Noord-Korea zegt corona te hebben verslagen
PYONGYANG (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un was ernstig ziek tijdens de coronagolf in Noord-Korea. De leider maakte donderdag bekend dat het land het coronavirus heeft verslagen en dat de strengste coronamaatregelen worden geschrapt, aldus staatsmedia donderdag.
De zus van Kim, Kim Yo-jong, zei dat de leider van het land hoge koorts had. "Hij was ernstig ziek, maar hij kon geen moment rusten, omdat hij zo bezorgd was over het volk." Ze zei niet waar Kim Jong-un last van had, dus ook niet of hij besmet was met het coronavirus. Kim staat bekend als stevige roker en hij kampt met overgewicht, daarom zijn er regelmatig speculaties over een slechte gezondheid. Tijdens zijn ziekteperiode kwam hij zeventien dagen niet in de openbaarheid.
Het coronavirus is volgens de Noord-Koreaanse leiders door Zuid-Korea naar het buurland gebracht. Mocht Zuid-Korea daarmee doorgaan, dan wordt dat land vernietigd, aldus Kim Yo-jong.
Coronabesmetting
Het Noord-Koreaanse regime meldde in mei voor het eerst een coronabesmetting. Sindsdien zijn volgens het staatspersbureau KCNA bijna 5 miljoen gevallen geregistreerd van wat het land "koorts" noemt. Er wonen ruim 25 miljoen mensen in Noord-Korea. Slechts 74 mensen zouden zijn overleden. Sinds eind juli heeft Noord-Korea geen nieuwe besmettingen gemeld.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) trekt de officiële Noord-Koreaanse cijfers in twijfel, mede wegens het gebrek aan testcapaciteit in het stalinistisch geregeerde land. In juli zei de WHO dat de situatie in Noord-Korea juist slechter wordt.
Noord-Korea sloot gedurende het grootste deel van de pandemie zijn grenzen voor reizigers en vrijwel alle buitenlandse handel. Alleen een beperkt aantal goederen vanuit China mocht het land in per trein of schip. Na het snel oplopende aantal besmettingen in mei voerde het land lockdowns in. Voor zover bekend is er geen vaccinatieprogramma. Het regime beweert een eigen behandeling te hebben ontwikkeld.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten hebben kritiek geuit op de veroordeling van drie advocaten van de inmiddels overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Volgens Washington is het opnieuw een poging van het Russische regime om mensenrechten en de rechtsstaat te ondermijnen en afwijkende meningen te onderdrukken.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties heeft de voormalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag benoemd tot nieuwe gezant van de VN voor het Midden-Oosten. Kaag gaat ook door als de VN-seniorcoördinator voor humanitaire hulp en wederopbouw in Gaza, aldus een VN-woordvoerder.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De inauguratie van de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump maandag wordt verplaatst naar binnen in het Capitool. Dat maakte Trump bekend via Truth Social. Volgens hem wordt het te koud en is het zijn "plicht" om het volk te beschermen.
7 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De inauguratie van Donald Trump komende maandag wordt mogelijk verplaatst naar binnen, melden Amerikaanse media zoals CNN en The New York Times. Het belooft zeer koud te worden, waardoor de hele ceremonie plaats zou moeten vinden in de rotunda van het Capitool, de ronde entreehal van het parlementsgebouw.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De VN-organisatie UNICEF wil snel meer hulp bieden als de wapenstilstand in de Palestijnse Gazastrook begint. Langs de grens staan 1300 vrachtwagens klaar met hulpgoederen, zoals voedsel, medicijnen en drinkwater. Nog eens zevenhonderd vrachtwagens worden de komende dagen ingezet om de hulp verder uit te breiden, meldt UNICEF Nederland.
7 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Rusland en Iran gaan nauwer samenwerken, onder meer op defensiegebied. De Russische president Vladimir Poetin en zijn Iraanse ambtgenoot Masoud Pezeshkian tekenden in de Russische hoofdstad Moskou een partnerschapsovereenkomst voor twintig jaar.
9 uur geledenKINSHASA (ANP/AFP) - Een escalatie van het geweld in de Democratische Republiek Congo heeft geleid tot een grote vluchtelingenstroom. Volgens de Verenigde Naties zijn sinds het begin van 2025 zo'n 237.000 mensen op de vlucht geslagen.
9 uur geleden