
Nog circa 1500 achtergebleven koffers op Schiphol
AMSTERDAM (ANP) - Op luchthaven Schiphol staan momenteel nog zo'n 1500 achtergebleven koffers. Volgens een woordvoerder van Schiphol wordt met man en macht gewerkt om de achterstanden in te lopen. Daarvoor zijn afhandelaars en luchtvaartmaatschappijen primair verantwoordelijk, ook voor de communicatie richting de reiziger.
Een paar weken terug, op het hoogtepunt van de Schipholdrukte, stonden nog zo'n 8000 tot 10.000 verweesde koffers zonder eigenaar op de luchthaven. Er zijn meerdere oorzaken voor de kofferproblematiek, aldus de zegsman. Allereerst speelt de krapte op de arbeidsmarkt de luchthaven parten. Door gebrek aan personeel lukt het minder goed om koffers op tijd aan boord te krijgen.
Ook staan mensen langer dan normaal in de rij en gebeurt het nog wel eens dat een vlucht wordt gemist. Dan moet ook bagage van boord worden gehaald. Soms komen reizigers heel laat aan boord van een vliegtuig, maar zijn de koffers al wel uit het ruim gehaald.
Ordenen
Schiphol ordent de koffers en zet deze netjes en veilig weg. Hier en daar staan bijvoorbeeld bij de bagagebanden wel plukjes koffers. Schiphol probeert deze zo snel als mogelijk afgeschermd te krijgen.
De zegsman weerspreekt de suggestie dat, anders dan op andere luchthavens, koffers op Schiphol gemakkelijk door vreemden meegenomen kunnen worden. Hij wijst erop dat dit eigenlijk op alle luchthavens mogelijk is. Hij benadrukt daarbij dat er cameratoezicht is en dat de marechaussee surveilleert.
De IJslandse luchtvaartmaatschappij Icelandair maakte onlangs bekend eigen personeel mee te sturen om koffers van en aan boord van vliegtuigen te krijgen. Schiphol staat open voor dergelijke hulp, maar wel volgens de voorwaarden die op Schiphol gelden en in overleg met de luchthaven. Zo mogen de eigen afhandelaars alleen actief zijn op de plek waar het vliegtuig geparkeerd staat, de zogeheten vliegtuigopstelplaats. Omdat ze geen Schipholpas hebben en niet zijn gescreend, mogen ze niet elders op de luchthaven helpen.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese Commissie is van plan om nieuwe regels tegen greenwashing te schrappen. Dit meldt de Europese Commissie nadat conservatieve politici kritiek hadden geuit op de regels. Die zouden volgens hen te belastend zijn voor bedrijven.
19 minuten geledenAMERSFOORT (ANP) - Uitzendverboden voor een bepaalde sector zoals het verbod op uitzendkrachten in de vleessector dat demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) voorbereidt, zijn "disproportioneel". Dit vindt adjunct-directeur van uitzendbrancheorganisatie NBBU Cor de Koeijer.
42 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De fiscus loopt richting een miljard euro aan belastinginkomsten mis, na een uitspraak van de Hoge Raad eerder dit jaar. De raad oordeelde eind maart dat Aegon het verlies bij de liquidatie van dochtervennootschappen wel degelijk mocht wegstrepen tegen de in Nederland belastbare winst. Alleen Aegon al hoefde daardoor 50 miljoen euro minder winstbelasting te betalen, maar in totaal kost de uitspraak de staatskas eenmalig 840 miljoen euro. Jaarlijks loopt de Belastingdienst bovendien 65 miljoen euro mis.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Han Noten wordt toch geen lid van de raad van toezicht van FNV. De ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam wees de oud-PvdA-senator aan als een van de twee leden die moeten adviseren over een verbetering van de organisatie, die kampt met interne onrust. Maar Noten was zelf een van de 480 leden van FNV die hadden verzocht om zo'n ingreep, wat de ondernemingskamer naar eigen zeggen "ten onrechte" niet had opgemerkt.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi stonden vrijdag bij de verliezers in de AEX-index. Een Amerikaanse functionaris heeft topfabrikanten van halfgeleiders laten weten dat hij de ontheffingen wil intrekken waarmee zij toegang hebben tot Amerikaanse technologie in China, meldden bronnen aan The Wall Street Journal. Door de maatregel kunnen de handelsspanningen tussen de twee landen oplopen.
3 uur geledenBUNNIK (ANP) - Autodealers hebben het vrijdag druk gehad met bezorgde telefoontjes van automobilisten met Citroëns die niet meer de weg op mogen om defecte airbags die kunnen ontploffen. Bij de aankondiging van een terugroepactie van ruim 33.000 Citroëns C3 en DS3 in Nederland deed moederbedrijf Stellantis de oproep niet met de auto's te rijden, waardoor veel mensen willen weten waar ze aan toe zijn.
3 uur geledenPARIJS (ANP) - Justitie in Frankrijk heeft een gerechtelijk onderzoek geopend naar defecte airbags van fabrikant Takata, die in het land voor dodelijke ongelukken hebben gezorgd. Het Franse Openbaar Ministerie zegt tegen persbureau AFP dat het onderzoek draait om mogelijke ernstige misleiding en het in gevaar brengen van levens.
5 uur geleden