Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Olieprijzen lopen op door grotere vraag en krappere voorraden VS

Olieprijzen lopen op door grotere vraag en krappere voorraden VS

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De olieprijzen trokken weer wat aan na een rapport van de Amerikaanse overheid waaruit bleek dat de voorraden in rap tempo slinken en de vraag naar brandstoffen een recordhoogte bereikte. Eerder op de dag stonden de olieprijzen juist lager.

Volgens het rapport van de Energy Information Administration daalden in de VS vorige week de voorraden ruwe olie met 7 miljoen vaten. Verder zakten de benzinereserves in het hoogste tempo sinds maart. Ondertussen steeg de vraag naar brandstof naar zo'n 10 miljoen vaten per dag. De productie van ruwe olie in het land is verder op een gematigd niveau gebleven ondanks de verbeterde prijzen.

De olieprijzen stegen vorige maand met zo'n 11 procent voordat er onzekerheid in de markt sloop als gevolg van de impasse bij landen van oliekartel OPEC en diens bondgenoten (OPEC+). Die lukte het niet om tot nieuwe afspraken over productiebeperkingen te komen. Het klappen van de gesprekken zet mogelijk ook het bondgenootschap onder druk met alle mogelijke gevolgen van dien.

Gevolgen voor de markt

De onzekerheid heeft volgens kenners zeker gevolgen voor de markten en heeft de opleving van ruwe olie vooralsnog beperkt.

Een vat Amerikaanse olie was donderdagavond 0,4 procent duurder op 72,48 dollar. Brentolie steeg ook 0,4 procent in prijs tot 73,75 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Bloomberg: omzet en investeringen AI exploderen komende tien jaar

NEW YORK (ANP) - Ook op het gebied van inkomsten explodeert kunstmatige intelligentie (AI) de komende jaren tot ongekende hoogte. Waar de markt van generatieve AI zoals het populaire ChatGPT vorig jaar nog goed was voor zo'n 40 miljard dollar aan omzet, is dat volgens een analyse van persbureau Bloomberg in 2032 gegroeid tot ongeveer 1,3 biljoen dollar (1,2 biljoen euro).

46 minuten geleden
Action haalt zelfscankassa's in aantal filialen weg

ZWAAGDIJK (ANP) - Winkelketen Action heeft in een enkele filialen de zelfscankassa's weggehaald. Dat bevestigt een woordvoerster van de discounter na berichtgeving door RTL Nieuws. "Met diefstal heeft het niets te maken", benadrukt de zegsvrouw daarbij.

47 minuten geleden
Olieprijs klimt in aanloop productievergadering OPEC+

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De olieprijzen gingen vrijdag verder omhoog in aanloop naar de productievergadering van oliekartel OPEC+ komende zondag. Naar verwachting gaat het bondgenootschap van grote olieproducerende landen zoals Saudi-Arabiƫ en Rusland niet opnieuw morrelen aan het beleid na de onverwachte verdere productieverlaging in april.

1 uur geleden
Techinvesteerder Prosus aan kop in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag verder omhoog onder aanvoering van Prosus. De techinvesteerder profiteerde van de stevige koerswinsten in de Chinese techsector en werd ruim 3 procent hoger gezet. Beleggers gingen verder weer over tot de orde van de dag, nu het gevaar van wanbetaling door de Verenigde Staten is geweken.

1 uur geleden
Opnieuw belangrijke bestuurder weg bij Twitter

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Ella Irwin, de belangrijkste manager die verantwoordelijk is voor contentbeheer en -beleid bij berichtendienst Twitter, heeft ontslag genomen. Twitter-eigenaar Elon Musk ziet daarmee opnieuw een van zijn belangrijke bestuurders vertrekken. Irwin bevestigde haar vertrek, dat eerder door zakenblad Fortune werd gemeld, in een e-mail. De redenen voor haar aftreden zijn niet duidelijk.

1 uur geleden
Aandacht voor banenrapport VS na goedkeuring schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt. Nu het gevaar van wanbetaling door de Verenigde Staten is geweken gaan beleggers weer over tot de orde van de dag. Na het Huis van Afgevaardigden is ook de Amerikaanse Senaat akkoord met de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. President Joe Biden zal het wetsvoorstel "zo snel mogelijk" ondertekenen en vrijdag een toespraak houden.

2 uur geleden
Amerikaanse topbankier Dimon na bezoek aan China ook naar Taiwan

HONGKONG (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse topbankier Jamie Dimon, baas van de grote bank JPMorgan Chase, gaat na zijn bezoek aan China ook naar Taiwan. Dimon zou vrijdag aankomen in Taiwan, dat door China wordt gezien als afvallige regio.

3 uur geleden