Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlanders vinden robot voor micro-operatie uit

Nederlanders vinden robot voor micro-operatie uit

MAASTRICHT (ANP) - Sommige operaties, bijvoorbeeld aan heel kleine bloedvaatjes, zijn slechts voor enkele chirurgen weggelegd doordat iedere trilling van de hand telt. Maar volgens het Maastricht UMC+ kunnen ze in de toekomst waarschijnlijk toch door meer artsen worden uitgevoerd dankzij een Nederlandse vinding: supermicrochirurgische operaties met robotondersteuning.

Operatierobots worden al wel gebruikt, maar een robot waarmee dergelijke microchirurgie kan worden uitgevoerd bestond tot voor kort niet. Plastisch chirurgen van het Maastricht UMC+, technici van TU Eindhoven en het bedrijf Microsure vonden de 'MUSA-robot’ uit, die minimale trillingen van de doktershand kan wegfilteren.

Supermicrochirurgie is nodig bij de allerkleinste vaten (met een diameter van 0,3 - 0,8 millimeter), bijvoorbeeld om lymfoedeem of vochtophoping in de armen te verminderen. Dan worden lymfevaatjes gekoppeld aan zeer kleine bloedvaatjes om zo het overtollige lymfevocht af te voeren, in de hoop dat de patiënt geen armkousen meer nodig heeft.

Mijlpaal

Maastrichtse artsen en wetenschappers testten de methode met twintig patiënten, aldus plastisch chirurg Tom van Mulken tegen het ANP. Twaalf werden met de hand geholpen (door een landelijke expert in deze operaties) en acht met de robot. De ingrepen bleken even veilig en resultaten even goed. Omdat genoemde operatie meteen de allermoeilijkste is, bestaat er volgens hem nu ook goede hoop dat er met de MUSA straks ook beter andere kleine bloedvaten en zenuwen kunnen worden gehecht en bijvoorbeeld vingertopjes kunnen worden teruggeplaatst.

De onderzoekers zijn er nog niet, zeggen ze, maar de bevindingen zijn een mijlpaal en een stap in de verdere ontwikkeling van operatierobots speciaal voor (super)microchirurgische ingrepen. Nader onderzoek, ook internationaal en bij andere operaties zoals bij handchirurgie, moet nog meer duidelijkheid brengen over de toepassingen.

Meer uit Technologie

Hoop op coronaprik voor mensen met zwak afweersysteem

LEIDEN (ANP) - Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben hoop gekregen op een coronavaccin dat beter geschikt is voor mensen met een verzwakt immuunsysteem. Die hebben minder baat bij de huidige coronavaccins, die vooral de aanmaak van antistoffen stimuleren. De wetenschappers zijn daarom bezig een ander vaccin te ontwikkelen, dat de aanmaak van bepaalde afweercellen extra bevordert. Bij muizen werkt het al goed, zo is nu vastgesteld.

1 jaar geleden
Prijs voor 'watermaker' Ap Verheggen

NIEUWERSLUIS (ANP) - Uitvinder Ap Verheggen krijgt de Over Hoop Prijs 2021 (25.000 euro) voor de SunGlacier, een apparaat dat waterdamp uit de buitenlucht condenseert en zo water oplevert op een plek waar dat niet lijkt te zijn. De vinding werd eerder gepresenteerd op de World Expo in Dubai. De koning en de koningin bezochten de installatie daar al en hadden zelfs een paraplu nodig. De SunGlacier leverde er 1200 liter water per dag op, dat als een regen naar beneden kwam. Buiten was het snikheet en gortdroog.

1 jaar geleden
HAPSS: eerste passagierstoestel in 2028 op waterstof naar Londen

DEN HAAG (ANP) - Vanaf 2028 moet het mogelijk zijn om met een middelgroot passagiersvliegtuig met tot tachtig zitplaatsen op waterstof van Amsterdam over de Noordzee naar Londen te vliegen. Een grote Nederlandse samenwerking bouwt momenteel een waterstofsysteem dat in bestaande vliegtuigen kan worden ingebouwd. Aan het initiatief doen verschillende bedrijven en instanties van eigen bodem mee.

1 jaar geleden
Bevingen en tsunami's gezien op sterren

GRONINGEN (ANP) - Niet alleen op de aarde komen bevingen voor, dat kan ook op sterren gebeuren. En soms zijn die 'sterbevingen' zo hevig dat er een soort tsunami ontstaat van het materiaal waar de ster van gemaakt is. Dat is een van de ontdekkingen die is gedaan met de Europese ruimtetelescoop Gaia.

1 jaar geleden
Eerste afbeelding van zwarte gat in onze Melkweg

GARCHING (ANP) - Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd een afbeelding te maken van het superzware zwarte gat in het hart van onze eigen Melkweg. Dat heet Sagittarius A*. De zwaartekracht is er zo sterk dat zelfs licht er niet aan kan ontsnappen.

1 jaar geleden
Vrij zware aardbeving geregistreerd op planeet Mars

PASADENA (ANP) - De planeet Mars is vorige week getroffen door een redelijk zware aardbeving. Die had een kracht van 5,0 en daarmee is het de zwaarste schok die ooit op een andere planeet is geregistreerd. Bevingen op Mars kunnen ook niet veel sterker worden dan dit, de magnitude komt in de buurt van het maximum.

1 jaar geleden
Europa schort ook missies met Rusland naar de maan op

PARIJS (ANP/AFP) - De Europese ruimtevaartorganisatie ESA stopt voorlopig de samenwerking met Rusland en schort drie geplande missies naar de maan op. Vorige maand beëindigde ESA al een missie met Rusland die een onbemande verkenner naar de planeet Mars moest brengen. De Russische oorlog in Oekraïne leidt volgens de Europese organisatie tot "fundamenteel veranderde omstandigheden".

2 jaar geleden