Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog veel vragen in Kamer over 'coronatesten voor toegang'

Nog veel vragen in Kamer over 'coronatesten voor toegang'

DEN HAAG (ANP) - Met behulp van toegangstesten moet het de komende maanden mogelijk worden om de samenleving weer sneller te openen, dan zonder testen het geval zou zijn. Tenminste, dat is de redenering achter het wetsvoorstel van de regering over toegangsbewijzen, waar de Tweede Kamer donderdag over praat.

Maar partijen hebben nog veel vragen, onder meer over de kosten en over de timing van het wetsvoorstel. Ook aan de noodzaak van het voorgestelde testsysteem wordt getwijfeld, nu het nog slechts een kwestie van enkele maanden lijkt tot een groot deel van de bevolking tegen het coronavirus is gevaccineerd. Voor het debat is maar liefst 12 uur uitgetrokken.

De afgelopen tijd werden er al pilots gehouden, waarin mensen bijvoorbeeld naar een voetbalwedstrijd of een museum konden na het tonen van een negatief testbewijs. Vanaf de tweede stap in het openingsplan van het kabinet zouden mensen dan bijvoorbeeld onder voorwaarden weer naar musea of professionele sportwedstrijden kunnen, met een negatieve test. In de latere stappen zou dan steeds verder kunnen worden gegaan, met bijvoorbeeld evenementen met beperkingen of ruimere toegang tot restaurants.

De eerste maanden neemt de overheid de kosten voor de testen op zich, maar op enig moment deze zomer moeten mensen een eigen bijdrage betalen. Onder meer de PVV, de PvdA en D66 verzetten zich hiertegen. Veel partijen vragen zich ook af of het het geld wel waard is: om testen op grote schaal mogelijk te maken, heeft het kabinet bijna 1 miljard euro gereserveerd.

D66 wil dat een vaccinatiebewijs in gelijke mate in de wet wordt verankerd als een negatief testbewijs. Maar daar is het volgens het ministerie van Volksgezondheid te vroeg voor. Eerst moet duidelijk worden of en zo ja, in welke mate, een vaccinatie voorkomt dat mensen besmet raken of het virus doorgeven. Een advies daarover van de Gezondheidsraad wordt half mei verwacht.

Een Europees ‘Green Certificate’ moet reizen tussen landen weer mogelijk maken, evenals erkenning van elkaars bewijzen. Over de verordening die dat bewijs mogelijk moet maken wordt nu nog in Europa gepraat, als het goed is wordt de verordening 21 juni van kracht. Het kabinet wil begin juni een besluit nemen over het vaccinatiebewijs, zodat de Kamer zich er daarna nog drie weken over kan buigen richting de Europese deadline.

Meer uit Binnenland

Jongeren VVD hekelen 'feitenvrije politiek' Yeşilgöz over asiel

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz imiteert de "feitenvrije onderbuikpolitiek" van populistische partijen als de PVV, vindt de jongerenvereniging van de liberalen. De JOVD is "geschokt" door de manier waarop Yeşilgöz cijfers over het aantal nareizigers van vluchtelingen die volgen op andere nareizigers "verzonnen" heeft, verwijzend naar berichtgeving van dagblad Trouw. "Yeşilgöz moet met een eigen liberaal verhaal komen; niet het populistische trucje van Wilders over willen doen", vinden de jongeren.

9 minuten geleden
OM: weken nodig voor besluit over aangifte tegen Johan Derksen

UTRECHT (ANP) - Het duurt zeker enkele weken voordat het Openbaar Ministerie de aangifte heeft beoordeeld van Tûmba tegen Johan Derksen. Het Friese meldpunt en kenniscentrum deed aangifte van belediging en discriminatie na uitspraken van Derksen over Kamerlid Habtamu de Hoop. Het OM heeft de aangifte ontvangen en kijkt nu of er een strafbaar feit heeft plaatsgevonden, laat een woordvoerder donderdag weten.

18 minuten geleden
Kamermeerderheid omarmt mestplannen Adema

DEN HAAG (ANP) - De kabinetsplannen om dreigende mestoverschotten tegen te gaan, kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. In elk geval NSC, GroenLinks-PvdA, VVD, D66 en CDA maakten tot nu toe in een debat duidelijk achter de voorstellen te staan van demissionair landbouwminister Piet Adema.

33 minuten geleden
Bloomberg: Turkije gaat NAVO-kandidatuur Rutte steunen

ANKARA/BRUSSEL (ANP) - Turkije spreekt vrijdag hoogstwaarschijnlijk zijn steun uit voor de kandidatuur van demissionair premier Mark Rutte om de baas van de NAVO te worden. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan neemt dat besluit na een bezoek van Rutte, zeggen bronnen dicht bij Erdogan tegen persbureau Bloomberg.

50 minuten geleden
Rode Kruis neemt advies ombudsman over Ter Apel 'ter harte'

DEN HAAG (ANP) - De Nationale ombudsman heeft het Rode Kruis geadviseerd om met de overheid in gesprek te gaan over hoe veilig hulp kan worden geboden in het geval van een nieuwe noodsituatie in het aanmeldcentrum in Ter Apel. De hulporganisatie neemt die aanbeveling "ter harte". Het advies staat in het donderdag verschenen rapport van de ombudsman over het handelen van overheidsinstanties bij de noodsituatie in de zomer van 2022.

1 uur geleden
Storing luchtverkeersleidingssysteem niet veroorzaakt door hack

SCHIPHOL (ANP) - De storing aan het luchtverkeersleidingssyteem waardoor vorige week maandagavond een tijdlang vrijwel geen vliegverkeer van en naar Nederland mogelijk was, is niet veroorzaakt door een hack of andere factoren van buitenaf. Dat meldt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). De precieze oorzaak van de technische storing is nog niet duidelijk. De organisatie gaat een extern bureau inschakelen voor ondersteuning bij het verdere onderzoek.

1 uur geleden
Greenpeace wil dat overheid giftige uitstoot industrie zelf meet

AMSTERDAM (ANP) - De overheid moet per direct zelf de uitstoot van schadelijke stoffen door grote industriële partijen zoals Tata Steel en Chemours gaan meten, vindt Greenpeace. Volgens de milieuorganisatie is de regering voor schattingen over de uitstoot grotendeels afhankelijk van data die dergelijke "grote vervuilers" zelf aanleveren. "Op die manier kun je nooit goed handhaven, want je weet niet wat er speelt", aldus Greenpeace.

1 uur geleden