Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek FNV: mensen willen meer zeggenschap over werkplek

Onderzoek FNV: mensen willen meer zeggenschap over werkplek

UTRECHT (ANP) - Werknevers moeten ook na corona de mogelijkheid krijgen om thuis te kunnen werken. Dat vindt althans het overgrote deel van de thuiswerkers die vakbond FNV ondervroeg. Personeel voor wie thuiswerken mogelijk is, wil daarom in de toekomst meer zeggenschap hebben over de werkplek, zo wordt geconcludeerd.

Volgens FNV vulden bijna 5400 werknemers, voornamelijk afkomstig uit de financiële sector, overheidssectoren en zorg en welzijn de vragenlijst in. Circa negen op de tien ondervraagden wil ook na corona zelf meebepalen waar ze aan de slag gaan. Ruim 14 procent van de werknemers wil alleen nog maar thuiswerken, 5 procent gaat het liefst alleen naar kantoor.

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong spreekt van een duidelijk signaal van de achterban. "Veel mensen zijn tevreden over thuiswerken en willen dat deels blijven doen. Zij willen dit voor de toekomst vastgelegd zien in de wet, in plaats van dat alleen de werkgever straks weer kan opleggen waar gewerkt moet worden. Dat past ook bij deze tijd waarin werknemers meer zeggenschap over hun werk belangrijk vinden."

Cao-afspraken

Uit de enquête komt naar voren dat werknemers vooral cao-afspraken over thuiswerken als oplossing zien. Daarbij zou een werkgever aan moeten geven waarom niet kan worden thuisgewerkt. Een klein deel van de werknemers, zo'n 4 procent, zegt al genoeg zeggenschap te hebben.

Volgens Jong is het niet meer van deze tijd dat een werkgever eenzijdig bepaalt waar moet worden gewerkt. Zeker omdat thuiswerken de voorbije twee jaar prima lukte. "Werknemers willen naar kantoor voor specifieke werkzaamheden, maar voor dagelijkse werkzaamheden prefereert men de thuiswerkplek. Je kunt je er in het algemeen gewoon beter concentreren", aldus Jong.

De Sociaal-Economische Raad bereidt momenteel een advies voor over de toekomst van het thuiswerken, benadrukt FNV. Ook in de Tweede Kamer komt binnenkort een wetsvoorstel aan de orde dat de positie van werknemers sterker wil maken in het bepalen van de werkplek. Het kabinet wacht daarbij het SER-advies af. De FNV zegt de uitkomsten van het eigen thuiswerkonderzoek bij haar inbreng in de SER mee te zullen nemen.

Meer uit Financieel

Beurzen New York eindigen met bescheiden winst

NEW YORK (ANP) - De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters lieten maandag een klein herstel zien, ondanks nieuwe importheffingen van president Donald Trump voor buurland Mexico en de Europese Unie. Trump wil vanaf 1 augustus een tarief van 30 procent invoeren op producten van de twee belangrijke handelspartners van de Verenigde Staten. Beleggers lieten zich hierdoor echter niet afschrikken en focusten op de stroom economische cijfers en bedrijfsresultaten die deze week aankomt.

4 minuten geleden
Bloomberg: Trump investeert 70 miljard dollar in AI en energie

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump kondigt dinsdag een investeringspakket aan van 70 miljard dollar voor kunstmatige intelligentie en energie. Het initiatief is onderdeel van een bredere inspanning van het Witte Huis om de ontwikkeling van deze opkomende technologieën te versnellen, zegt een regeringsfunctionaris tegen persbureau Bloomberg.

2 uur geleden
Tegenvaller Volvo door uitstel elektrische auto's en heffingen VS

GÖTEBORG (ANP/BLOOMBERG) - Het Zweedse autoconcern Volvo moet 11,4 miljard Zweedse kroon (ruim 1 miljard euro) afschrijven door vertragingen bij de introductie van elektrische modellen en oplopende kosten van Amerikaanse importheffingen. Volgens de autofabrikant zal dit de nettowinst in het tweede kwartaal met 9 miljard kroon drukken.

3 uur geleden
Importheffing VS bemoeilijkt besluitvorming ECB, meldt Reuters

FRANKFURT (ANP) - De dreigende Amerikaanse importheffing van 30 procent voor de Europese Unie heeft het voor de Europese Centrale Bank (ECB) moeilijker gemaakt om tot besluiten te komen. Desondanks zal de centrale bank het rentetarief in de eurozone volgende week waarschijnlijk onveranderd laten. Dat hebben vijf ECB-beleidsmakers verteld aan persbureau Reuters.

3 uur geleden
Rechter: hef Oekraïens beslag op Nederlandse belangen Gazprom op

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag heeft in een kort geding besloten dat twee Oekraïense bedrijven, Slavutich en Zhnyva, hun beslag op aandelen van het Russische staatsbedrijf Gazprom in Nederlandse vennootschappen moeten opheffen.

4 uur geleden
Vrees voor tarievenoorlog bederft stemming op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters op het Damrak gingen maandag omlaag, hoewel de verliezen in het laatste handelsuur wel iets afnamen. Beleggers vrezen dat een handelsoorlog op handen is, nu de EU dreigt met vergeldingsheffingen ter waarde van 72 miljard euro als er voor 1 augustus geen akkoord met de Verenigde Staten wordt bereikt.

4 uur geleden
Gasproductie Nederland gedaald, productiedaling op zee remt af

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse gasproductie op land en op zee is vorig jaar opnieuw gedaald. De productiedaling op zee begint wel af te remmen, meldt TNO. Volgens het onderzoeksinstituut is het waarschijnlijk dat de gasproductie de komende jaren stabiliseert.

5 uur geleden