Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse politici wijzen naar Russen na instorten dam Oekraïne

Nederlandse politici wijzen naar Russen na instorten dam Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - De oorzaak van en verantwoordelijkheid voor het instorten van de dam bij de Oekraïense stad Nova Kachovka zijn niet duidelijk, maar Nederlandse politici kijken vooral verontwaardigd naar Rusland. Als de Russen hier inderdaad achter zitten "dan laat het absoluut zien hoever de Russen bereid zijn te gaan, ook ten koste van de burgerbevolking", zei staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) dinsdag in het tv-programma Goedemorgen Nederland.

De bewindsman zegt nog niet vast te kunnen stellen of de Russen de dam hebben vernietigd. Hij spreekt van "gruwelijke beelden" die passen "in het rijtje van gruwelijkheden". Op sociale media circuleren video's van de damdoorbraak die - zo wordt gevreesd - delen van Oekraïne onder water kan zetten. De Oekraïense gouverneur van de regio Cherson verwacht dat het water snel tot kritische hoogten zal stijgen en is begonnen mensen in de omliggende gebieden te evacueren.

"Opnieuw een terroristische daad van het terroristische regime van Poetin", zegt Sjoerd Sjoerdsma (D66) op Twitter. "De gevolgen? Overstromingen Kherson, leefbaarheid Krim holt achteruit, stabiliteit van een kernreactor onder druk."

Beschuldigingen over en weer

"Niets blijft de bevolking van Oekraïne bespaard", zegt Tom van der Lee van GroenLinks. "Rusland wordt teruggedrongen, dus pleegt het oorlogsmisdaden", duidt Ruben Brekelmans (VVD).

Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar ervan de dam te hebben opgeblazen. Beide partijen maken melding van explosies. Niet alleen de dam bij de door Russische troepen gecontroleerde stad Nova Kachovka zou zijn opgeblazen, maar ook de aanliggende elektriciteitscentrale. Door de damdoorbraak kan de watertoevoer naar het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim en de kerncentrale van Zaporizja in gevaar komen. Dat laatste kan leiden tot problemen met de koeling van de kernreactoren.

Meer uit Politiek

Kees van der Staaij opnieuw aan de slag bij de Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Voormalig Tweede Kamerlid en partijvoorzitter van de SGP Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State. Hij wordt staatsraad bij de afdeling advisering van het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

2 minuten geleden
Kabinet wil digitale raadsvergadering bij nood mogelijk maken

DEN HAAG (ANP) - Gemeenteraden mogen in geval van een griepgolf of een heftige storm met bijvoorbeeld code oranje of rood ook digitaal vergaderen. Dat wil het demissionaire kabinet. Fysiek vergaderen heeft de voorkeur, maar in bijzondere omstandigheden mag daarvan worden afgeweken.

8 minuten geleden
Kabinet trekt miljoenen uit voor werkcentra in hele land

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet trekt de komende jaren 86 miljoen euro extra uit om in het hele land werkcentra op te zetten. Dat zijn centrale loketten waar mensen hulp kunnen krijgen bij het vinden van een baan of de juiste scholing, en werkgevers bij het zoeken naar personeel.

17 minuten geleden
Raad van State: structurele verbetering overheidsfinanciën nodig

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet zal de overheidsfinanciën structureel moeten verbeteren om te voorkomen dat het begrotingstekort op langere termijn hoog oploopt. Dat zegt de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het demissionaire kabinet onlangs indiende.

30 minuten geleden
Wilders wil op rechts congres kabinetsformatie niet dwars zitten

BOEDAPEST (ANP) - PVV-leider Geert Wilders heeft in een toespraak op het ultraconservatieve CPAC-congres in Boedapest de kabinetsformatie met VVD, NSC en BBB niet onder druk willen zetten. Aan het begin van zijn speech zei hij dat hij als de leider van de grootste partij in Nederland een grote verantwoordelijkheid heeft en die ook neemt, want hij wil dat de onderhandelingen slagen. Daarna haalde Wilders zoals gebruikelijk vooral uit naar "de linkse elite", moest de woke-cultuur het ontgelden en waarschuwde hij zijn toehoorders voor massa-immigratie uit vooral Afrika.

1 uur geleden
Oud-ministers moeten verplicht advies vragen over nieuwe functie

DEN HAAG (ANP) - Afgezwaaide ministers en staatssecretarissen moeten tot twee jaar na hun vertrek verplicht advies vragen over een nieuwe functie, voordat zij die aanvaarden. Dat moeten zij doen bij het Adviescollege rechtspositie politieke ambtsdragers, zo staat in het wetsvoorstel van demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). Dat wetsvoorstel is vrijdag in de ministerraad goedgekeurd.

1 uur geleden
Zuid-Holland houdt deuren dicht bij gesprek over brief De Jonge

DEN HAAG (ANP) - Het provinciebestuur van Zuid-Holland heeft vrijdag in beslotenheid gediscussieerd over de inhoud van een brief die binnenkort naar Hugo de Jonge wordt gestuurd. Die brief gaat over het hoog oplopende conflict met de demissionair minister over woningbouw. Tot onvrede van een aantal partijen gingen de deuren van de vergaderzaal dicht voor buitenstaanders. De grootste oppositiepartij D66 bleef uit uit protest tegen de gang van zaken zelfs weg.

2 uur geleden