
Nieuwssites Australië zien minder bezoekers na Facebookbeperking
CANBERRA (ANP) - Australische nieuwssites hebben hun bezoekersaantallen met ongeveer 13 procent zien dalen nadat Facebook besloot de mogelijkheden tot het delen van nieuws in Australië te beperken. Het aantal buitenlandse bezoekers dat via Facebook een nieuwssite bezocht, nam met ongeveer 26 procent af, becijferde het Amerikaanse databedrijf Chartbeat.
Facebook nam de maatregel vanwege een Australisch wetsvoorstel. Dat zou het bedrijf en onder meer Google verplichten om voortaan te betalen voor het delen van nieuwscontent. Er zouden vervolgens Facebookpagina's van overheidsdiensten, goede doelen en andere organisaties op zwart zijn gezet. Ook verdwenen Facebookberichten waarin mensen Australisch nieuws deelden.
Het bedrijf stelde in een verklaring dat overheidspagina's geen last zouden moeten hebben van het gewijzigde beleid voor het delen van nieuws door Australische gebruikers. Wel zegt Facebook dat het het begrip nieuws "een brede definitie" is, "omdat de wet geen duidelijke uitleg geeft over de definitie van nieuwscontent". Politici reageerden woest en zijn voornemend de wet door te zetten.
Chartbeat analyseerde de bezoekersstroom van zo'n 250 Australische sites. Daaruit blijkt dat het aantal Australiërs dat een van die sites via Facebook bezocht daalde van 21 procent op woensdag, toen de beperking werd ingesteld, naar 2 procent op donderdag. Het internetverkeer via Google steeg van 26 procent naar 34 procent.
"Toen het verkeer via Facebook afnam, verschoof de algehele bezoekersstroom in Australië niet naar andere platformen", stelde een woordvoerder van Chartbeat. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Canberra uit 2020 gebruikt 21 procent van de Australiërs sociale media als voornaamste nieuwsbron en gebruikt 39 procent van de bevolking Facebook om nieuws tot zich te nemen.
Meer uit Buitenland
MARSEILLE (ANP/RTR) - De internationale luchthaven van het Zuid-Franse Marseille is tijdelijk dicht vanwege een natuurbrand. Volgens Franse media zijn in de buurt ook delen van snelwegen gesloten.
1 uur geledenTEHERAN (ANP/AFP) - Iran heeft niet om gesprekken met de Verenigde Staten gevraagd, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd volgens persbureau Tasnim. De Amerikaanse president Donald Trump zei dat er gesprekken gepland zijn en dat de houding van Iran is veranderd na de Amerikaanse aanvallen op nucleaire installaties in het land.
1 uur geledenDOHA (ANP/AFP) - Bemiddelaar Qatar stelt dat "tijd nodig" is voor de onderhandelingen voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. "Ik denk niet dat ik op dit moment een tijdlijn kan geven, maar ik kan nu wel zeggen dat we hier tijd voor nodig zullen hebben", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
2 uur geledenXERTA (ANP/RTR) - De Spaanse autoriteiten hebben meer dan 18.000 inwoners van de provincie Tarragona opdracht gegeven binnen te blijven. In het gebied grijpt een natuurbrand om zich heen en worden evacuaties uitgevoerd.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen Oekraïne onmiddellijk alsnog een deel van de teruggeroepen lading luchtverdedigingswapens sturen, melden bronnen aan nieuwsplatform Axios. Het zou gaan om tien Patriot-raketten.
2 uur geledenLONDEN (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron is begonnen aan een staatsbezoek van drie dagen aan het Verenigd Koninkrijk. Dit is het eerste staatsbezoek van een EU-leider aan het VK sinds de Brexit en het eerste van een Franse president sinds 2008.
3 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Het verlagen van de defensie-uitgaven in de afgelopen dertig jaar "was een enorme fout die we nooit meer moeten maken", zei de Deense premier Mette Frederiksen in een debat in het Europees Parlement. Meer investeren in defensie is nodig en "het versterken van de Europese defensie-industrie is een absolute topprioriteit", zei Frederiksen in het parlement waar ze de prioriteiten van het Deense voorzitterschap van de Europese Unie toelichtte.
4 uur geleden