Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nikkei verder omlaag na rentebesluit Bank of Japan

Nikkei verder omlaag na rentebesluit Bank of Japan

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio is vrijdag opnieuw lager gesloten. De beurshandel stond in het teken van het besluit van de Bank of Japan om de rente ongewijzigd te laten. De centrale bank verlaagde zijn groeiverwachting voor de economie dit jaar, maar handhaafde het vooruitzicht dat de economie afstevent op een bescheiden herstel. Volgens kenners geeft de Bank of Japan daarmee een signaal af dat het stimuleringsbeleid de komende tijd onveranderd zal blijven.

De toonaangevende Nikkei in Tokio ging met een verlies van 1 procent het weekeinde in op 28.003,08 punten. Het was de derde verliesbeurt op rij. De Japanse centrale bank verwacht dat de op twee na grootste economie ter wereld dit jaar met 3,8 procent zal groeien. Eerder werd nog gerekend op een groei van 4 procent. Voor het volgende fiscale jaar werd de groeiverwachting wel opgeschroefd. Ook maakte de Bank of Japan zijn klimaatplannen bekend. Vanaf volgend jaar gaat de centrale bank gratis leningen verstrekken voor activiteiten gericht op het terugdringen van de CO2-uitstoot en investeren in zogenoemde groene obligaties.

De Japanse chipbedrijven behoorden tot de grootste dalers in de Nikkei. Advantest en Tokyo Electron zakten tot 2 procent, nadat de Taiwanese concurrent TSMC liet weten nieuwe chipfabrieken te gaan bouwen in de Verenigde Staten en Japan en de productie in China uit te breiden. Farmaceut Eisai kelderde 12 procent na het besluit van enkele grote ziekenhuizen om een alzheimermedicijn, dat overeenkomt met het middel dat Eisai samen met partner Biogen heeft ontwikkeld, niet te gebruiken. Fast Retailing daalde dik 2 procent. De eigenaar van kledingketen Uniqlo verlaagde zijn winstverwachting voor dit jaar.

De andere belangrijke beursgraadmeters in de Aziatische regio lieten een gemengd beeld zien. De hoofdindex in Shanghai noteerde tussentijds 0,2 procent in de min en de Hang Seng-index in Hongkong steeg 0,7 procent. De Australische All Ordinaries in Sydney won een fractie en de Kospi in Seoul verloor 0,3 procent.

Meer uit Financieel

EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

17 uur geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

18 uur geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

20 uur geleden
President Biden dinsdag naar stakend personeel autofabrikanten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat dinsdag naar Michigan om zijn steun te betuigen voor de staking bij de grote autofabrikanten in Detroit. Die vakbondsactie houdt de Amerikaanse auto-industrie al meer dan een week in de greep. Biden wil een dag voor voormalig president Donald Trump bij de stakers langsgaan.

20 uur geleden
Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

1 dag geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

1 dag geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

1 dag geleden