
Omtzigts NSC zwijgt, laat gesprekspartners beduusd achter
DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt en zijn partij NSC blijven ook woensdagochtend zwijgen over het besluit om nu niet verder te praten over de vorming van een rechts meerderheidskabinet. De partijleider zelf noch zijn voorlichters zijn bereikbaar voor commentaar. Intussen blijven zijn drie gesprekspartners beduusd achter. Zij hopen dat hij woensdagavond alsnog aanschuift bij het gesprek met informateur Ronald Plasterk, zodat hij uitleg kan geven bij zijn besluit de gesprekken te beëindigen.
Het is nog onduidelijk of Omtzigt ingaat op de uitnodiging van Plasterk. Waar het bureau van de informateur normaal gesproken zegt dat Plasterk de fractievoorzitters "ontvangt", staat in de persaankondiging van woensdag alleen dat hij de onderhandelaars heeft uitgenodigd.
Omtzigt stuurde dinsdagavond een mail aan de leden van NSC waarin hij zijn besluit toelichtte. Ook zat hij aan tafel in de RTL-talkshow Humberto. Maar zijn gesprekspartners moeten het tot dusver stellen met een appje, dat zij pas ontvingen nadat diverse media over het besluit van Omtzigt hadden gepubliceerd.
Statements fractievoorzitters
Waar de NSC-fractievoorzitter sinds zijn talkshowoptreden - ook voor de pers - niet of nauwelijks bereikbaar is, hebben de onderhandelaars van de andere drie partijen stuk voor stuk een statement gegeven tegenover journalisten. Daarin uitten zij hun onbegrip over de situatie. Zo geeft BBB-leider Van der Plas aan dat het haar niet duidelijk is of Omtzigt nooit meer terug wil keren aan de onderhandelingstafel. "Dat weet ik niet, want ik snap het niet."
Alle drie eisen ze vooral tekst en uitleg van Omtzigt. Dilan Yeşilgöz (VVD), Geert Wilders (PVV) en Van der Plas hebben hun hoop gevestigd op een gesprek met de informateur op woensdagavond, hoewel ook zij niet weten of de NSC-leider daarbij is. "Ik kan me niet voorstellen dat hij er dan niet zou zijn", aldus Wilders. "Dan is er toch wel een hele andere Pieter opgestaan."
Yeşilgöz
Voor Yeşilgöz is de actie van Omtzigt ook nog volledig onduidelijk. Ze noemt het "wel zo netjes dat je gewoon komt richting de mensen met wie je al maanden in gesprek bent, om toe te lichten wat je plan nu is, waarom je dit doet en hoe je denkt dat we het beste verder kunnen".
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
2 dagen geleden