
Nieuwe Franse premier Barnier wil ook grenscontroles
PARIJS (ANP/AFP) - De nieuwe Franse premier Michel Barnier wil strengere grenscontroles om illegale immigratie tegen te gaan. Frankrijk slaagt er volgens hem niet meer voldoende in de grenzen te controleren en het migratiebeleid uit te voeren of om greep te krijgen op de grensoverschrijdende misdaad. Frankrijk kijkt volgens hem naar Duitsland dat in september ook steekproefsgewijze grenscontroles heeft ingevoerd langs de westelijke grenzen. Bij andere grenzen waren die eerder al door Berlijn ingevoerd. Dit is volgens de regels van de Europese Unie in bepaalde situaties tijdelijk mogelijk.
Barnier hield dinsdag zijn openingstoespraak voor het parlement waar zijn nieuwe regering nog geen meerderheid in zicht heeft. Mogelijk vist hij naar steun van onder meer het rechtse Rassemblement national van Marine Le Pen. Die partij heeft 126 zetels en dringt al jaren aan op het terugdringen van de immigratie. Barnier zegt "meedogenloos te willen optreden tegen smokkelaars, mensenhandelaars die ellende en wanhoop uitbuiten ten koste van de levens van duizenden migranten in de Middellandse Zee of in het Kanaal". Hij stelt ook strengere maatregelen voor om mensen die illegaal in het land zijn, uit te kunnen zetten en langer vast te zetten tot het zover is.
President Emmanuel Macron stelde Barnier aan als premier nadat de verkiezingen in juli een sterk verdeeld parlement hadden opgeleverd. De aanhang van de partij van Macron kromp tot 96 zetels. Samen met bondgenoten heeft de coalitie nu 212 zetels in de Franse Tweede Kamer, die in totaal 577 leden telt. Voor zijn regeringsverklaring moet Barnier nu voldoende steun zoeken onder de 365 overige leden van de Nationale Vergadering. Als hij geen meerderheid achter zijn regeringsverklaring weet te krijgen, moet de regering-Barnier terstond aftreden.
Meer uit Buitenland
GAZA (ANP/AFP/DPA) - De Israëlische president Isaac Herzog heeft voor het eerst sinds het begin van de oorlog in oktober 2023 de grotendeels verwoeste Palestijnse Gazastrook bezocht. Hij verzekerde daar dat Israël in de strijd tegen onder meer de Palestijnse beweging Hamas handelt volgens het internationaal recht.
49 minuten geledenTEL AVIV (ANP/DPA) - De Israëlische beschieting van de enige rooms-katholieke kerk in de Gazastrook was een ongeluk, stelt de Israëlische krijgsmacht (IDF) na eigen onderzoek. De kerk zou zijn geraakt door een "onbedoelde afwijking van de munitie".
1 uur geledenKOPENHAGEN (ANP) - De Deense minister van Justitie Peter Hummelgaard wil het komende half jaar alle EU-ministers achter een voorstel krijgen om seksuele uitbuiting van kinderen aan te pakken. Dat zei hij op een persconferentie na een vergadering van EU-ministers van Justitie. Over de aanpak van seksueel kindermisbruik wordt al lang gesproken, maar de EU-lidstaten worden het maar niet eens. Hummelgaard wil de bestaande verschillen overbruggen. Denemarken is tot 1 januari voorzitter van de EU.
1 uur geledenBRUSSEL/KOPENHAGEN (ANP/AFP) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen wil uitleg van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky over de plotselinge afschaffing van de onafhankelijkheid van anticorruptiediensten. Von der Leyen heeft haar ernstige zorgen geuit over de gevolgen van de wetswijziging en de Oekraïense regering om een verklaring gevraagd, meldt een woordvoerder van de Europese Commissie.
2 uur geledenTEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische regering heeft nogmaals ontkend verantwoordelijk te zijn voor de voedseltekorten in de Gazastrook. Hamas zou bewust een crisis veroorzaken, aldus een regeringswoordvoerder tegen verslaggevers.
2 uur geledenGAZA-STAD (ANP) - In de Gazastrook zijn in de afgelopen 24 uur nog eens tien mensen overleden door ondervoeding en verhongering, meldt het lokale ministerie van Gezondheid. Het totale dodental door ondervoeding en verhongering stijgt daarmee naar 111.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Opnieuw demonstreert een groep van ruim vijftig internationale klimaatactivisten voor het Vredespaleis in Den Haag. Het Internationaal Gerechtshof doet daar woensdag uitspraak in een grote klimaatzaak. Ook toen de hoorzittingen in december begonnen, stond een groep voor het hof. Dat moet advies uitbrengen over welke wettelijke verplichtingen landen hebben om het klimaat te beschermen.
4 uur geleden