is flink meer dan economen in doorsnee hadden voorzien. De Federal Reserve blijft voorlopig doorgaan met het opkopen van obligaties en zal de economie blijven ondersteunen. Maar volgens de Amerikaanse koepel van centrale banken is het momenteel niet nodig om de toch al lage rente in de Verenigde Staten verder te verlagen.
De olieprijzen toonden herstel na de zware prijsdalingen van de afgelopen tijd. Een vat Amerikaanse olie kostte bijna een kwart meer op 15,37 dollar. Brentolie werd ruim 11 procent duurder op 22,74 dollar per vat. De euro was 1,0870 dollar waard, tegen 1,0851 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.
46 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Autodealers moeten in sommige gevallen afspraken met Citroën-eigenaren verzetten vanwege een tekort aan onderdelen voor het vervangen van defecte airbags. Het is nog onduidelijk wanneer er weer voldoende airbags beschikbaar zijn.
57 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Een groep Nederlandse banken belooft het invorderen van betaalachterstanden te pauzeren bij klanten die bij de gemeente om schuldhulpverlening hebben gevraagd. Onder andere ING, ABN AMRO, Rabobank en ASN Bank hebben daarover afspraken gemaakt met de brancheorganisatie voor schuldhulpverlening NVVK. Het tijdelijk stopzetten van de incasso moet het oplossen van problematische schulden makkelijker maken.
1 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in juni iets opgelopen tot 2 procent op jaarbasis, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige schatting. In mei werd het dagelijks leven in de eurozone nog 1,9 procent duurder. De stijging van de consumentenprijzen in het eurogebied ligt daarmee in lijn met de doelstelling van 2 procent van de Europese Centrale Bank (ECB).
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwe topman van JDE Peet's, het bedrijf achter merken als Douwe Egberts en Pickwick, wil in de komende jaren 500 miljoen euro aan kosten besparen. De besparingen moeten komen uit een vereenvoudiging van de productenportefeuille en het organisatiemodel, efficiënter werken en een verhoging van de productiviteit. Meer dan de helft van de besparingen moet tegen eind 2027 zijn bereikt.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De massaclaim van de Consumentenbond tegen Booking.com heeft in minder dan een week al meer dan 130.000 aanmeldingen ontvangen. Een woordvoerster van de bond noemt dat "heel veel". Na de aankondiging van de claim donderdag lag de aanmeldwebsite er zelfs tijdelijk uit door de grote hoeveelheid aanmeldingen. Inmiddels werkt alles weer en blijven de aanmeldingen binnenstromen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Consumenten betalen over de grens, wel degelijk een stuk minder voor hun boodschappen dan in Nederland. Dat stelt de Consumentenbond na een peiling bij dertig supermarktketens in België, Duitsland en Frankrijk. Daarmee is er weer een studie naar de prijzen in de supermarkt. Eerder dit jaar wierp toenmalig NSC-Kamerlid Pieter Omtzigt de discussie over dure boodschappen opnieuw op, door te wijzen op het prijsverschil van een potje appelmoes bij Albert Heijn in Nederland en België.
5 uur geleden