Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omtzigts NSC zwijgt, laat gesprekspartners beduusd achter

Omtzigts NSC zwijgt, laat gesprekspartners beduusd achter

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt en zijn partij NSC blijven ook woensdagochtend zwijgen over het besluit om nu niet verder te praten over de vorming van een rechts meerderheidskabinet. De partijleider zelf noch zijn voorlichters zijn bereikbaar voor commentaar. Intussen blijven zijn drie gesprekspartners beduusd achter. Zij hopen dat hij woensdagavond alsnog aanschuift bij het gesprek met informateur Ronald Plasterk, zodat hij uitleg kan geven bij zijn besluit de gesprekken te beëindigen.

Het is nog onduidelijk of Omtzigt ingaat op de uitnodiging van Plasterk. Waar het bureau van de informateur normaal gesproken zegt dat Plasterk de fractievoorzitters "ontvangt", staat in de persaankondiging van woensdag alleen dat hij de onderhandelaars heeft uitgenodigd.

Omtzigt stuurde dinsdagavond een mail aan de leden van NSC waarin hij zijn besluit toelichtte. Ook zat hij aan tafel in de RTL-talkshow Humberto. Maar zijn gesprekspartners moeten het tot dusver stellen met een appje, dat zij pas ontvingen nadat diverse media over het besluit van Omtzigt hadden gepubliceerd.

Statements fractievoorzitters

Waar de NSC-fractievoorzitter sinds zijn talkshowoptreden - ook voor de pers - niet of nauwelijks bereikbaar is, hebben de onderhandelaars van de andere drie partijen stuk voor stuk een statement gegeven tegenover journalisten. Daarin uitten zij hun onbegrip over de situatie. Zo geeft BBB-leider Van der Plas aan dat het haar niet duidelijk is of Omtzigt nooit meer terug wil keren aan de onderhandelingstafel. "Dat weet ik niet, want ik snap het niet."

Alle drie eisen ze vooral tekst en uitleg van Omtzigt. Dilan Yeşilgöz (VVD), Geert Wilders (PVV) en Van der Plas hebben hun hoop gevestigd op een gesprek met de informateur op woensdagavond, hoewel ook zij niet weten of de NSC-leider daarbij is. "Ik kan me niet voorstellen dat hij er dan niet zou zijn", aldus Wilders. "Dan is er toch wel een hele andere Pieter opgestaan."

Yeşilgöz

Voor Yeşilgöz is de actie van Omtzigt ook nog volledig onduidelijk. Ze noemt het "wel zo netjes dat je gewoon komt richting de mensen met wie je al maanden in gesprek bent, om toe te lichten wat je plan nu is, waarom je dit doet en hoe je denkt dat we het beste verder kunnen".

Meer uit Politiek

Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

1 dag geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

2 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

3 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

3 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

3 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

4 dagen geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

5 dagen geleden