Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: angst is in zweet terug te vinden

Onderzoek: angst is in zweet terug te vinden

UTRECHT (ANP) - Angstzweet heeft een andere chemische samenstelling dan zweet dat vrijkomt bij andere emoties. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit Utrecht vastgesteld.

Ze onderwierpen 24 mannen aan een onderzoek. Na het tonen van horrorfilms werd okselzweet afgenomen. Daarna kregen de mannen grappige filmscènes te zien en ook Rail Away, een tv-programma waarbij een trein door rustgevende landschappen trekt. Daarop werd eveneens zweet ingezameld.

Het angstzweet is echt "heel anders" dan zweet bij geluk of bij een neutrale stemming, aldus de onderzoekers. De resultaten zijn nog maar "een eerste stap" in het blootleggen van de "chemische vingerafdruk" van diverse lichaamsgeuren, aldus de universiteit.

De Universiteit Utrecht heeft een speciaal laboratorium ingericht: het smell-lab voor geuronderzoek. De wetenschappers willen verder uitvinden hoe geuren gedrag beïnvloeden."

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

roboehlen 1 week geleden
De expressie ''angstzweet'' zal niet nergens vandaan komen. Mijn honden hebben precies door wie bang of angstig voor hun is en dan zien ze al aan hun gedrag. Dan willen ze juist op diegene af, niet druk of onrustig maar omdat ze het niet kunnen plaatsen. Als mensen gewoon zelfverzekerd langslopen, al is het vlak langs, is er niets aan de hand en schenken de honden ook geen aandacht aan hun. Ik heb het over twee huskies.

Meer uit Technologie

Onderzoekprogramma moet arme Rotterdamse kinderen helpen

ROTTERDAM (ANP) - Wetenschappers en hulpverleners gaan samenwerken om te achterhalen hoe ze Rotterdamse kinderen die in armoede leven beter kunnen helpen dan nu het geval is. In Rotterdam groeit een op de vijf kinderen in armoede op, stelt de gemeente. "Hierdoor kunnen ze last hebben van stress en schaamte en raken ze soms in een sociaal isolement."

1 maand geleden
Onderzoek: chemische bedrijven overtreden vaak veiligheidsregels

LEIDEN (ANP) - Nederlandse chemische bedrijven overtreden geregeld veiligheidsregels. Dat melden onderzoekers van de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze onderzochten 3650 inspectierapporten die zijn opgesteld tussen 2006 en 2017. De regels werden in die periode 7362 keer overtreden.

1 maand geleden
'Computermodel beperkt risico's bij zwangerschap'

MAASTRICHT (ANP) - Een computermodel dat inschat hoeveel risico aanstaande moeders lopen op zwangerschapscomplicaties, is erg succesvol. Dat staat in een promotieonderzoek van Pim van Montfort, meldt het Maastricht UMC+.

1 maand geleden
Nederlanders vinden robot voor micro-operatie uit

MAASTRICHT (ANP) - Sommige operaties, bijvoorbeeld aan heel kleine bloedvaatjes, zijn slechts voor enkele chirurgen weggelegd doordat iedere trilling van de hand telt. Maar volgens het Maastricht UMC+ kunnen ze in de toekomst waarschijnlijk toch door meer artsen worden uitgevoerd dankzij een Nederlandse vinding: supermicrochirurgische operaties met robotondersteuning.

1 maand geleden
Lancering ESA-satelliet richting zon geslaagd

CAPE CANAVERAL (ANP) - De lancering van een satelliet van de Europese ruimteorganisatie ESA richting de zon is geslaagd. Maandag om 05.03 uur (Nederlandse tijd) werd de Solar Orbiter vanuit het Amerikaanse Cape Canaveral in Florida de ruimte in gestuurd met behulp van een Atlas V 411-raket.

1 maand geleden
Schubdier is mogelijk bron coronavirus

PEKING (ANP/RTR) - Het schubdier is mogelijk een bron van het coronavirus waar in China al meer dan 630 mensen aan zijn overleden, zeggen Chinese onderzoekers. Het zoogdier wordt illegaal verhandeld voor zijn schubben en voor zijn vlees.

2 maanden geleden
'Nieuwe' wesp ontdekt in Vondelpark

AMSTERDAM (ANP) - In het Vondelpark in Amsterdam is een tot nog toe onbekende wesp gevonden. Dat meldt de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Het beestje is meteen vernoemd naar het park en heet voortaan Aphaereta vondelparkensis.

2 maanden geleden