Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlanders vinden robot voor micro-operatie uit

Nederlanders vinden robot voor micro-operatie uit

MAASTRICHT (ANP) - Sommige operaties, bijvoorbeeld aan heel kleine bloedvaatjes, zijn slechts voor enkele chirurgen weggelegd doordat iedere trilling van de hand telt. Maar volgens het Maastricht UMC+ kunnen ze in de toekomst waarschijnlijk toch door meer artsen worden uitgevoerd dankzij een Nederlandse vinding: supermicrochirurgische operaties met robotondersteuning.

Operatierobots worden al wel gebruikt, maar een robot waarmee dergelijke microchirurgie kan worden uitgevoerd bestond tot voor kort niet. Plastisch chirurgen van het Maastricht UMC+, technici van TU Eindhoven en het bedrijf Microsure vonden de 'MUSA-robot’ uit, die minimale trillingen van de doktershand kan wegfilteren.

Supermicrochirurgie is nodig bij de allerkleinste vaten (met een diameter van 0,3 - 0,8 millimeter), bijvoorbeeld om lymfoedeem of vochtophoping in de armen te verminderen. Dan worden lymfevaatjes gekoppeld aan zeer kleine bloedvaatjes om zo het overtollige lymfevocht af te voeren, in de hoop dat de patiënt geen armkousen meer nodig heeft.

Mijlpaal

Maastrichtse artsen en wetenschappers testten de methode met twintig patiënten, aldus plastisch chirurg Tom van Mulken tegen het ANP. Twaalf werden met de hand geholpen (door een landelijke expert in deze operaties) en acht met de robot. De ingrepen bleken even veilig en resultaten even goed. Omdat genoemde operatie meteen de allermoeilijkste is, bestaat er volgens hem nu ook goede hoop dat er met de MUSA straks ook beter andere kleine bloedvaten en zenuwen kunnen worden gehecht en bijvoorbeeld vingertopjes kunnen worden teruggeplaatst.

De onderzoekers zijn er nog niet, zeggen ze, maar de bevindingen zijn een mijlpaal en een stap in de verdere ontwikkeling van operatierobots speciaal voor (super)microchirurgische ingrepen. Nader onderzoek, ook internationaal en bij andere operaties zoals bij handchirurgie, moet nog meer duidelijkheid brengen over de toepassingen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Technologie

Onderzoek: angst is in zweet terug te vinden

UTRECHT (ANP) - Angstzweet heeft een andere chemische samenstelling dan zweet dat vrijkomt bij andere emoties. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit Utrecht vastgesteld.

3 weken geleden
Onderzoekprogramma moet arme Rotterdamse kinderen helpen

ROTTERDAM (ANP) - Wetenschappers en hulpverleners gaan samenwerken om te achterhalen hoe ze Rotterdamse kinderen die in armoede leven beter kunnen helpen dan nu het geval is. In Rotterdam groeit een op de vijf kinderen in armoede op, stelt de gemeente. "Hierdoor kunnen ze last hebben van stress en schaamte en raken ze soms in een sociaal isolement."

1 maand geleden
Onderzoek: chemische bedrijven overtreden vaak veiligheidsregels

LEIDEN (ANP) - Nederlandse chemische bedrijven overtreden geregeld veiligheidsregels. Dat melden onderzoekers van de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze onderzochten 3650 inspectierapporten die zijn opgesteld tussen 2006 en 2017. De regels werden in die periode 7362 keer overtreden.

1 maand geleden
'Computermodel beperkt risico's bij zwangerschap'

MAASTRICHT (ANP) - Een computermodel dat inschat hoeveel risico aanstaande moeders lopen op zwangerschapscomplicaties, is erg succesvol. Dat staat in een promotieonderzoek van Pim van Montfort, meldt het Maastricht UMC+.

1 maand geleden
Lancering ESA-satelliet richting zon geslaagd

CAPE CANAVERAL (ANP) - De lancering van een satelliet van de Europese ruimteorganisatie ESA richting de zon is geslaagd. Maandag om 05.03 uur (Nederlandse tijd) werd de Solar Orbiter vanuit het Amerikaanse Cape Canaveral in Florida de ruimte in gestuurd met behulp van een Atlas V 411-raket.

1 maand geleden
Schubdier is mogelijk bron coronavirus

PEKING (ANP/RTR) - Het schubdier is mogelijk een bron van het coronavirus waar in China al meer dan 630 mensen aan zijn overleden, zeggen Chinese onderzoekers. Het zoogdier wordt illegaal verhandeld voor zijn schubben en voor zijn vlees.

1 maand geleden
'Nieuwe' wesp ontdekt in Vondelpark

AMSTERDAM (ANP) - In het Vondelpark in Amsterdam is een tot nog toe onbekende wesp gevonden. Dat meldt de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Het beestje is meteen vernoemd naar het park en heet voortaan Aphaereta vondelparkensis.

2 maanden geleden