
Omzet Siemens stijgt door herstel fabrieksautomatisering in China
MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Duitse industrieconcern Siemens heeft in het afgelopen kwartaal meer omzet geboekt. Het industriële conglomeraat profiteerde vooral van een herstel van Chinese orders voor producten die helpen fabrieken in het land te automatiseren. Ook kreeg Siemens een aantal grote orders voor treinen in Europa en de Verenigde Staten.
Dankzij het herstel in China wist Siemens tegenvallende verkopen op de Duitse thuismarkt te compenseren. De totale omzet steeg met 6 procent tot bijna 20 miljard euro. De fabrikant bevestigde ook zijn verwachting van een omzetgroei van 7 procent dit jaar. Siemens merkte daarbij wel op dat de wereldwijde economische onzekerheid groot blijft door de handelsspanningen.
De nettowinst steeg met 11 procent tot 2,4 miljard euro en de totale orders namen toe met 10 procent tot 21,6 miljard euro. Siemens profiteerde ook van enorme investeringen in datacenters, die de vraag naar schakelapparatuur voor stroomdistributie en software hebben gestimuleerd. Dankzij sterke verkopen van elektrische locomotieven in de VS en Europa stegen de orders van het onderdeel mobiliteit met 22 procent tot 3,9 miljard euro.
Banen schrappen
Siemens kondigde in maart aan wereldwijd ongeveer 6000 banen te schrappen, waarvan 2850 in Duitsland, om de winstgevendheid te verbeteren. Vooral de automatiseringsafdeling en de tak voor laadsystemen van elektrische auto's worden daarbij getroffen.
Met meer dan 28 fabrieken en 48.000 werknemers in de VS is Siemens naar eigen zeggen goed gepositioneerd om de Amerikaanse importheffingen het hoofd te bieden. Het bedrijf maakt de meeste producten die het in de VS verkoopt lokaal en importeert slechts in beperkte mate rechtstreeks uit China.
Hoge verwachtingen
In een toelichting op de resultaten zei topman Roland Busch hoge verwachtingen te hebben van de nieuwe Duitse regering. Hij riep bondskanselier Friedrich Merz wel op om "verantwoordelijk te handelen in deze moeilijke tijden". De regering moet er volgens de topman alles aan doen om de groei te bevorderen en de democratie te verdedigen.
Meer uit Financieel
DEN BOSCH (ANP) - De voor beleggingsfraude veroordeelde oud-directeur van Easy Life moet nu ook de cel in voor faillissementsfraude. John W. ging in 2008 failliet nadat aan het licht was gekomen dat hij deelnemers aan zijn beleggingsfonds voor tientallen miljoenen euro's had benadeeld. Desondanks hield hij er na zijn persoonlijke bankroet een luxueus leven op na door geld verborgen te houden voor de curator. Daarvoor moet hij nu vier jaar de cel in, besliste de rechtbank in Den Bosch donderdag.
12 minuten geledenTILBURG (ANP) - Snackfabrikant Van Geloven, bekend van merken als Mora en Van Dobben, is van plan om de helft van zijn productielocaties in Nederland en België te sluiten. De voorgenomen ingreep heeft gevolgen voor 142 medewerkers, van wie 67 in Nederland, meldt het bedrijf. Met de plannen hoopt het concern de continuïteit van het bedrijf te borgen en verder te groeien in Nederland, België en daarbuiten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Consumenten kunnen profiteren van de dalende gasprijs door over te stappen naar een beter energiecontract, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Ondanks goedkoper gas constateert de markttoezichthouder namelijk dat de tarieven van verschillende leveranciers flink hoger zijn dan die van vergelijkbare contracten bij andere leveranciers.
2 uur geledenARNHEM (ANP) - Het blijft nog steeds onzeker of na 2030 altijd genoeg stroom kan worden geleverd, zegt hoogspanningsnetbeheerder TenneT. Het bedrijf waarschuwde hier de afgelopen jaren ook al voor omdat de vraag naar elektriciteit toeneemt, traditionele stroomopwekking verdwijnt en hernieuwbare energiebronnen niet altijd constant stroom produceren. TenneT roept daarom op om haast te maken met onderzoek naar de beste manieren om op momenten van tekorten toch iets achter de hand te hebben. Ook pleit TenneT voor onderzoek naar manieren om energieopslag in bijvoorbeeld batterijen te stimuleren.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft TikTok gewaarschuwd dat het advertentiebeleid op de populaire socialemedia-app indruist tegen de Verordening digitale diensten. De Commissie noemt de app niet transparant omdat er geen openbare advertentiedatabase is.
2 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar iets zwakker gegroeid dan eerder gemeld. Volgens een nieuwe raming van het Europese statistiekbureau Eurostat bedroeg de groei 0,3 procent in vergelijking met een kwartaal eerder. Bij een eerste schatting werd nog een groei van 0,4 procent op kwartaalbasis gemeld.
3 uur geledenZOETERMEER (ANP) - De daling van het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen is "een voorbode voor nog minder nieuwbouwwoningen", reageert voorzitter Arno Visser van Bouwend Nederland op nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). "Deze cijfers schetsen een sombere toekomst voor iedereen die naarstig op zoek is naar een huis."
3 uur geleden