
Nog veel vragen in Kamer over 'coronatesten voor toegang'
DEN HAAG (ANP) - Met behulp van toegangstesten moet het de komende maanden mogelijk worden om de samenleving weer sneller te openen, dan zonder testen het geval zou zijn. Tenminste, dat is de redenering achter het wetsvoorstel van de regering over toegangsbewijzen, waar de Tweede Kamer donderdag over praat.
Maar partijen hebben nog veel vragen, onder meer over de kosten en over de timing van het wetsvoorstel. Ook aan de noodzaak van het voorgestelde testsysteem wordt getwijfeld, nu het nog slechts een kwestie van enkele maanden lijkt tot een groot deel van de bevolking tegen het coronavirus is gevaccineerd. Voor het debat is maar liefst 12 uur uitgetrokken.
De afgelopen tijd werden er al pilots gehouden, waarin mensen bijvoorbeeld naar een voetbalwedstrijd of een museum konden na het tonen van een negatief testbewijs. Vanaf de tweede stap in het openingsplan van het kabinet zouden mensen dan bijvoorbeeld onder voorwaarden weer naar musea of professionele sportwedstrijden kunnen, met een negatieve test. In de latere stappen zou dan steeds verder kunnen worden gegaan, met bijvoorbeeld evenementen met beperkingen of ruimere toegang tot restaurants.
De eerste maanden neemt de overheid de kosten voor de testen op zich, maar op enig moment deze zomer moeten mensen een eigen bijdrage betalen. Onder meer de PVV, de PvdA en D66 verzetten zich hiertegen. Veel partijen vragen zich ook af of het het geld wel waard is: om testen op grote schaal mogelijk te maken, heeft het kabinet bijna 1 miljard euro gereserveerd.
D66 wil dat een vaccinatiebewijs in gelijke mate in de wet wordt verankerd als een negatief testbewijs. Maar daar is het volgens het ministerie van Volksgezondheid te vroeg voor. Eerst moet duidelijk worden of en zo ja, in welke mate, een vaccinatie voorkomt dat mensen besmet raken of het virus doorgeven. Een advies daarover van de Gezondheidsraad wordt half mei verwacht.
Een Europees ‘Green Certificate’ moet reizen tussen landen weer mogelijk maken, evenals erkenning van elkaars bewijzen. Over de verordening die dat bewijs mogelijk moet maken wordt nu nog in Europa gepraat, als het goed is wordt de verordening 21 juni van kracht. Het kabinet wil begin juni een besluit nemen over het vaccinatiebewijs, zodat de Kamer zich er daarna nog drie weken over kan buigen richting de Europese deadline.
Meer uit Binnenland
TER APEL (ANP) - Om te voorkomen dat er komende nacht mensen buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel wordt een deel van de asielzoekers woensdag overgebracht naar de zogeheten wachtkamer in Assen. Ook zijn er mensen overgeplaatst naar reguliere asielzoekerscentra in Nederland. Het WTC-complex in Leeuwarden, dat sinds dinsdag ook dient als wachtkamer voor asielzoekers, is vol, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
35 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft woensdag 110 klimaatdemonstranten opgepakt op de 26e dag op rij dat de A12 in Den Haag geblokkeerd is. De actievoerders liepen wederom rond het middaguur de weg op.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ouders die bij de rechtbank in Rotterdam het besluit van de Belastingdienst aanvochten om de kindertoeslagen terug te vorderen, kwamen op de zitting soms "met hele schoenendozen met informatie" aan. Ze werden daartoe vooraf aangemoedigd door de rechtbank zelf, omdat de afdeling Toeslagen amper informatie verstrekte over zowel het eerste besluit de toeslag "op nihil" te zetten als ook het bezwaar dat de ouders ertegen instelden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een plan van de overheid om sekswerkers te laten registreren kan hun positie niet beter, maar juist slechter maken. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De privacytoezichthouder adviseert "het wetsvoorstel niet door te zetten, tenzij het beter wordt onderbouwd".
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het CIDI wil dat de regering een onderzoek instelt naar het oorlogsverleden van prins Bernhard. Dat stelt directeur Naomi Mestrum woensdag in reactie op de onthullingen dat prins Bernhard toch lid is geweest van de NSDAP, de partij van Hitler. Een historicus vond zijn pas in het persoonlijke archief van de prins. Het CIDI, een belangrijke stem van de joodse gemeenschap in Nederland, gaat dit verzoek neerleggen bij demissionair premier Mark Rutte.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is onzeker of een zogenoemde emissiearme stal voor varkens of pluimvee wel echt leidt tot minder stikstofuitstoot. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Vorig jaar haalde de hoogste bestuursrechter al een streep door het effect van dezelfde emissiearme stallen voor melkvee. Volgens de Raad van State wordt de werkelijke stikstofuitstoot in een emissiearme stal waarschijnlijk onderschat, aangezien het onzeker is of deze stallen in de praktijk doen wat ze beloven.
5 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie verdenkt Fouad L., die na de dodelijke schietpartijen is opgepakt bij het Erasmus MC in Rotterdam, van driemaal moord, brandstichting en verboden wapenbezit. Woensdag werd hij voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank. Die besloot dat de verdachte veertien dagen langer vast blijft zitten, maakte het OM na afloop bekend.
5 uur geleden