Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoekers: Nederland wordt conservatiever

Onderzoekers: Nederland wordt conservatiever

AMSTERDAM (ANP) - Voor het eerst in bijna veertig jaar zijn jongeren in Nederland minder vooruitstrevend dan de generaties voor hen. Jongeren die in de jaren tachtig en negentig zijn geboren zijn duidelijk conservatiever dan babyboomers, mensen die in de jaren na de Tweede Wereldoorlog het levenslicht zagen.

Van de dertigers vindt 11,5 procent dat abortus zelden of nooit te rechtvaardigen valt. Onder vijftigers en zestigers is dat net iets meer dan 7 procent en het verschil wordt volgens onderzoekers alleen maar groter.

"In het verleden waren de ouderen altijd conservatiever. Maar de trend dat Nederland alsmaar progressiever wordt, is duidelijk gestopt", zegt Quita Muis van de Universiteit van Tilburg in een interview met het AD.

Nieuw conservatisme

"Het lijkt erop dat de jongere generaties op zoek zijn naar nieuwe structuur om hun identiteit aan op te hangen. Daarbij komen ze uit bij dingen van vroeger." Ook over euthanasie wordt behoudender gedacht, aldus de socioloog. Ze spreekt in de krant van 'nieuw conservatisme', dat losstaat van religie. Het is volgens Muis nog te vroeg om te bepalen of deze trend zich doorzet.

Basis voor de conclusies is een al bijna veertig jaar lopend Europees onderzoek. Daarin wordt - ook van bijna 7000 Nederlanders - de mening gevraagd over zaken als zelfdoding, abortus en homoseksualiteit. De meest recente resultaten van dat onderzoek worden binnenkort gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Mens en Maatschappij.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Technologie

'Computermodel beperkt risico's bij zwangerschap'

MAASTRICHT (ANP) - Een computermodel dat inschat hoeveel risico aanstaande moeders lopen op zwangerschapscomplicaties, is erg succesvol. Dat staat in een promotieonderzoek van Pim van Montfort, meldt het Maastricht UMC+.

4 dagen geleden
Nederlanders vinden robot voor micro-operatie uit

MAASTRICHT (ANP) - Sommige operaties, bijvoorbeeld aan heel kleine bloedvaatjes, zijn slechts voor enkele chirurgen weggelegd doordat iedere trilling van de hand telt. Maar volgens het Maastricht UMC+ kunnen ze in de toekomst waarschijnlijk toch door meer artsen worden uitgevoerd dankzij een Nederlandse vinding: supermicrochirurgische operaties met robotondersteuning.

1 week geleden
Lancering ESA-satelliet richting zon geslaagd

CAPE CANAVERAL (ANP) - De lancering van een satelliet van de Europese ruimteorganisatie ESA richting de zon is geslaagd. Maandag om 05.03 uur (Nederlandse tijd) werd de Solar Orbiter vanuit het Amerikaanse Cape Canaveral in Florida de ruimte in gestuurd met behulp van een Atlas V 411-raket.

2 weken geleden
Schubdier is mogelijk bron coronavirus

PEKING (ANP/RTR) - Het schubdier is mogelijk een bron van het coronavirus waar in China al meer dan 630 mensen aan zijn overleden, zeggen Chinese onderzoekers. Het zoogdier wordt illegaal verhandeld voor zijn schubben en voor zijn vlees.

2 weken geleden
'Nieuwe' wesp ontdekt in Vondelpark

AMSTERDAM (ANP) - In het Vondelpark in Amsterdam is een tot nog toe onbekende wesp gevonden. Dat meldt de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Het beestje is meteen vernoemd naar het park en heet voortaan Aphaereta vondelparkensis.

4 weken geleden
Wetenschappers maken slangengif in lab

UTRECHT (ANP) - Onderzoekers hebben gifklieren van slangen laten groeien en slangengif laten produceren in een lab. Slangengif kan een bron voor medicijnen zijn, maar het 'melken' van echte slangen is natuurlijk een hachelijke onderneming.

1 maand geleden
'Grotere kans op sterfte door te veel vitamine B12'

GRONINGEN (ANP) - Wetenschappers van het UMCG in Groningen waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van te veel vitamine B12. Volgens de onderzoekers hebben mensen met een hogere waarde van deze vitamine in het bloed een grotere kans op sterven.

1 maand geleden